Δύο ιερώμενοι που κατηγορούνταν για «κατάχρηση σε ασέλγεια ανήλικου αγοριού» την περίοδο 2005-2008 σε χωριό της Κοζάνης, καταδικάστηκαν από το  Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας. Ένας τρίτος που αντιμετώπιζε τις ίδιες κατηγορίες κρίθηκε αθώος.

Ads

Πρόκειται για έναν πρεσβύτερο και έναν αρχιμανδρίτη που καταδικάστηκαν κατά πλειοψηφία σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι καταδικασθέντες προέβησαν σε ασελγείς πράξεις σε ανήλικο αγόρι, που σύμφωνα με την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη «είχε πνευματική αδυναμία και ανικανότητα να αντισταθεί στις πράξεις των κατηγορουμένων».

Το δικαστήριο, ωστόσο, τους αναγνώρισε ελαφρυντικά, μεταξύ των οποίων αυτά του «σύννομου βίου» και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Σημειώνεται ότι πρωτοδίκως οι τρεις ιερωμένοι είχαν κριθεί κατά πλειοψηφία αθώοι ενώ στην συνέχεια ο εισαγγελέας Εφετών Δυτικής Μακεδονίας άσκησε αναίρεση επί της απόφασης του δικαστηρίου.

Ads

Ο τρίτος κατηγορούμενος, ιερομόναχος σε μοναστήρι της Π.Ε. Γρεβενών την περίοδο της τέλεσης των αδικημάτων, κρίθηκε αθώος. Σημειώνεται ότι η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας ήταν ενοχή του ενός και η απαλλαγή των άλλων δύο κατηγορουμένων, λόγω αμφιβολιών.