Την επιβολή φόρου υπέρ της Εκκλησίας μόνο σε πολίτες που δηλώνουν οικειοθελώς Χριστιανοί Ορθόδοξοι, πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, καθώς και να απαλλαγεί το κράτος από την υποχρέωση να καταβάλει τους μισθούς των ιερών, στο Συνέδριο “Εκκλησία και Αριστερά”. Για χαοτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η ΝΔ, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτεση να διευκρινίσει το ύψος του “ειδικού φόρου ΣΥΡΙΖΑ”.

Ads

Να απαλλαγεί το κράτος από την υποχρέωση να καταβάλει τους μισθούς των ιερέων ζητά ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά».
 
Σύμφωνα με το agioritikovima.gr, ο κ. Κουράκης ζητά την κατάργηση της μισθοδοσίας των ιερέων από το κράτος,  και προτείνει την επιβολή φόρου υπέρ της Εκκλησίας που θα επιβάλλεται μόνο στους πολίτες που οικειοθελώς θα δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
 

«Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε αναφέρει και στο πρόγραμμά μας ότι είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός της εκκλησίας με το κράτος και σε θεσμικό επίπεδο», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Κουράκης και συνέχισε κάνοντας αναδρομή σε ευνοϊκά φορολογικά προνόμια που διατηρεί η Εκκλησία με αποφάσεις επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέχρι σήμερα.
 
«Το ερώτημα είναι πόσα έσοδα χάνονται από το Δημόσιο από τη διατήρηση αυτών των σκανδαλωδών και καταφανώς άδικων προνομίων», σημείωσε σχετικά, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά προτάσεις για διάλογο αναφορικά με την Εκκλησία και την αντιμετώπισή της από το κράτος.
 
Δύο από τις προτάσεις είναι οι εκκλησίες και οι ενορίες να μετατραπούν σε πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αλλά και να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος.
 
«Είναι προφανές ότι αυτό προκύπτει με τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος. Εάν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, την επιβολή ειδικού φόρου σε όσους πολίτες δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ο οποίος θα αποδίδεται στην Εκκλησία»
, σημείωσε ο κ. Κουράκης.

ΝΔ: Οι χαοτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ξαναχτύπησαν

Ads

Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Κουράκη. Το γραφείο Τύπου της ΝΔ έκανε λόγο για «χαοτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ» που «χτύπησαν ξανά» και επισημαίνει ότι «οι δηλώσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη για την φορολόγηση όσων δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, προκαλούν έκπληξη, προβληματισμό και δικαιολογημένο αναβρασμό».

Η ΝΔ αναφέρει τέσσερις λόγους για τους οποίους προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις του κ. Κουράκη.

Όπως λέει πρώτον ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πιο δύσκολη συγκυρία για τον Ελληνικό λαό, ζητά την επιβολή νέου ειδικού φόρου, δεύτερον, ζητά την φορολόγηση των Ελλήνων ανάλογα με την πίστη τους, θέση που θυμίζει τα πιο σκληρά χρόνια των απολυταρχικών, σταλινικών καθεστώτων, τρίτον κινείται εκτός των ορίων του Συντάγματος, αφού διαχωρίζει τους Έλληνες ανάλογα με την πίστη τους και τέταρτον, ανατρέπει την απόλυτη θέση του κόμματός του κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Τέλος η ΝΔ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει το ύψος του ειδικού φόρου και τον τρόπο καταβολής του και τονίζει ότι αναμένει «άμεσα από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το βασικότερο: Σε περίπτωση που οι χριστιανοί δεν πληρώσουν τον «ειδικό φόρο ΣΥΡΙΖΑ», τι ποινή θα τους επιβάλει ο ίδιος; Επιτίμιο, αφορισμό ή κατάσχεση περιουσίας;».