Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υποδέχθηκαν τον υπουργό υγείας, Θ. Πλεύρη οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Κρήτης, στο πλαίσιο επισκέψεών του στις δομές υγείας.

Ads

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου πραγματοποίησε παράσταση  διαμαρτυρίας κατά την υπουργική επίσκεψη, τονίζοντας ότι δεν αντέχουν άλλο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη προσωπικού σε όλα τα τμήματα και υπηρεσίες, ενώ η κάλυψη του νοσοκομείου σε μόνιμο προσωπικό σε σχέση με τον οργανισμό είναι στο 54%, το χαμηλότερο ποσοστό από τα νοσοκομεία της Κρήτης και από τα μικρότερα στη χώρα.

Τέθηκε επίσης το θέμα για τους εργαζόμενους με συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη που η κυβέρνηση τους δίνει τρίμηνες παρατάσεις σαν το μαρτύριο της σταγόνας, κάτι που εντείνει την εργασιακή ανασφάλεια, ενώ υπάρχει ανοιχτή η περίπτωση να αντικατασταθούν από εργολαβίες.

Επίσης οι εργαζόμενοι έθεσαν και το αίτημα της άρσης των αναστολών εργασίας και τονίστηκε ότι πρόκειται για μια μεγάλη αδικία τόσο για τους συναδέλφους τους που έχουν τεθεί σε αναστολή, όσο και για το σύνολο των υγειονομικών που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με ακόμη μικρότερη βοήθεια, αφού οι θέσεις που άδεισαν από τις αναστολές, δεν καλύφθηκαν.

Ads

Επισημάνθηκε ότι μέσα στο καλοκαίρι  λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης για 10 εργαζόμενους του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και θα τεθούν ξανά σε αναστολή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ξανά κενά στελέχωσης.

Αντίστοιχα, με παράσταση διαμαρτυρίας υποδέχθηκε τον υπουργό και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Οι εργαζόμενοι έθεσαν τις θέσεις τους και τις διεκδικήσεις τους στον υπουργό, κυρίως για την ομηρία των συμβασιούχων, την άρση των αναστολών, την ένταξη μας στα ΒΑΕ, ενώ προβάλανε την πραγματική εικόνα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου, καταρρίπτοντας, όπως τόνισαν, τις κυβερνητικές δηλώσεις για πλήρη στελέχωση.

«Δεν χαρίζουμε τίποτα. Διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν με κριτήριο τις ανάγκες μας. Λέμε όχι στους σχεδιασμούς που μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο αναφέρουν: «Παραμένουν κενές δεκάδες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Υπάρχει μεγάλο κύμα παραιτήσεων στο Βενιζέλειο, λόγω της συνεχούς εντατικοποίησης, και φυσικά όσοι παραιτούνται δεν αντικαθιστούνται, ενώ όλα τα κενά καλύπτονται αποκλειστικά από συμβασιούχους κι επικουρικούς εργαζόμενους».

Την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας βρέθηκε στο νοσοκομείο των Χανίων, όπου κι εκεί οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας την άρση του μέτρου.

«Μόνη φροντίδα τα συμφέροντα των ιδιωτών»

Με αφορμή την επίσκεψη του Θ. Πλεύρη στην Κρήτη, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Χάρης Μαμουλάκης, εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

«Χωρίς κανένα χειροπιαστό μέτρο για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας και χωρίς καμία αυτοκριτική για τα τραγικά λάθη της Κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας εμφανίστηκε στο Ηράκλειο ο Υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης. Ο Υπουργός απέδειξε με την παρουσία του στο Ηράκλειο ότι η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μάθημα από την πανδημία για αυτό που είναι πλέον κοινωνική απαίτηση, δηλαδή η γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ισχυρίζεται ότι «παρακολουθεί» την πορεία της πανδημίας αλλά αδιαφορεί για το νέο επιδημιολογικό κύμα για το οποίο μιλά η παγκόσμια ιατρική κοινότητα και δηλώνει προκλητικά ότι δεν χρειάζεται κανένα επιπρόσθετο μέτρο! Δεν είπε λέξη για το αναποτελεσματικό μίγμα πολιτικής που οδήγησε σε αρνητικές πρωτιές της χώρας σε επίπεδο Ευρώπης στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, σε πλήρη αποδιοργάνωση  του ΕΣΥ και σε ραγδαία αύξηση των ανισοτήτων στην υγεία (τριπλασιασμός ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών).

Η μόνη έννοια του Υπουργού είναι ο ενεργός ρόλος του ιδιωτικού τομέα, για τον οποίο αφιέρωσε και το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του. Επιμένει στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και στη μετακύλιση του κόστους στο πολίτη. Μέσα σε όλα έκοψε και την πρόσβαση των ανασφάλιστων στους ιδιώτες γιατρούς για συνταγογράφηση με αποτέλεσμα να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις δημόσιες δομές. Δε στοχεύει να ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας της Κρήτης με μόνιμο προσωπικό και δεν σχεδιάζει την απαραίτητη αναβάθμιση με νέες ΤΟΜΥ και με νέες δομές την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε συνέχεια όσων προχωρήσαμε.

Συμπέρασμα; Καμία αυτοκριτική, καμία στρατηγική, μόνη φροντίδα τα συμφέροντα των ιδιωτών! Και βέβαια κατώτερη των περιστάσεων η παρουσία του Υπουργού Υγείας στο Ηράκλειο!

Κόντρα σε αυτή τη στάση, οφείλουμε να στείλουμε προς κάθε κατεύθυνση ένα ισχυρό σήμα – μήνυμα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και σεβασμού του επαγγέλματος του υγειονομικού».