Ο Στέλιος Κούλογλου καλεσμένος στο “Μπαρ της Ευρώπης”, μια εκπομπή του διεθνούς τηλεοπτικού προγράμματος της δημόσιας γαλλικής τηλεόρασης, TV5 Monde, όπου ο δημοσιογράφος Paul Germain  προσκαλεί κάθε εβδομάδα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έναν εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, του σερβίρει το πιάτο της ημέρας κι ένα ποτό. Στην εκπομπή που προβάλλεται ταυτόχρονα και στη δημόσια γαλλόφωνη ραδιοτηλεόραση του Βελγίου, RTBF, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά σε ερωτήσεις για την ταινία του “Η Νονά”, για την πολιτική της Ανγκέλας Μέρκελ και για το μεταναστευτικό ενώ δοκιμάζει το αγαπημένο πιάτο της γερμανίδας καγκελαρίου, πικάντικο λουκάνικο με κάρυ και απαντά σε μια ερώτηση έκπληξη για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ads

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=sEIF9o96e-s]

Ολόκληρη η συνέντευξη:

BDE: Στέλιο Κούλογλου, καλώς ήρθατε, είστε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, που βρίσκεται στην κυβέρνηση στην Ελλάδα. Υπήρξατε δημοσιογράφος και ανταποκριτής στη Μόσχα και στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, είστε δημιουργός πολλών βραβευμένων ντοκιμαντέρ και συγγραφέας. Λοιπόν, στο Μπαρ της Ευρώπης σήμερα, σας έχω ένα πικάντικο λουκάνικο με κάρυ, λέγεται ότι είναι το αγαπημένο πιάτο της Ανγκέλα Μέρκελ. Θα δεχόσασταν να μοιραστείτε αυτό το λουκάνικο μαζί της;

Ads

ΣΚ: Μα φυσικά! Δεν είμαστε εχθροί, εταίροι είμαστε, απλώς έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ευρώπη.

BDE: Έχετε όμως κάνει μια ταινία, που μπορεί κανείς να τη δει παντού αυτή τη στιγμή, τη “Νονά” που είναι η Ανγκέλα Μέρκελ. Μην μου πείτε ότι δεν έχει σχέση με τον “Νονό”; Είναι η Άνγκελα Μέρκελ επικεφαλής της οικονομικής μαφίας της Ευρώπης;

ΣΚ: Φυσικά και έχει σχέση! Είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε από μια Γερμανίδα του ιδίου κόμματος με τη Μέρκελ, για τη Μέρκελ και έχει τον τίτλο “Νονά”. Είναι η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου, διευθύνει την Ευρώπη προς όφελος των πολυεθνικών και των πλουσίων και όχι των φτωχών.

BDE: Και θέλει να επιβάλει τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη ξεκινώντας από την Ελλάδα;

ΣΚ: Δυστυχώς αυτό έχει ήδη συμβεί. Έχει καταφέρει να επιβάλει τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη. Δυστυχώς, έχει χαθεί η ισορροπία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

BDE: Δεν είστε και πολύ ευγνώμων για τη συμβολή της Γερμανίας στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

ΣΚ: Ακούστε, στον Τσίπρα έγινε μια πρόταση την οποία δεν μπορούσε να αντικρούσει. Όπως ακριβώς και στην ταινία “Ο Νονός”. Αναγκάστηκε να τη δεχθεί, το πρόγραμμα είναι πολύ σκληρό, πρέπει να εφαρμοστεί εφόσον το έχουμε υπογράψει, αλλά οι επιχειρήσεις πρέπει τώρα να πληρώνουν 100% του φόρου και της επόμενης χρονιάς. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Οι αγρότες πρέπει να πληρώνουν ΦΠΑ 23% για τα προϊόντα που χρειάζονται, είναι δύσκολο.

BDE: Μιλάτε συχνά για ένα σιωπηλό πραξικόπημα που θυμίζει το 1973 στη Χιλή, όταν οι Αμερικάνοι έριξαν τον Αλιέντε για να κάνουν τη Χιλή ένα εργαστήριο του νεοφιλελευθερισμού. Δεν είναι λίγο τραβηγμένο αυτό που πιστεύετε;

ΣΚ: Όχι, καθόλου. Βλέπουμε τώρα πολύ καθαρά πιο ήταν το σχέδιο. Ακόμα και η δεξιά στην Ελλάδα είχε το σχέδιο μαζί με τους εταίρους της στην Ευρώπη, ήθελαν να ανατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να μη μείνει στην εξουσία πάνω από έξι μήνες. Αυτό το σιωπηλό πραξικόπημα απέτυχε. Δυστυχώς όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να πάρει μέτρα αντίθετα από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

BDE: Ποιο είναι τώρα το περιθώριο ελιγμών του Τσίπρα; Η λιτότητα συνεχίζεται στην Ελλάδα.

ΣΚ: Κι όμως θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε πράγματα που η προηγούμενη κυβέρνηση, σύμμαχοι της Μέρκελ, δεν προσπάθησαν καν να αλλάξουν σε 4 δεκαετίες μετά την πτώση της δικτατορίας. Διαφθορά, φοροδιαφυγή, εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε παρά το πρόγραμμα λιτότητας. Θα ξεκινήσουμε ένα αντάρτικο ενάντια στην τρόικα, δεν μπορούμε να πολεμήσουμε τη λιτότητα κατά μέτωπο, αλλά μπορούμε να κάνουμε ένα αντάρτικο.

BDE: Ποια είναι λοιπόν η στρατηγική σας;

ΣΚ: Να αξιοποιήσουμε το χρόνο για να αλλάξουμε την Ελλάδα και κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αν δεν τις ζητά η τρόικα.

BDE: Ένα άλλο θέμα που αγγίζει την Ελλάδα είναι το μεταναστευτικό. Πριν πάμε σ’αυτό ας ακούσουμε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν που θέλει να κάνει το δάσκαλο στην Ευρώπη.

ΒΙΝΤΕΟ: Γιατί δεν αφήνετε την Τουρκία να μπει στην ΕΕ; Ξέρουμε πολύ καλά γιατί. Αλλά δε θα το πουν ποτέ ανοιχτά. Δεν είναι ειλικρινείς, ξέρουν καλά ότι κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στη διεθνή τους εικόνα. Λένε ότι θα υποδεχθούν 40 χιλιάδες πρόσφυγες. Κι έτσι εύκολα γίνονται υποψήφιοι για το βραβείο Νόμπελ. Εμείς δεχόμαστε δυόμιση εκατομμύρια πρόσφυγες. Και κανείς δε νοιάζεται.

BDE: Αυτή είναι η κριτική του στην Ευρώπη και την Ελλάδα, που δεν ανταποκρίθηκε συχνά στα καθήκοντά της.

ΣΚ: Το κύμα μεταναστών είναι φέτος κατά 770% μεγαλύτερο από πέρσι. Κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο και σίγουρα το ελληνικό κράτος δεν ήταν έτοιμο. Ήταν και η οικονομική παράλυση με τις διαπραγματεύσεις. Όμως η ελληνική κοινωνία αντέδρασε με εξαιρετικό τρόπο με εκδηλώσεις αλληλεγγύης παντού. Είδατε τι γίνεται στη Γερμανία όπου χτυπάει ο ένας τον άλλον. Υπάρχουν βίαιες αντιδράσεις ενάντια σε μια δήμαρχο ή ενάντια στους διαδηλωτές. Ενώ στην Ελλάδα δε συμβαίνει αυτό, παρότι το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό από ό,τι στη Γερμανία. 400 χιλιάδες πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα, από την αρχή της χρονιάς.

BDE: Πάρτε μια σφαίρα-έκπληξη με μια ερώτηση έκπληξη και διαβάστε τη δυνατά. Και χωρίς φόβο. Είναι μια ερώτηση που απευθύνεται σε εσάς.

ΣΚ: Ποιο είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα;

BDE: Έχει μειονεκτήματα;

ΣΚ: Προφανώς! Όπως όλοι μας.

BDE: Ποιο είναι λοιπόν το μεγαλύτερο;

ΣΚ: Είναι πολύ δημοκρατικός, μιλά με όλους, δεν είναι καθόλου απολυταρχικός.

BDE: Τι σας ενοχλεί επάνω του;

ΣΚ: ΄Οτι πρέπει να είναι πιο σκληρός με τους αντιπάλους του ακόμα και μέσα στο κόμμα. Δεν μπορεί να είναι τόσο ελαστικός και δημοκρατικός σε όλα τα θέματα. Πρέπει μερικές φορές να τιμωρεί εκείνους που δεν πειθαρχούν, που δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. 

BDE: Στέλιο Κούλογλου, ευχαριστούμε που ήρθατε στο Μπαρ της Ευρώπης, και θα γευτούμε τώρα το αγαπημένο πιάτο της Ανγκελας Μέρκελ.

ΣΚ: Και θα πιούμε και κάτι.