Πολύ σοβαρές καταγγελίες κάνουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Ρόδου αναφορικά με τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν σε αυτό εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας.

Ads

«Το νοσοκομείο μας μέρα με την μέρα, ώρα με την ώρα μετατρέπεται σε μια μεγάλη υγειονομική βόμβα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για μας και τους ασθενείς του νησιού. Την ευθύνη φέρει η διοίκηση, οι τοπικοί άρχοντες βουλευτές, περιφερειακή αρχή, δημοτική αρχή, η 2η ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση» αναφέρουν χαρακτηριστικά με ανάρτησή τους στα social media.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων καταγγέλλουν ότι «βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό τρεις ασθενείς στην Β΄ Παθολογική κλινική», που όπως τονίζεται «ήρθαν σε επαφή με το μισό σχεδόν προσωπικό, χωρίς κανείς να μπει σε καραντίνα».

Επίσης όπως αναφέρουν: ’Πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ τους. Στη συγκεκριμένη κλινική (που παραμένει Παθολογική, ενώ η Α΄ έχει γίνει κλινική covid-19) η δυναμική των 35 κλινών έχει εξαντληθεί. Έχει 100% πληρότητα και ταυτόχρονα εφημερεύει καθημερινά, με 8 εισαγωγές ημερησίως κατά μέσο όρο. Και αυτό, με μόνο δύο νοσηλεύτριες στην βάρδια αντί των οκτώ που χρειάζονται.

Ads

Υπό αυτές τις συνθήκες ελλείψεων προσωπικού είναι αδύνατο να ελέγχονται όλοι οι νέοι ασθενείς για κορονοϊό πριν έλθουν σε επαφή με άλλο προσωπικό, ενώ δεν υπάρχουν και τα διαθέσιμα μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό».

«Η κατάσταση για τις συναδέλφισσες και τους ασθενείς είναι τραγική, οι συναδέλφισσες είναι εντελώς εξαντλημένες δεν αντέχουν άλλο» σημειώνουν συνεχίζοντας.

Παράλληλα, αποκαλύπτουν πως  «την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ασθενής στην Ουρολογική Κλινική – Α΄ Χειρουργική, αλλά κανείς από το υγειονομικό προσωπικό δεν μπήκε σε καραντίνα. Πέντε ημέρες αργότερα, βρέθηκαν θετικοί και δύο μέλη του προσωπικού, με αποτέλεσμα να ανασταλούν όλα τα χειρουργεία της κλινικής. Επίσης, θετικοί βρέθηκαν και τρεις ασθενείς και ένα μέλος του υγειονομικού προσωπικού στη μονάδα εμφραγμάτων και στην Καρδιολογική, χωρίς κανείς να μπει σε καραντίνα. Το γαστρεντερολογικό τμήμα του νοσοκομείου ανέστειλε τη λειτουργία του μετά από εντοπισμό εργαζόμενου που ήταν επίσης θετικός. Θετικός εντοπίστηκε και εργαζόμενος στο αιμοδυναμικό που θα υπολειτουργεί για τις επόμενες 14 μέρες».

Όπως τονίζουν, «Για να μην έχουμε χειρότερα απαιτούμε:

  • Άμεσα όσοι συνάδελφοι έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή covid να βγουν σε 14ήμερη καραντίνα.
  • Το νοσοκομείο να εξασφαλίσει να έχει κάθε ασθενής που εισέρχεται εντός, πρώτα επιβεβαιωμένο αρνητικό τεστ, είτε αφορά τα επείγοντα περιστατικά, είτε τακτικά ιατρεία και διαγνωστικές εξετάσεις. 
  • Άμεσα το νοσοκομείο να προμηθευτεί επαρκή αριθμό αντιδραστηρίων για να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι κάθε βδομάδα τεστ και οι ασθενείς-επισκέπτες.
  • Άμεσα να διπλασιαστεί ο αριθμός των νοσηλευτριών στην Β Παθολογική
  • Να ενισχυθεί άμεσα η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο. Το κλείσιμο των τακτικών ιατρείων χωρίς να δοθεί εναλλακτική στους ασθενείς είναι σαν να τους στέλνουμε πακέτο στους ιδιώτες.
  • Άμεσα το νοσοκομείο να προμηθευτεί επαρκή αριθμό γαντιών, μασκών υψηλής προστασίας, προσωπίδες και στολές για όλα τα τμήματα και κλινικές.
  • Άμεσα να γίνουν μαζικές προσλήψεις σε ιατρικό ( κατά προτεραιότητα παθολόγοι, εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι) και παραϊατρικό προσωπικό, χωρίς γραφειοκρατικά κολλήματα. Υπάρχουν προσλήψεις που ενώ έχουν εγκριθεί δεν προχωράνε λόγω γραφειοκρατίας.
  • Τέλος να ενταχθούμε όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ στα ΒΑΕ και όποιο επίδομα δοθεί, να δοθεί χωρίς εξαίρεση σε όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο σε αυτούς που δουλεύουν σε covid κλινική, γιατί όλοι μαζί παλεύουμε την πανδημία».