«Συνήθως στις σύγχρονες δημοκρατίες τον τόνο τον δίνει η κυβέρνηση. Αυτή όμως, εδώ και καιρό, έχει αρχίσει να επιτίθεται στην αντιπολίτευση με τρόπους που αν είχε χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε κατηγορηθεί για ανατροπή του πολιτεύματος!», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο TRT και στον Σ. Πολύζο, με θέμα το τεταμένο κλίμα στο δημόσιο διάλογο.

Ads

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πρόθεση να ενδώσει σ’αυτό το ύφος διαλόγου και να βοηθήσει τον κ. Μητσοτάκη να συσπειρώσει την παράταξη του, που χάνει δυνάμεις προς τα αριστερά και τα δεξιά, καθώς η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι καταστροφική και οι άνθρωποι βλέπουν το πορτοφόλι τους όλο και περισσότερο άδειο: Οι μισοί συμπολίτες μας δε μπορούν να πάνε διακοπές και τα χρήματα τους τελειώνουν στις 15 του μήνα. Για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση και δε μπορεί να το κρύψει πίσω από άλλες επιθέσεις χρησιμοποιώντας υπαρκτές ή όχι αφορμές», τόνισε ακόμη ο Στ. Κούλογλου.

Ερωτηθείς για τους λόγους, που τελικά ο πρωθυπουργός απέκλεισε το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο, ο Στ. Κούλογλου σχολίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης περίμενε να δει αν θα καεί ξανά η Ελλάδα με δυο μποφόρ, γιατί μετά από κάτι τέτοιο δε μπορείς να πας σε εκλογές. Ωστόσο μεσολάβησαν κάποια πράγματα: Σε συνθήκες μεγάλης κρίσης και ενός επερχόμενου βαρύ χειμώνα, οι Βρυξέλλες είναι αντίθετες σε εκλογές που θα οδηγούσαν σε πολιτικό κενό για δύο μήνες. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης προσβλέπει σε ένα ευρωπαϊκό πακέτο υποστήριξης των κρατών-μελών ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, ανάλογο με αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης. Ελπίζει, λοιπόν, ότι θα έρθουν περισσότερα χρήματα, που θα μπορεί να μοιράσει στις αρχές του 2023 και μετά να πάει σε εκλογές».

Ένας τρίτος λόγος, για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης φοβήθηκε να πάει σε κάλπες τώρα, όπως εκτίμησε ο ευρωβουλευτής είναι ότι «οι εκλογές είναι σαν μια ζαριά. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος τι θα βγάλουν. Μια χαλαρή ψήφος στον πρώτο γύρο ενδεχομένως θα διαμόρφωνε πολιτικές συνθήκες δύσκολο να ανατραπούν στο δεύτερο γύρο».

Ads

Τέλος για την κρίση στην Ουκρανία ο Στ. Κούλογλου ανέλυσε πως «οι κυρώσεις δε γονάτισαν τον Πούτιν. Αντιθέτως, έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε εμάς. Επίσης, η Ουάσιγκτον δεν θέλει να σταματήσει ο πόλεμος, η ΕΕ είναι κολλημένη στις ΗΠΑ και δεν παίρνει, όπως θα έπρεπε να είχε κάνει εξαρχής, ειρηνευτικές πρωτοβουλίες απέναντι στη βάρβαρη ρωσική εισβολή… Θα έχουμε μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο».