Για διασυρμό του ίδιου και της οικογένειάς του έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης από το βήμα της Βουλής και ζήτησε να γίνει έρευνα σε βάθος, χωρίς καμία παραγραφή, με τους μάρτυρες παρόντες.

Ads

«Ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με την συγκεκριμένη υπόθεση», υποστήριξε κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στο σκάνδαλο Novartis. Ο πρώην υπουργός δήλωσε πως ο πολιτικός χειρισμός του θέματος ουσιαστικά αμφισβητεί το τεκμήριο της αθωότητας για τους εμπλεκόμενους.

«Ψάξτε παντού, οι λογαριασμοί μου είναι στην διάθεσή σας» είπε ο Κουτρουμάνης, ο οποίος δήλωσε εξοργισμένος για την «άδικη και χωρίς κανένα στοιχείο σπίλωση που βιώνει».

Χαρακτήρισε αήθεις τις μεθοδεύσεις μέσα από τις οποίες εμπλέκεται το όνομά του στην υπόθεση Nοvartis. Υπενθύμισε πως από το 2000 ως το 2009, με κείμενα και παρεμβάσεις, ο ίδιος είχε αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα της υγείας και την λεηλασία των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και για τις πρακτικές που χρησιμοποιούσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Ads

Ζήτησε να διερευνηθεί το σκάνδαλο όπως και άλλα που υπάρχουν, με την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση που εξακολουθεί να ισχύει. Υπενθύμισε πως ο ίδιος και ο τότε υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασαν το σχέδιο μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Αναφέρθηκε στο εξορθολογισμό που επετεύχθη στην περίοδο της υπουργίας του στον τομέα της υγείας, με πολιτικές που συνεχίσθηκαν και από τις επόμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να κατηγορηθεί ο ίδιος και τα μέλη της τότε κυβέρνησης, όταν πέτυχαν μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και εξορθολογισμό του συστήματος.

Χαρακτήρισε έωλη την κατηγορία εμπλοκής του τονίζοντας πως η μόνη μαρτυρία εναντίον του αναφέρει ότι κάποιος «έμαθε πως στέλεχος της Novartis ζήτησε από την εταιρεία 500.000 ευρώ το 2012 για να χρηματισθούν κάποιοι». Ο Γ. Κουτρουμάνης ανέφερε πως δεν έδωσε το δικαίωμα σε κανέναν να τον διασύρει και να αμφισβητεί το ήθος και την ακεραιότητά του.

«Έφυγα φτωχότερος και χρεωμένος από την πολιτική» είπε ο Γιώργος Κουτρουμάνης τονίζοντας πως τίποτα από ότι υπάρχει στην δικογραφία δεν μπορεί να τον εμπλέξει.