Ως τις δύο όψεις «του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος» περιέγραψε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας την κυβέρνηση από τη μία πλευρά, και τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ από την άλλη.

Ads

Μιλώντας στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, καταλόγισε στην κυβέρνηση πως είναι «γαντζωμένη» στην καρέκλα της, αλλά και τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ πως έχουν «σύνδρομο στέρησης» της εξουσίας. «Είστε ούνα φάτσα, ούνα ράτσα», τόνισε.

Σημείωσε ότι η συζήτηση στη Βουλή είναι αποκαλυπτική, αποδεικνύοντας «πόσο έχει προχωρήσει η σύγκλιση των αστικών κομμάτων στη στρατηγική του κεφαλαίου».

Επεσήμανε, δε, ότι «η ελληνική καπιταλιστική οικονομία πέρασε σε φάση ανάκαμψης» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει πως «αυτή η ασθενική, ίσως και ασταθής, ανάπτυξη φέρνει θυσίες εργαζομένων και συνταξιούχων».

Ads

«Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική διαπραγμάτευση, γιατί υπάρχουν δύο Ελλάδες: Η Ελλάδα του μεγάλου κεφαλαίου και η Ελλάδα των εργαζόμενων. Χρειάζεται πολιτικό θράσος για να μιλά κανείς για το τέλος της επιτροπείας. Γιατί η Ελλάδα αφενός υπάγεται στους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ, αφετέρου είναι γνωστό ότι υπάρχει αυξημένη εποπτεία για τα κράτη μέλη που έχουν δανειστεί από τον ESM», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές, ανάπτυξη της τεχνολογίας και έμπειρο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, εκτιμώντας ότι μπορεί να βαδίσει τον δρόμο της αλληλεγγύης και της δημιουργίας, σε ειρήνη με τους λαούς της περιοχής.