Αν δεν είχε συμβεί η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής για τις τηλεοπτικές άδειες, η επικαιρότητα θα επικεντρωνόταν στην ταύτιση του επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε στο θέμα του χρέους και στην έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που έφτασαν τον Σεπτέμβριο τα 92 δισ ευρώ. Θα ήταν μια επίσης δυσάρεστη για την κυβέρνηση «ατζέντα», αλλά όχι τόσο χαοτική όσο αυτή που διαμορφώνεται μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Ads

Ο ανασχηματισμός έφυγε από το προσκήνιο και τα σενάρια πια αφορούν την επόμενη μέρα, τη συγκρότηση του ΕΣΡ και την κυοφορούμενη νέα ρύθμιση για τα κανάλια, σε ένα σκηνικό ανοιχτής σύγκρουσης κυβέρνησης-Δικαιοσύνης. Αλλά και κυβέρνησης αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης για τον Βύρωνα Πολύδωρα στο τιμόνι του ΕΣΡ από όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Διαβάστε επίσης: Ρελάνς της κυβέρνησης με τον Βύρωνα Πολύδωρα προτεινόμενο πρόεδρο του ΕΣΡ

Τίποτα δεν είναι δεδομένο

Η Διάσκεψη των Προέδρων έχει προγραμματιστεί για τις 17.00 μμ της Δευτέρας αλλά ο πρόεδρος της Βουλής έχει κάθε λόγο να ανησυχεί μετά το νέο αδιέξοδο.

Ads

Άλλωστε η ΝΔ έχει αφήσει να ενοηθεί ότι μπορεί να μη συμμετάσχει καν, αφού θέτει ως προϋπόθεση για ο,τιδήποτε την κατάργηση του νόμου Παππά. «Ο νόμος καταργείται με  νόμο» διαμηνύουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προβλέπουν ότι, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέα νομοθετική πρωτοβουλία για βεβαιώσεις προσωρινής λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, τότε θα ακολουθήσουν προσφυγές στο ΣτΕ που θα την ανατρέψουν με αποτέλεσμα την διαρκή περιστροφή στον ίδιο φαύλο κύκλο.

Η ένταση θα είναι μεγάλη. Η ΝΔ επαναφέροντας δυναμικά το αίτημά της για εκλογές δείχνει να πιστεύει ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση που καταγγέλλει τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι συμπεριφέρεται σαν εκπρόσωπος των καναλαρχών. Και αυτός θα είναι ο καμβάς της πολιτικής αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα που δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει.

Ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς έχει επεξεργαστεί νέα πρόταση που προβλέπει α) συνολικό (από όλα τα κανάλια που θα αδειοδοτηθούν προσωρινά) ετήσιο τίμημα 25 εκ ευρώ, δηλαδή το 1/10 του ποσού που θα έφτανε στο δημόσιο ταμείο μέσα σε δέκα χρόνια αν δεν ακυρωνόταν ο διαγωνισμός β) δυνατότητα απόκτησης βεβαίωσης προσωρινής λειτουργίας και από τα δυο νέα κανάλια που κέρδισαν στη δημοπρασία (Μαρινάκης, Σαββίδης) πέρα από εκείνα που εκπέμπουν σήμερα (ανάμεσά τους και όσα δεν πήραν μέρος στον διαγωνισμό, εφόσον έχουν τραπεζική και φορολογική ενημερότητα).

Η αρχική πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να κατατεθεί αυτή η πρόταση με συνοπτικές διαδικασίες τη Δευτέρα, τελικά επικράτησαν δεύτερες -ψυχραιμότερες- σκέψεις και αποφασίστηκε να προηγηθεί η προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ, πάντα με σκοπό να ψηφιστεί ο νέος νόμος μέχρι την Πέμπτη, κάτι καθόλου βέβαιο, αν τη Δευτέρα η προσπάθεια για σύνθεση καταλήξει στο ακριβώς αντίθετό της.

Στο μεταξύ…

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών έφυγαν για να επιστρέψουν στα μέσα Νοεμβρίου και μέχρι τότε, με βάση τους προ ΣτΕ σχεδιασμούς, θα είχε γίνει ανασχηματισμός. Τώρα επανεξετάζονται όλα από την αρχή αφού προέχει η διαχείριση της πολιτικής ήττας από την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Το βασικό σενάριο προβλέπει πλέον ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης για την οποία κυβερνητικής πηγές αισιοδοξούν ότι θα έρθει σύντομα. Ομως τίποτα δεν δείχνει μέχρι στιγμής ότι οι πιστωτές βιάζονται όσο η ελληνική πλευρά ούτε ότι δείχνουν διάθεση χαλάρωσης στον έλεγχο εφαρμογής του μνημονίου. Το γεγονός ότι τράβηξαν την κουρτίνα για να δείξουν τρία δισ παραπάνω χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες από τα πέντε που αναγνωρίζει το ΥΠΟΙΚ είναι ίσως ενδεικτικό της στάσης που θα κρατήσουν μέχρι το τέλος.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του επαναφέρει το ασφαλιστικό στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων που ζητά για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και αναφέρεται σε δραστικές μειώσεις συντάξεων. Και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου και αυτό αποτελεί από μόνο του κίνηση στήριξης, δεν έχει ουσιαστικό λόγο στη συζήτηση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και για τους όρους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Β. Σόιμπλε είχε πει στον Αμερικανό ομολογό του Τζακ Λιου, όταν το 2015  τον πίεσε για περισσότερη βοήθεια στη χώρα μας, ότι η Γερμανία θα αντάλασσε ευχαρίστως την Ελλάδα με το Πουέρτο Ρίκο…