«Για να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει πρέπει να χάσει το κεφάλαιο. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, απ’ τον δρόμο της ανατροπής. Και αυτό τον δρόμο μπορούμε να τον ανοίξουμε γρήγορα αν πιστέψουμε στη δύναμή μας. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί τώρα το ΚΚΕ. Ισχυρό ΚΚΕ παντού και στην κάλπη στις 21 Μάη. Όσο πιο ισχυρό το ΚΚΕ, τόσο πιο ισχυρός ο λαός την επόμενη μέρα», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην εισηγητική ομιλία του στην Ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές» στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο ΣΕΦ.

Ads

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι πρέπει «να καταδικασθούν όλοι οι πολιτικοί συνένοχοι για το έγκλημα των Τεμπών, όλοι οι συνένοχοι για την κλοπή του εισοδήματός μας, την ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας, τα διαρκή εγκλήματα που αφορούν την Υγεία και την Ασφάλειά μας».

Ανέδειξε την θέση του ΚΚΕ για «καθολικές, ασφαλείς, ποιοτικές και φθηνές μεταφορές και συγκοινωνίες για τον λαό» που «μπορεί να διασφαλίσει μόνο το νέο κοινωνικό σύστημα, ο σοσιαλισμός».

Πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ, δεν δίνει τη μάχη, ενάντια στην πολιτική της “απελευθέρωσης” και της εμπορευματοποίησης, με τη σημαία του χτες, της επιστροφής στο κρατικό μονοπώλιο της δικτατορίας του κεφαλαίου αλλά με τη σημαία της κοινωνικοποίησής τους, με την εργατική τάξη, τον λαό στο τιμόνι της εξουσίας».

Ads

Υπογράμμισε ότι «αυτή τη λύση, με την μελέτη και της ιστορικής πλέον πείρας, η οποία διασφαλίζει σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές για τον λαό, φωτίζει με το ανατρεπτικό του Πρόγραμμα εξουσίας – διακυβέρνησης το ΚΚΕ» και πρόσθεσε πως «δεν περιμένουμε παθητικά κάποια στιγμή που αυτή θα υλοποιηθεί στο μέλλον. Είμαστε καθημερινά μπροστά στους αγώνες που ανοίγουν τον δρόμο της ανατροπής. Είμαστε μπροστά στους αγώνες ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική “απελευθέρωσης” της ΕΕ. Είμαστε μπροστά στους αγώνες για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα, για ουσιαστική εκπαίδευση των εργαζόμενων, για ουσιαστικές αυξήσεις με 35ωρο – 5μερο – 7ωρο, για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού και την υποδομή, για τη λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας στις Μεταφορές».

Συγκίνηση σκόρπισε στην έναρξη το δρώμενο με την συμμετοχή μικρών παιδιών και μαθητών και το όποιο ολοκληρώθηκε με το τραγούδι «Άπνοια» της Νατάσας Μποφίλιου με τους τραγουδιστές να ξεπηδάνε ανάμεσα από το κοινό όπου είχαν πάρει θέση.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο για το έγκλημα στα Τέμπη και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας.

Στην ημερίδα μίλησαν οι:

  • Θωμάς Χόνδρος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, «Οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα. Ασφάλεια – εξέλιξη και προοπτικές». 
  • Δρ. Εύη Γεωργιάδου, χημικός μηχανικός ΕΜΠ, μέλος αντιπροσωπείας ΤΕΕ: «Αποτελεί το ανθρώπινο λάθος την πραγματική αιτία των ατυχημάτων μεγάλης έκτασης;».
  • Αντώνης Μεγρέμης, αντιπρόσωπος επιχειρησιακού συμβουλίου του βρετανικού σωματείου RMT (Rail, Maritime & Transport Union): «Το μάθημα των βρετανικών σιδηροδρόμων». 
  • Μάνθος Ιμπριάλος, Πολιτικός Μηχανικός, «Οι συνένοχοι για την απουσία συστήματος τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό άξονα».
  • Δρ. Βασίλης Όψιμος, επιθεωρητής εργασίας, «Η υπεροχή του σοσιαλισμού: Η πείρα της Σοβιετικής Ένωσης στις σιδηροδρομικές μεταφορές».
  • Ηλίας Τρεβλός, μέλος ΔΣ ΠΟΣ-ΟΣΕ, «Η πείρα απ’ τον αγώνα των σιδηροδρομικών».
  • Απόστολος Ευθυμιάδης, μηχανολόγος ηλεκτρολόγος: Έλλειψη επίβλεψης στο σιδηρόδρομο έφερε η «απελευθέρωση». 
  • Δημήτρης Γουρτής, Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας ΗΣΑΠ, «Δυναμώνουμε τον αγώνα για σύγχρονες – ασφαλείς – φτηνές μαζικές μεταφορές». 

Πριν τις ομιλίες κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.