Κριτική στην επιλογή της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Οικονομικών να μην προβεί σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, άσκησε ο βουλευτής της Ν.Δ Γιώργος Κοντογιάννης, εκ των 41 βουλευτών που έχουν καταθέσει ερώτηση στον Γιάννη Στουρνάρα για το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου.

Ads

«Μπορεί να έχει δίκιο ο κ. Στουρναρας τεχνοκρατικά, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό το θέμα σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης, όπου θα πρέπει να κινηθούμε προς το συμφέρον των πολιτών», ανέφερε την Πέμπτη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου.

Ο Γ. Κοντογιάννης τόνισε πως εφόσον η εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα, θα πρέπει να δοθεί μάχη ανάλογη με εκείνη που δόθηκε για το ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε να δοκιμαστεί η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και οι συνέπειες που αυτή θα είχε στην οικονομία.

Ads

«Οι μάχες δίνονται ακόμα κι όταν θεωρούνται χαμένες»,σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν δεν είναι δυνατή η μείωση της φορολόγησης αποκλειστικά επί του πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να μειωθεί ο ΕΦΚ και στις δύο κατηγορίες πετρελαίου.

Για την τρόικα ο βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να μας παράσχει τεχνογνωσία, καθώς μόλις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν την επίμαχη εξίσωση. Όπως επεσήμανε, η τριμερής θα πρέπει να μας πει πώς οι εν λόγω χώρες αντιμετωπίζουν το φαινόμενο του λαθρεμπορίου.