«Ο λαός της πατρίδας μας, όλοι οι λαοί του κόσμου, δεν προσδοκούν “ανάσταση νεκρών”, αλλά πραγματική “ανάσταση ζώντων”, μέσα από μια γνήσια εργατική λαϊκή Ανάσταση – Επανάσταση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Σχολιάζοντας την ουκρανική κρίση, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ρωσία είναι πλέον μια καπιταλιστική ιμπεριλιαστική δύναμη. 

Ads

 

«Γι’ αυτή την αναγέννηση του λαού μας, με πρωτοπόρα την εργατική τάξη, δουλεύουμε από σήμερα, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να ανατρέψουμε αρνητικούς, δυσμενείς συσχετισμούς, προωθώντας τη Λαϊκή Συμμαχία με ένα πολύ ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας», πρόσθεσε. Σημείωσε επίσης ότι «ούτε στον καπιταλισμό, ούτε στον σοσιαλισμό γίνονται θαύματα. Τα πάντα γύρω μας είναι δημιουργήματα της ανθρώπινης εργασίας, χειρωνακτικής και πνευματικής».

Σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις εκτίμησε ότι «το πραγματικό γεγονός στην οικονομία, είναι ότι το 2014 θα είναι χρονιά σχετικής σταθεροποίησης της οικονομίας, μετά από μια πενταετή – και πλέον – βαθιά οικονομική κρίση», σημειώνοντας ότι  «και αυτή η χρονιά της “στασιμότητας”, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ασταθής». Τόνισε πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν θα ανακοπούν στο ελάχιστο οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχουν ξεκινήσει, δεν θα πάψουν να υπάρχουν οι αντιλαϊκοί νόμοι και μέτρα, τα μνημόνια διαρκείας, οι κανόνες και οι μηχανισμοί επιτήρησης και εποπτείας από την σφηκοφωλιά της ΕΕ».
 
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο σημείωσε ότι «στην πολιτική δεν ισχύει το “είσαι ότι δηλώσεις… “, ούτε ξεμπερδεύεις με τα πολιτικά αμαρτήματά σου, αν δηλώσεις απλά “αριστερός”». Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «διαλαλεί ότι θέλει να κυβερνήσει με την ΕΕ των καπιταλιστών και τις ντιρεκτίβες τους, γι’ αυτό διεκδικεί και την προεδρία του πιο αντιδραστικού της μηχανισμού, της Κομισιόν. Θέλει να κυβερνήσει με τα μονοπώλια στην εξουσία, γι’ αυτό φλερτάρει άγρια με το ΣΕΒ, προβάλει την καπιταλιστική παραγωγική ανασυγκρότηση, τους ‘υγιείς’ επιχειρηματίες, που θα εφαρμόζουν πιστά τους αντιλαϊκούς νόμους».
 
Σχολιάζοντας, τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εξέφρασε την άποψη ότι «αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι ότι και στην περίπτωση της Ουκρανίας συγκρούονται διαφορετικά συμφέροντα. Από τη μια οι ΗΠΑ και η ΕΕ επεμβαίνουν ωμά, συντηρώντας μια αντιδραστική αστική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή εγκληματιών, ναζιστών, απογόνων των SS και από την άλλη η Ρωσία, η οποία πλέον είναι μία ανερχόμενη καπιταλιστική- ιμπεριαλιστική παγκόσμια δύναμη και έχει τα δικά της γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή».

Ads

Σε ό, τι αφορά  το Κυπριακό επεσήμανε ότι οι ανησυχίες που έχει εκφράσει το ΚΚΕ «αφορούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με αφορμή το σχέδιο Αναστασιάδη- Έρογλου, όπου προετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο Ανάν. Ανησυχούμε για τα ‘συνιστώντα κράτη’ και τις ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο σε μια συνομόσπονδη λύση, παρά σε ομοσπονδία, δεν λύνουν το πρόβλημα της μιας κυριαρχίας, της μιας ιθαγένειας».