«Σε ορισμένους κύκλους στην ΕΕ κυριαρχούν ψυχροπολεμικές λογικές. Σαν να μην έχει πέσει το τείχος του Βερολίνου, σαν να μην έχει καταρρεύσει η ΕΣΣΔ. Θέλουν έναν εχθρό για να συνεχίζουν τους εξοπλισμούς, να κρύβουν έτσι τα δικά τους λάθη και αδυναμίες πίσω από αυτές του αντίπαλου. Αυτό έγινε και με το εμβόλιο. Η επιλογή των δυτικών εμβολίων και η αγνόηση του ρωσικού ήταν γεωπολιτική. Το φιάσκο με την AstraZeneca και η επιτυχία του Sputnik ανέδειξαν το πρόβλημα, η ΕΕ είναι έκθετη. Ελπίζω να είναι ένα καλό μάθημα και να σταματήσει αυτή η λογική», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στην τηλεόραση του Astra του Βόλου.

Ads

Η δε επιλογή της χρηματοδότησης μόνο των εμβολίων αντί και φαρμάκων για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με covid-19 είναι ένα επίσης σημαντικό ζήτημα, και προϊόν ισχυρών πιέσεων λόμπι, όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής. «Θα έπρεπε να είχε δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη των φαρμάκων. Υπήρχαν συμφέροντα όμως, καθώς τα μεν φάρμακα θα αφορούσαν μόνο τους ασθενείς – μερικά εκατομμύρια σκευάσματα -, ενώ τα εμβόλια αφορούν όλο το πληθυσμό του πλανήτη – περί τα 12 δισεκατομμύρια δόσεις.

Όμως ακόμη και αφού υποχώρησαν στα λόμπι των φαρμακευτικών, δεν έκαναν ούτε σωστή διαχείριση στο θέμα των εμβολίων αυτών κάθ’ αυτών. Της AstraZeneca έλεγαν οι ειδικοί από καιρό ότι έχει προβλήματα, όμως πόνταραν σε αυτό».

Για όλα αυτά έχει ευθύνες και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που δεν επελέγη για τα προσόντα της, αλλά γιατί λέει «ναι» σε ότι της πουν η Μέρκελ και ο Μακρόν, σχολίασε ο Στέλιος Κούλογλου, παρατηρώντας εξάλλου πως πολλοί Επίτροποι διορίζονται για να μην τους έχουν οι πρωθυπουργοί στο κεφάλι τους.

Ads

Όσον αφορά τη συζήτηση για επιστροφή σε ευρωεκλογές με λίστα, αντί για σταυροδοσία, ο Στ. Κούλογλου παρατήρησε πως «το σημερινό σύστημα έχει κάποιες αδυναμίες γιατί ευνοεί σε όσους είναι γνωστοί από την τηλεόραση. Η επιστροφή σε ένα σύστημα που επιλέγει την λίστα των υποψηφίων ο πρόεδρος του κόμματος όμως είναι πισωγύρισμα. Σήμερα, οι άνθρωποι απομακρύνονται από τα κόμματα γιατί τα θεωρούν γραφειοκρατικούς μηχανισμούς». 

Τέλος, για το θέμα της αστυνομίας στα πανεπιστήμια ο Στέλιος Κούλογλου εκτίμησε πως «δε θα λύσει τα προβλήματα. Πράγματι έχουν γίνει έκτροπα και πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος. Θα πρότεινα, ωστόσο, από τους 1000 αστυνομικούς που θέλουν να προσλάβουν, τις 500 θέσεις ας τις καλύψουν με νέους ανθρώπους, που γνωρίζουν πληροφορική, να βγάζουν τις συντάξεις του κόσμου, γιατί καθυστερούν σημαντικά. 

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ενώ οι φοιτητές έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να μπουν στα πανεπιστήμια, υπάρχουν και άλλοι που δεν τα κατάφεραν και τώρα με τον νόμο της κας Κεραμέως, όσοι έχουν λεφτά, θα μπορούν να πάνε σε μια ιδιωτική σχολή για τρία χρόνια και να πάρουν πτυχίο ισάξιο των πανεπιστημίων. Αυτό θα δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις και είναι ακριβώς ότι θέλουν να προλάβουν με την αστυνομία στα πανεπιστήμια».