Σοβαρές καταγγελίες κάνει η οργάνωση Aegean Boat Report σχετικά με την τύχη ακυβέρνητου πλοίου με περίπου 400 πρόσφυγες, το οποίο εντοπίστηκε ανοιχτά της Ιεράπετρας. Το φορτηγό πλοίο, με σημαία Τουρκίας, είχε ως προορισμό την Ιταλία, αλλά λόγω της κακοκαιρίας και ενός προβλήματος στη μηχανή βρέθηκε έξω από την Κρήτη. 

Ads

Και ενώ αρχικά το λιμενικό, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ανέφερε πως δεν εντόπισε το πλοίο, τελικά το περιστατικό επιβεβαίωνει και το υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο ανέφερε πως το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενημερώθηκε ότι πλοίο που απέπλευσε από την Τουρκία πλέει ακυβέρνητο στο νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης. Το πλοίο ενώ βρισκόταν ανοιχτά της Ιεράπετρας, κάλεσε μέσω 112 ζητώντας βοήθεια. Στο σημείο έσπευσε σκάφος του Λιμενικού, όπου προσέδεσε το πλοίο, παραμένοντας στη θαλάσσια περιοχή. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ισχυρίζονται ότι το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και πως έχει υποβληθεί αίτημα από την Αθήνα στην Άγκυρα για να το παραλάβει, καθώς φέρεται να ξεκίνησε από την Τουρκία. 

Όπως αναφέρει η οργάνωση Aegean Boat Report, το απόγευμα της Παρασκευής έλαβε βίντεο και φωτογραφίες με το σκάφος να ρυμουλκείται από την Ελληνική Ακτοφυλακή. «Υποθέσαμε ότι θα πήγαιναν το σκάφος στο λιμάνι της Κρήτης, δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Αργά χθες το βράδυ λάβαμε το σήμα από το πλοίο σε τοποθεσία νοτιοανατολικά της Κρήτης και σήμερα το πρωί το σκάφος φαίνεται να κατευθύνεται βορειοανατολικά προς την Τουρκία. Το σχέδιο μπορεί να είναι να μεταφερθούν στη Ρόδο, ωστόσο πιστεύουμε ότι θα παρασυρθεί στα τουρκικά ύδατα κοντά στο Datça της Τουρκίας. Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος».

Συνεχίζοντας την καταγγελία της, η οργάνωση αναφέρει ότι «στις φωτογραφίες μπορεί κανείς να δει άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων να έχουν επιβιβαστεί στο φορτηγό πλοίο και να έχουν πάρει τον έλεγχο της γέφυρας. Πρόκειται βαριά οπλισμένους άνδρες. Το σκάφος έχει μια σταθερή πορεία προς την Τουρκία, και αν δεν αλλάξει κάτι, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο pushback που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η ελληνική ακτοφυλακή. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει, αυτή η τρέλα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Καλούμε επίσης τους πολιτικούς της ΕΕ και τα κράτη μέλη να επικοινωνήσουν με την ελληνική κυβέρνηση για να προσπαθήσουν να βάλουν ένα τέλος σε αυτό. H ώρα για δράση είναι τώρα».  

image

Ads

image

image

Το χρονικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Aegean Boat Report», ήδη από το πρωί της Πέμπτης είχε δεχθεί σήμα κινδύνου, ότι το πλοίο που μεταφέρει περισσότερους από 400 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν παρασύρθηκε λόγω κακοκαιρίας νότια της Ιεράπετρας, κοντά στο νησάκι Χρυσή. Το πλοίο είχε κατεύθυνση την Ιταλία. Οι επιβαίνοντες έκαναν έκκληση για βοήθεια μέσω του 112 και ειδοποίησαν το Λιμενικό Σώμα.

Το «Aegean Boat Report» έδωσε και φωτογραφίες με σκάφος του Λιμενικού Σώματος να πλέει κοντά στο πλοίο, άνδρες των ειδικών δυνάμεων να βρίσκονται πάνω στο πλοίο με τους πρόσφυγες, το οποίο στη συνέχεια, αργά το βράδυ, άρχισε να ρυμουλκείται. Η οργάνωση κατήγγειλε νωρίτερα ότι ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό στα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την Τουρκία. Σήμερα το μεσημέρι από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του περιστατικού που αναφέρεται ως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, ενώ δημοσίευσε και βίντεο με το πλοίο που ρυμουλκείται.