Η έλλειψη αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο λόγος που η συμφωνία για την μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν εφαρμόζεται, όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο του βρετανικού ΒΒC, προσθέτοντας ότι όπως προβλέπονται κυρώσεις για την μη συμμόρφωση με τις οικονομικές συμφωνίες, έτσι θα πρέπει να συμβαίνει και για αυτή.

Ads

«Εάν όλα τα κράτη-μέλη σέβονταν την συμφωνία, τότε θα έφερνε αποτελέσματα εύκολα. Όταν όμως υπάρχουν κράτη-μέλη, που δεν δέχονται έναν πρόσφυγα, πως περιμένει κανείς να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση με επιτυχία;» διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στ. Κούλογλου εξήγησε πως ήδη από την πρώτη στιγμή «οι Έλληνες έδειξαν αλληλεγγύη, όμως πλέον οι νησιώτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η συμφωνία ορίζει ως υποχρεωτικό να μείνουν οι πρόσφυγες στα νησιά και να μην περάσουν στην ενδοχώρα. Αυτό διαμορφώνει μια κατάσταση που δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τις κοινωνίες των νησιών. Καταλαβαίνετε ότι μια κοινωνία των 20.000 ή 30.000 κατοίκων, δεν μπορεί να διαχειριστεί 10.000 μετανάστες. Είναι το ένα τρίτο του πληθυσμού. Οι μετανάστες πάλι, οι εισροές των οποίων έχουν αυξηθεί από το καλοκαίρι, δικαίως διαμαρτύρονται, από την πλευρά τους, για τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν. Οι τοπικές αρχές, όμως, είναι πια σε δυσχερή θέση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η οικονομική κατάσταση των κατοίκων έχει πληγεί μέσα στην κρίση. Η ακροδεξιά ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός».

Ο ευρωβουλευτής σημείωσε πως συνάδελφοί του, που προέρχονται από τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης δεν δείχνουν την ίδια αλληλεγγύη, ούτε μοιράζονται τις ίδιες ιδέες, που εκπορεύονται από τις ευρωπαϊκές αξίες. «Φαίνεται σαν ο καθένας να λειτουργεί για τον εαυτό του και γίνεται αντιληπτή η άνοδος του εθνικισμού. Έχουμε οδηγηθεί σε μια Ένωση που δεν υπάρχει καμία αλληλεγγύη και δυστυχώς δεν βλέπω πεδίο διαλόγου επί του θέματος».

Ads

«Όταν πρόκειται για άρνηση εφαρμογής μιας οικονομικής συμφωνίας, βλέπουμε ότι το κράτος-μέλος δέχεται τελεσίγραφα και υφίσταται κυρώσεις και πρόστιμα. Τώρα, που είναι μια συμφωνία για ανθρωπιστικούς λόγους, που θέτει επί τάπητος τις αξίες της ΕΕ γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο;» αναρωτήθηκε ο Στέλιος Κούλογλου και πρόσθεσε ότι «έχουν υπάρξει πολλές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως το να υπάρχει πρόστιμο για κάθε μετανάστη που δεν δέχονται τα κράτη-μέλη. Όμως οι περισσότερες χώρες, και όχι μόνο της ανατολικής Ευρώπης, δεν θέλουν να αλλάξει κάτι». «Έτσι η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν μείνει εγκαταλελειμμένες να ανταπεξέλθουν με ένα ζήτημα, στο οποίο δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν», σχολίασε ο ευρωβουλευτής.

Στην Ευρώπη παίζονται πολιτικά παιχνίδια με μοχλό το προσφυγικό

Για το ίδιο θέμα μίλησε και στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο 105,5 και τον δημοσιογράφο Κώστα Σαββόπουλο, σημειώνοντας ότι παίζονται πολιτικά παιχνίδια εξουσίας στην Ευρώπη με μοχλό το προσφυγικό ζήτημα.

Οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για το προσφυγικό, είναι μια «ένδειξη του ευρωπαϊκού κυνισμού, την ώρα που τον 21ο αιώνα πωλούνται σκλάβοι στην Λιβύη», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως τέτοιου είδους δηλώσεις πρέπει να προκαλούν ανησυχία καθώς «δίνουν θάρρος σε όσους δεν θέλουν να εφαρμόζονται οι κοινές συμφωνίες για την μετεγκατάσταση των προσφύγων, όπως οι Ούγγροι, οι Πολωνοί, οι Τσέχοι και οι Κροάτες. Ο Ντόναλντ Τουσκ θέλοντας να κάνει εσωτερικό παιχνίδι στην Πολωνία, επιδιώκει να αναδειχθεί σε ένα είδος ηγέτη των χωρών του Βισεγκραντ».

Από την άλλη πλευρά, η έντονη αντίδραση του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στις δηλώσεις του Τουσκ, όπως εξήγησε ο Στέλιος Κούλογλου ήταν σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. «Υπάρχουν πολιτικά παιχνίδια μεταξύ της Επιτροπής και του Συμβουλίου. Ο Τουσκ θέλει να αφαιρέσει εξουσίες από την Κομισιόν, που με τη σειρά της θέλει πιο ισχυρό πολιτικό ρόλο», είπε ο ευρωβουλευτής.

Ταυτόχρονα η Άγκελα Μέρκελ στην Γερμανία «δεν θέλει να καταρρεύσει το προσφυγικό καθώς εκεί στήριξε την εκστρατεία της. Εάν αποτύχει θα βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, από όπου είναι μετά την αποτυχία του σχηματισμού κυβέρνησης».

Την ώρα που αυτά τα παιχνίδια εξουσίας λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη «αντί η ΕΕ να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων», οι προσφυγικές ροές στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί. «Κανείς δεν το περίμενε, ούτε ξέρει τον λόγο. Βέβαια, αυτή την ελληνική συνήθεια να αντιδρούμε την τελευταία στιγμή, πρέπει ως Αριστερά και ως κυβέρνηση να την αλλάξουμε».