«Η κυβέρνηση με την αλαζονεία που τη διακρίνει, καταπατά τώρα και την κοινοβουλευτική δημοκρατία; Εν μέσω επιδημίας, και ενώ υπάρχει ομόφωνη διακομματική απόφαση η Βουλή να συνέρχεται με ελάχιστους Βουλευτές μόνο για θέματα κορωνοϊού, η κυβέρνηση κατέθεσε περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο», καταγγέλλει σε δήλωσή του ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡA25, Κρίτων Αρσένης.

Ads

Επιπλέον, αναρωτιέται τι καθιστά το νομοσχέδιο αυτό τόσο επείγον και καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις:

«Εφόσον δεν τεκμηριώνεται κάποια επείγουσα ανάγκη δημοσίου συμφέροντος, μήπως αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων; Ποια είναι αυτά; Καλούμε την κυβέρνηση να βγει ευθαρσώς και να μας πει, ποιοι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες έχουν ζητήσει κάθε φωτογραφική διάταξη σε αυτό το νομοσχέδιο. Για ποιους είναι:

  • Το άρθρο 110, για τις έρευνες εξορύξεων σε δημοτικές και δημόσιες εκτάσεις χωρίς έγκριση.
  • Το άρθρο 119, για την δημιουργία χωματερών εξορυκτικών αποβλήτων χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.
  • Το άρθρο 46, που επιτρέπει το κυνήγι και την αλιεία στα καταφύγια άγριας ζωής.
  • Το άρθρο 14, που επιτρέπει τις εξορύξεις και κάθε άλλη σχεδόν δραστηριότητα μέσα στις προστατευόμενες περιοχές.»

Τέλος, ο ίδιος σημειώνει πως κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της κυβέρνησης να νομοθετεί, αλλά πρέπει να το κάνει με σεβασμό στη δημοκρατία, με τη Βουλή ανοιχτή ή μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως το ΜέΡΑ25 προτείνει από την αρχή της πανδημίας.

Ads

«Ενώνουμε την φωνή μας με τις πάνω από 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες, με τα τοπικά κινήματα που αντιδρούν στο νομοσχέδιο και καλούμε ξανά τον Υπουργό, κ. Χατζηδάκη, να το αποσύρει», καταλήγει ο κ. Αρσένης.