Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, «θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρός» με την Χρυσή Αυγή, όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον Πολίτη της Κύπρου και στην Κατερίνα Ηλιάδη σχετικά με την χθεσινή του άρνηση να παραστεί σε δείπνο που θα παρέθετε ο κ. Συλλούρης και στο οποίο είχαν προσκληθεί και οι χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές. Μετά την επιστολή Κούλογλου προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην Κύπρο.

Ads

«Εγώ έκανα απλώς το αυτονόητο. Δικάζονται, ξέρετε, ως συμμορία, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής του, ενώ υπενθύμισε πως «πρόκειται για υμνητές της δικτατορίας, που ξέρουμε τι ρόλο έπαιξε στην καταστροφή και τον διαμελισμό της Κύπρου και την τουρκική εισβολή. Τις προάλλες παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής από την Ελληνική Βουλή ο φάκελος της Κύπρου, που αποδεικνύει ακριβώς αυτό!»

Ο Στέλιος Κούλογλου πρόσθεσε, δε, ότι στους διαλόγους που καταγράφονται στο βιβλίου του «Μαρτυρίες από την Δικτατορία και την Αντίσταση» (Εκδ. Εστία), φαίνεται ότι ο Ιωαννίδης αρνήθηκε να αρπάξει την τελευταία ευκαιρία που του έδωσαν οι Αμερικάνοι για να αποτραπεί η τουρκική εισβολή.

«Κανένας από αυτούς δεν αναγνώρισε τα λάθη αυτά ποτέ, και οι χρυσαυγίτες τους υμνούν και κάνουν εκδηλώσεις με το πουλί της χούντας! Πως μπορούμε να συνδιαλεγόμαστε με αυτούς τους ανθρώπους;» σχολίασε ο ευρωβουλευτής απορρίπτοντας παράλληλα το επιχείρημα ότι αξίζουν σεβασμού επειδή έχουν εκλεγεί με λαϊκή βούληση: «Δηλαδή εάν εκλεγόταν ο Χίτλερ γιατί μια μερίδα του κόσμου ήταν ναζί, θα έπρεπε να τον καλούμε στα τραπέζια μας ή να τον βάζουμε στο σπίτι μας; Θα πρέπει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να απομονώσει αυτή την οργάνωση για να καταλάβουν και οι πολίτες ότι πρόκειται για κάτι που πρέπει να βρεθεί στο περιθώριο».

Ads

«Η ιστορία του Ερντογάν θα τελειώσει άσχημα»

Κληθείς να μεταφέρει την εικόνα από την Ευρώπη σχετικά με την Τουρκία, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σχολίασε πως «στο Βερολίνο θεωρούν τον Ερντογάν ξεγραμμένο. Δεν πιστεύουν ότι μπορούν να συνεργαστούν μαζί του παρά την ύπαρξη του προσφυγικού». Αναγνωρίζοντας ότι μπορεί την δεδομένη στιγμή, ενόψει των γερμανικών εκλογών, η κριτική να είναι οξυμένη προς τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Στ. Κούλογλου σημείωσε ότι «έχουμε δει τον Τούρκο Πρόεδρο να κάνει κινήσεις που ξεφεύγουν από τα όρια και τη λογική. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή η ιστορία με τον Ερντογάν θα τελειώσει πολύ άσχημα και μάλλον αυτό πιστεύουν και οι Γερμανοί».

Ο ευρωβουλευτής ανέλυσε μάλιστα, πως αν και το συμφέρον της Ευρώπης είναι να έχει την Τουρκία κοντά της, τόσο για οικονομικούς όσο και για γεωστρατηγικούς λόγους, στην Ευρώπη «ωριμάζει η ιδέα πως με τον Ερντογάν τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα και ότι θα πρέπει να προετοιμάζεται το έδαφος για εναλλακτική λύση». Παρότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει την δυνατότητα να κάνει ελιγμούς και να αλλάξει το κλίμα υπέρ του «δεν φαίνεται να έχει τέτοια πρόθεση. Νομίζω πριονίζει μόνος του το ξύλο στο οποίο κάθεται».

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ: