Έχασε τελικά τη ζωή του, λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα της Παρασκευής 19 Μαρτίου, το 2,5 χρονών αγοράκι που είχε πέσει σε βαρέλι στο χωριό Λιγόρτυνα του Ηρακλείου Κρήτης.

Ads

Οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες χθες το βράδυ για να το κρατήσουν ζωντανό, όταν και ουσιαστικά επιδιώχθηκε ένα μεγάλο θαύμα, αφού το παιδί, προς στιγμήν επέστρεψε από τον θάνατο στη ζωή.

«Προσπαθήσαμε να ανανήψουμε το παιδί, έδωσε σημεία ζωής, καταλαβαίναμε ότι η κατάσταση ήταν πάρα πολύ σοβαρή, δεν έχει ξαναγίνει ανάνηψη σε τέτοιο χρονικό διάστημα. Δεν ξέραμε πόση ώρα ήταν στο βαρέλι,. Χρειάστηκαν 2 ώρες και 45 λεπτά για να ρυθμό στο καρδιογράφημα. Αυτό είναι σοβαρό για τον εγκέφαλο και όλο τον οργανισμό. Είχε υποθερμία, δεν σταματάς μέχρι να ζεσταθεί. Δεν μου έχει ξανατύχει μέσα σε 20 χρόνια, δεν το συναντάμε πουθενά στην βιβλιογραφία» είπε στο OPEN η γιατρός του ΕΚΑΒ Μάγδα Ζεάκη.

Πώς συνέβη το περιστατικό

Το παιδί μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας περίπου στις 16:20 το απόγευμα της Τετάρτης (17.03) χωρίς σφυγμό, παγωμένο, χωρίς αναπνοές. Ξεκίνησε αμέσως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και συνδέθηκε απινιδωτής. Επί τρεις σχεδόν ώρες οι γιατροί προσπαθούσαν να το επαναφέρουν κάνοντας ανάνηψη και ταυτόχρονα προσπαθώντας να το ζεστάνουν, αλλά το παιδί δεν ανταποκρινόταν. Τελικά, αφού ξεπέρασαν κατά τέσσερις φορές την προβλεπόμενη διάρκεια ανάνηψης, οι γιατροί, απογοητευμένοι, αποφάσισαν να σταματήσουν αναφέρει το zarpanews.gr.

Ads

Ενημερώθηκε η Aστυνομία και ο ιατροδικαστής και το παιδί αναμενόταν να μεταφερθεί στο νεκροτομείο. Μάλιστα έφτασε στο σημείο και το γραφείο τελετών που θα αναλάμβανε τη μεταφορά.

Έπρεπε όμως να συνοδεύεται από ένα καρδιογράφημα που θα έδειχνε μια ευθεία γραμμή. Και εκεί που κατέγραφε αυτή την ευθεία, ισοηλεκτρική γραμμή όπως λέγεται, ξαφνικά το μηχάνημα έδειξε πως το παιδί άρχισε να έχει καρδιακή δραστηριότητα.

Οι γιατροί ξαναέπεσαν πάνω από το παιδί, ειδοποιήθηκε η κινητή μονάδα. Στο ασθενοφόρο συνέχισε να έχει καρδιακούς παλμούς, άρχισε να έχει δικές του αναπνοές και διασωληνώθηκε στον δρόμο. Ήταν κάτι πρωτοφανές για όσους το είδαν να συμβαίνει.

«Είμαι 22 χρόνια γιατρός και μου έχουν τύχει πολλά και διάφορα. Αλλά τέτοια εξέλιξη μετά από ένα τρίωρο ανάνηψης και με το γραφείο τελετών απ’ έξω, δεν έχει ξανασυμβεί. Το μεγαλύτερο σοκ ήταν όταν μας φέρανε το παιδί, γιατί κι εμείς γονείς είμαστε. Οι γονείς και οι παππούδες του, αλλά και κόσμος από το χωριό ήταν έξω από το Κ.Υ. Και μετά οι άνθρωποι έπαθαν δεύτερο σοκ» είπε η γενική γιατρός στο Κέντρο Υγείας Χάρακα Εύα Λαδουκάκη.