«Οι δανειστές ανέβαλλαν συνεχώς την κατάθεση πρότασης, αναιρώντας τις θέσεις τους, μέχρι που έδωσαν μία πρόταση για να ρίξουν τον Τσίπρα, την ώρα που έκαναν παρέλαση οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί της κυβέρνησης που θα αναλάβει. Υπήρχε σχέδιο πτώσης Τσίπρα από τους δανειστές». Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Ads

«Το δημοψήφισμα δεν είναι για να φύγουμε από το ευρώ. Η θεωρία ότι υπήρχε ολόκληρο σχέδιο και ο Τσίπρας έκανε θέατρο δεν ευσταθεί, είναι θεωρίες συνωμοσίας. Στην πραγματικότητα, ανέβαλλαν συνεχώς την κατάθεση πρότασης, αναιρώντας τις θέσεις τους, μέχρι που έδωσαν μία πρόταση για να ρίξουν τον Τσίπρα, την ώρα που έκαναν παρέλαση οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί της κυβέρνησης που θα αναλάβει», σημείωσε ο Στ. Κούλογλου.

Παράλληλα, εξήγησε τους λόγους αυτής της τακτικής από πλευράς των δανειστών: «Πρώτον για να επιβάλλουν τη δική τους πολιτική και στην Ελλάδα και δεύτερον για να μη σηκώσει κανένας κεφάλι στις υπόλοιπες χώρες, Ισπανία, Ιρλανδία κτλ. Η συμφωνία που πρότειναν δεν ήταν για να την αποδεχτούμε, αλλά για να πει όχι ο Τσίπρας και να ρίξουν την κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στους χειρισμούς της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η δήλωση της Μέρκελ ότι ‘είμαστε εδώ για να διαπραγματευτούμε με την ελληνική πλευρά’ είναι αντίθετη από στάση που υπήρχε την Πέμπτη και την Παρασκευή, που είπαν ‘Take it or leave it’, ‘the game is over’. Η πρόταση που κατατέθηκε στην ελληνική πλευρά, σας διαβεβαιώ ότι καμία ελληνική δημοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να την εφαρμόσει».

Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με το διακύβευμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου απάντησε: «Με το δημοψήφισμα επιδιώκεται να αλλάξουν οι κανόνες της διαπραγμάτευσης. Να ξαναμπούμε στη διαπραγμάτευση με μια φρέσκια λαϊκή εντολή. Δεν είναι δημοψήφισμα για το ευρώ ή τη δραχμή. Δε υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση. Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν με στόχο να επαναδιαπραγματευτούν το πακέτο μέτρων».

«Η ψηφοφορία της Κυριακής θα είναι πάνω στην πρόταση που δόθηκε ως τελεσίγραφο από τους δανειστές», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο Στ. Κούλογλου.