Την πόρτα στους μαθητές τού 6,5 ανοίγει πλέον το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), καθώς σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τροποποιείται το κριτήριο απονομής υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές.

Ads

Στο ΙΚΥ, υποτροφίες δικαιούνταν οι άριστοι (άνω του 8,5 με άριστα το 10). Ο νόμος αυτός είχε αλλάξει επί κυβέρνησης Παπανδρέου και ο πήχης είχε «κατέβει» στο «λίαν καλώς», δηλαδή στο 6,5.

Το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά η αριστεία επέστρεψε στην απονομή υποτροφιών και ορίστηκε εκ νέου ότι θα δίνονται μόνο σε υποψήφιους από 8,51 και πάνω (με άριστα το 10).

Στην ίδια τροπολογία ορίζεται επίσης η αλλαγή του καθεστώτος κοστολόγησης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων με υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων. 

Ads

Συνολικά, σήμερα υπάρχουν 42.000 τίτλοι πανεπιστημιακών συγγραμμάτων που προσφέρονται από 745 εκδότες και 819 αυτοεκδότες. Από αυτούς, ενεργοί τίτλοι είναι περί τις 16.000. Ο συνολικός αριθμός των εντύπων βιβλίων που διανέμονται σε 230.000 φοιτητές φθάνει τα 2.120.000. 

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις συνεπείς εκδοτικές επιχειρήσεις, εξυγιαίνοντας τον εκδοτικό χώρο, για τη συντήρηση και προαγωγή μιας ελληνικής επιστημονικής βιβλιογραφίας υψηλού επιπέδου, προβλέποντας παράλληλα διοικητικές ποινές και πρόστιμα στους εκδότες που παραβιάζουν κατάφωρα τις διατάξεις» τόνισε σχετικά ο υπ. Παιδείας Νίκος Φίλης. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο μειωμένος κατά 66.000.000 ευρώ για φέτος προϋπολογισμός για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ καθιστά επιτακτική την ανάγκη παρεμβάσεων, ενώ στόχος είναι το ποσό που θα εξοικονομηθεί να διατεθεί για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.