Το μήνυμα ότι η στάση των Ελλήνων στο προσφυγικό, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλο τον κόσμο, έστειλε ο Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Ads

«Η Ευρώπη έχει πρόβλημα αξιών. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη, οι διεθνείς κανόνες και οι αξίες δε γίνονται σεβαστοί», επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούστε τη συνέντευξη:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=_BpmkJgXmTY]

BBC: Μιλήσαμε με τον Στέλιο Κούλογλου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Κούλογλου: Υπήρξε ένα περιστατικό με ένα ναυάγιο κοντά στις τουρκικές ακτές, στο οποίο μετέβαιναν 25 πρόσφυγες. Αυτό είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό. Όσο αφορά την πολιτική σκηνή, αυτό που θα ζητήσει η Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής, είναι να εφαρμόσουν όλες οι χώρες τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου, η οποία ορίζει ότι όλες οι χώρες οφείλουν να φιλοξενήσουν τους 160 χιλιάδες πρόσφυγες στο σύνολό τους, ανάλογα με ορισμένα κριτήρια. Ξέρετε πόσοι έχουν γίνει ήδη δεκτοί; Μόλις 400. Αυτό είναι γελοίο. Η Ελλάδα θα ζητήσει από την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία. Περίπου 3 δις έχουν δοθεί στην Τουρκία, ώστε να σταματήσει τη ροή των μεταναστών.

BBC: Άρα η ΕΕ έχει διευθετήσει 0.25% του αριθμού που είχε συμφωνηθεί πέρσι.

Κούλογλου: Ναι και αυτό είναι γελοίο. Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι προσφυγικό. Η Ελλάδα θα έχει προσφυγικό πρόβλημα εάν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες μείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Αλλά σε μια ήπειρο με 500 εκατομμύρια πληθυσμό, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα. Μπορούν να απορροφηθούν πολύ εύκολα. Η Ευρώπη έχει πρόβλημα αξιών. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη, οι διεθνείς κανόνες και οι αξίες δε γίνονται σεβαστοί.

BBC: Ποια είναι η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα;

Κούλογλου: Υπάρχει αυξημένη ροή προσφύγων, κι εφόσον τα σύνορα με την πρώην Μακεδονία είναι κλειστά, και όλα τα σύνορα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, έχουμε πρόβλημα. Η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμόσει τη συμφωνία, και δεν έχει γίνει καμία κίνηση από τη χώρα. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι οι χώρες της ΕΕ δεν εφαρμόζουν τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου. Η Ουγγαρία έπρεπε να φιλοξενήσει, προσέξτε, όχι να ενσωματώσει σαν Ούγγρους πολίτες, μόνο να φιλοξενήσει προσωρινά 1200 πρόσφυγες. Και λέει όχι, η ουγγρική κυβέρνηση ζητά δημοψήφισμα για την υποδοχή ή όχι των προσφύγων. Δεν υπάρχει καμία ποινή ενάντια στις χώρες αυτές, τί είδους Ευρώπη είναι αυτή χωρίς αλληλεγγύη; Kάθε χώρα κάνει ό,τι είναι καλύτερο για τα τοπικιστικά συμφέροντα των πολιτικών και για την εγχώρια ακροδεξιά η οποία ορίζει την πολιτική ατζέντα. Οι νεοναζί περιμένουν στη γωνία για να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση. Ένα ασήμαντο περιστατικό αν γίνει, είναι αρκετό, για να αλλάξει η κατάσταση, γιατί μέχρι τώρα οι Έλληνες έχουν δείξει αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη, ακόμα και σήμερα στην κεντρική πλατεία της Αθήνας συγκεντρώθηκαν τόνοι ειδών και τροφίμων για βοήθεια στους πρόσφυγες.

BBC: Αν η κατάσταση συνεχιστεί, υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να κλείσει τα σύνορά της με την Τουρκία;

Κούλογλου: Αυτό δεν είναι δυνατό. Μιλάμε για μια ακτογραμμή χιλιάδων χιλιομέτρων.

BBC: Λόγω της θάλασσας.

Κούλογλου: Δεν μπορείς να υψώσεις ένα τείχος στη θάλασσα. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, και πρέπει να αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά.

«Εν ψυχρώ» η απόφαση για μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη προσφύγων

Σε δεύτερη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC 5, o Στέλιος Κούλουγλου χαρακτήρισε «εν ψυχρώ» την απόφαση μετατροπής της Ελλάδας σε αποθήκη προσφύγων.

Ακούστε τη συνέντευξη:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=nuD_JOHE5LA]

BBC: Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λέει ότι κατανοεί τη δύσκολη θέση της Ελλάδας αλλά ότι η χώρα δεν έκανε και πολλά για να βοηθήσει τη θέση της. Υπάρχει μια δυσλειτουργική διαδικασία παροχής ασύλου και προγράμματα επανεγκατάστασης προσφύγων που δεν υλοποιούνται.

Κούλογλου: Η ροή των προσφύγων είναι η μεγαλύτερη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα σε ένα μόνο νησί, τη Λέσβο, τον περασμένο Φεβρουάριο έφτασαν 2000 άνθρωποι ενώ φέτος 40 χιλιάδες. Κανείς δεν περίμενε τέτοιο ρεύμα, και φυσικά ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα, δεν λειτουργεί σωστά, γιατί έχει πληγεί από τα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές σε μισθούς και προσωπικό. Αυτό είναι το ένα πρόβλημα. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι έγινε μια συμφωνία τον Σεπτέμβρη, επανεγκατάστασης 160 χιλιάδων προσφύγων οι οποίοι θα φιλοξενούνταν από τα υπόλοιπα 27  κράτη μέλη. Ξέρετε πόσοι έχουν επανεγκατασταθεί; 400. Από τους 160 χιλιάδες μόλις 400. Αυτό είναι το πρόβλημα. Η απόφαση είναι ξεκάθαρη και πάρθηκε εν ψυχρώ: Να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα είδος αποθήκης προσφύγων. Ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν.

BBC: Υπήρξε σίγουρα μια ρητορική για το κλείσιμο των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά η Άνγκελα Μέρκελ είπε στη συνάντηση σήμερα ότι είναι για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης και όχι για να ανακοινώσουμε ότι ο βασικός δρόμος για την Ευρώπη είναι κλειστός.Έχει δίκιο; Πιστεύετε ότι θα προσπαθήσει για κάτι τέτοιο;

Κούλογλου: Δεν είμαι σίγουρος, γιατί η Μέρκελ διευκολύνεται από το κλείσιμο της οδού των Βαλκανίων.Έχει πολλά προβλήματα στη Γερμανία λόγω των προσφυγικών ροών και τώρα εφόσον μειώνεται δραστικά ο αριθμός των προσφύγων, έχει λιγότερα προβλήματα από πριν. Αφενός λοιπόν η Μέρκελ είναι σε καλύτερη θέση, αφετέρου, η πολιτική της στην υποδοχή προσφύγων έχει αποτύχει εντελώς. Η Μέρκελ ευθύνεται για την αύξηση των ροών, όταν κατά τη σύνοδο του Σεπτεμβρίου προσκάλεσε όλους τους πρόσφυγες στη Γερμανία. Αυτό έκανε ανθρώπους που δίσταζαν να αφήσουν τις χώρες τους, ή ανθρώπους από χώρες που δεν ήταν σε πόλεμο, να πάρουν το ρίσκο και να φύγουν με τις οικογένειές τους. Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία αν τους καλεί η Μέρκελ σε δείπνο.

BBC: Στέλιο Κούλογλου σε ευχαριστούμε που μίλησες μαζί μας.

Περισσότερες πληροφορίες στο stelioskouloglou.gr
Twitter: @stelioskoul
www.facebook.com/stelioskouloglou