Θετικά νέα έρχονται από τις ΗΠΑ την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, όπως σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, καθώς «ο νέος Πρόεδρος πήρε μια σειρά από μέτρα προς ανατροπή της κακής κληρονομιάς του Τράμπ. Κάποια από αυτά είναι συμβολικά με μεγάλη σημασία, όπως η επιστροφή των ΗΠΑ στον ΠΟΥ και στην Συμφωνία για το Κλίμα, τα μέτρα για την μετανάστευση, που σταματούν την εκδικητική πολιτική προς τους ανθρώπους αυτούς».

Ads

Ωστόσο, μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στον Απόστολο Λυκεσά, ο Στ. Κούλογλου τόνισε πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση «θα πρέπει να απευθυνθεί και να λύσει τα προβλήματα των φτωχότερων ανθρώπων. Η αμερικανική κοινωνία είναι πολύ διχασμένη. Αυτό το βαθύ μίσος ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, όμως, κρατάει χρόνια. Ήδη από την εποχή που προσπαθούσαν να καθαιρέσουν τον Κλίντον για την υπόθεση Λεβίνσκι. Ή με την εκλογή του Μπους ύστερα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου χωρίς την λαϊκή ψήφο, και ενώ ενώ χιλιάδες Μαύροι είχαν αδικαιολόγητα χάσει τα πολιτικά τους δικαιώματα και το δικαίωμα ψήφου στην Φλόριντα. Αυτά παραμερίστηκαν το 2001 με τους Δίδυμους Πύργους που ενώθηκαν οι Αμερικάνοι μπρος στην απειλή, αλλά επέστρεψαν με τις αντιδράσεις στον πόλεμο.

Στην συνέχεια ο Ομπάμα πολεμήθηκε πολύ από τους Ρεπουμπλικάνους όταν είχαν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Με τον Τράμπ αποθεώθηκε αυτός ο διχασμός. Πλέον υπάρχουν οι δυο παράλληλοι κόσμοι που δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Σαν πολιτικός εμφύλιος. Ένα μέρος του ρεπουμπλικανικού κόσμου έχει υιοθετήσει τις απόψεις Τράμπ, για την υποτιθέμενη νοθεία στις εκλογές, για τον οικονομικό πόλεμο με την Κίνα, και για την πανδημία, που η πολιτική Τράμπ άφησε τον κόσμο απροστάτευτο. Τώρα που οι Δημοκρατικοί ελέγχουν και τη Γερουσία και το Κογκρέσο είναι πιο εύκολα τα πράγματα για τον Μπάιντεν, αλλά χάνει μέρος της νομιμοποίησης του όταν έχει απέναντι του ένα 30% που πιστεύει τις θεωρίες συνωμοσίας».

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει «η νέα ηγεσία των ΗΠΑ να καταλάβει ότι αποτελεί την τελευταία ευκαιρία να ανακοπεί η καθοδική πορεία. Οι υποσχέσεις που έδωσε ο Μπάιντεν πρέπει να εκπληρωθούν. Ο Τράμπ εξελέγη εν μέρει και γιατί ο Ομπάμα αθέτησε μέρος των υποσχέσεων του», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου επισημαίνοντας ότι η τελευταία αυτή ευκαιρία έρχεται μέσα σε ένα διεθνές πλαίσιο πολύ διαφορετικό. «Οι ΗΠΑ χάνουν την ιδιότητα της παγκόσμιας υπερδύναμης, είμαστε σε ένα κόσμο με πολλούς πόλους. Όμως πάντα στην ιστορία η κατάρρευση μιας αυτοκρατορίας φέρνει ισχυρούς τριγμούς και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό».

Ads

Αναλύοντας τον αντίκτυπο στην ΕΕ της αλλαγής ηγεσίας στις ΗΠΑ, σε σχετική συζήτηση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι είναι σημαντικό ζήτημα τι στάση θα κρατήσει η ΕΕ απέναντι στην σινο-αμερικανική οικονομική διένεξη. «Ελπίζω ότι δε θα πάμε σε λογική ψυχρού πολέμου, ακολουθώντας τις ΗΠΑ παραγνωρίζοντας τα συμφέροντα των Ευρωπαίων. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι το θέμα του 5G. Η ΕΕ πρέπει να κινηθεί με τα συμφέροντα της: Ας αγοράσει μια κινεζική τεχνολογία μόνο εάν έχει τις σωστές προδιαγραφές. Όμως να μην δεσμευτεί άνευ όρων με τις ΗΠΑ που θα μας κρατήσουν πίσω».

«Η ΕΕ πρέπει να κάνει και η ίδια αποφασιστικά βήματα», τόνισε ωστόσο ο ευρωβουλευτής, αναφέροντας επιγραμματικά τουλάχιστον τέσσερα πεδία: «Το ζήτημα της ομοφωνίας στις αποφάσεις μας κρατάει πίσω. Πρέπει ορισμένα κράτη μέλη εφόσον συμφωνούν να προχωρούν και οι υπόλοιποι να ακολουθούν εάν θέλουν. Δεύτερον, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα διαφορετικής οικονομικής πολιτικής, που θα ενισχύσουν την οικονομική ανεξαρτησία της ΕΕ αλλά και την κοινωνική συνοχή της. Τρίτον, οι ψηφιακοί κολοσσοί που φοροδιαφεύγουν/φοροαποφεύγουν σε κράτη μέλη της ΕΕ, ήρθε η ώρα να πληρώσουν και να αξιοποιηθούν τα χρήματα. Τέλος, πρέπει να οικοδομηθεί μια ανεξάρτητη πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ».