Σε ύφεση είναι τα πύρινα μέτωπα που έχουν κάψει από χθες το βράδυ χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, στο χωριό των Ορθωνιών Ζακύνθου.

Ads

Η πύρινη λαίλαπα έχει μετατρέψει σε στάχτες τα υπέροχα δάση των ορεινών της Ζακύνθου που αποτελούσαν πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών κάθε χρόνο αλλά και ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου.

Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες καθώς η μεγάλη θερμοκρασία έκανε πιο δύσκολες τις συνθήκες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι πρώτες εκτιμήσεις από τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κάνουν λόγω για καταστροφή άνω των 3.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι μεγάλη ήταν η βοήθεια που έφτασε στην Ζάκυνθο από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ads

Αναλυτικότερα, με το τελευταίο δρομολόγιο της ακτοπλοϊκής γραμμής Κυλλήνης – Ζακύνθου, έφτασαν στο νησί 9 πυροσβεστικά οχήματα από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία με περίπου 20 πυροσβέστες. Παράλληλα κατέφθασαν δύο πεζοπόρα τμήματα από την 6η ΕΜΑΚ Πατρών με 9 άτομα έκαστο, ενώ με C-130 τα ξημερώματα της Τετάρτης έφθασαν στην Ζάκυνθο από την Θεσσαλονίκη, 30 πυροσβέστες.

Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς πάνω από 80 πυροσβέστες, 30 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 3 υδροφόρες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου καθώς και υδροφόρες ιδιωτών.

Με το πρώτο φως της ημέρας, τις προσπάθειες των πυροσβεστών ενίσχυσαν 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, και 2 αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ.

Τέλος, όσο αφορά την ηλεκτροδότηση των χωριών Ορθωνιών και Μαριών, συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται από χθες το βράδυ στο σημείο και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

Στην υπόλοιπη χώρα

image

Σαράντα εννέα δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό στάδιο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ η κατάσταση όσον αφορά τις υπόλοιπες πυρκαγιές έχει ως εξής:

Η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Αναφωνήτρια Ζακύνθου, προχθές το μεσημέρι, είναι σε ύφεση και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για τον πλήρη έλεγχό της.

Στην περιοχή Λιβάδι Ρόπα Κέρκυρας, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα είναι σε ύφεση, ενώ στο σημείο παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεσή της.

Επίσης, η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα, στις Κουμαριές Ξυλοκάστρου έχει οριοθετηθεί και στην περιοχή παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεσή της.

Σήμερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) προβλέπεται για ολόκληρη την Κρήτη, για τους νομούς Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Φωκίδας, καθώς και για τα εξής νησιά: Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λέσβο, Χίο, Ψαρά, Ικαρία, Σάμο, Πάτμο, Λειψούς, Αρκιούς, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Νίσυρο, Αστυπάλαια, Ρόδο και Κάρπαθο.

Τέλος, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, ενώ σε περίπτωση εκδήλωσής της θα πρέπει να ειδοποιούν αμέσως το κέντρο της Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199.