Σχολιάζοντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και στη δημοσιογράφο Μαριάννα Πυργιώτη την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε δήλωσή του για τα ΜΜΕ, ο Στέλιος Κούλογλου ξεκαθάρισε: «επρόκειτο για μια δημοσιογραφική συζήτηση στο ραδιόφωνο και είπα ότι κάθε κυβέρνηση, δεν είπα η συγκεκριμένη κυβέρνηση, είπα κάθε κυβέρνηση, θέλει να έχει κάποια φιλικά ΜΜΕ, δηλαδή είπα την πιο προφανή αλήθεια του κόσμου, τη χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης ως απόδειξη διαπλοκής της σημερινής κυβέρνησης και την κατέθεσε μάλιστα και στα πρακτικά. Όταν χρησιμοποιεί αυτό το πράγμα, σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει στην πραγματικότητα κανένα σοβαρό επιχείρημα για να κατηγορήσει τη σημερινή κυβέρνηση για διαπλοκή».

Ads

«Είναι αστείο» συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται σε εμένα και δεν απάντησε σε κανένα από τα βασικά ερωτήματα που αφορούνε από τα δάνεια των κομμάτων, τα οποία δεν έχουν ξεπληρωθεί μέχρι τα προσωπικά του χρέη στον Κήρυκα Χανίων ή ακόμα και τις σχέσεις του με τη Siemens και την οικοσκευή που του χάρισε ο κ. Χριστοφοράκος. Αυτά είναι τα ουσιαστικά θέματα και τώρα να κάνουμε συζήτηση και να καταθέτουμε στα πρακτικά για την πιο μεγάλη αλήθεια του κόσμου! Αν υπήρχε Νόμπελ υποκρισίας θα έπρεπε να το έχει πάρει ο κ. Μητσοτάκης» είπε χαρακτηριστικά.

«Σ’αυτή τη χώρα πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε σοβαρά και τα σοβαρά θέματα δυστυχώς δεν συζητούνται, και δεν συζητούνται ούτε στις συζητήσεις κορυφής που γίνονται στη Βουλή» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής, για να συμπληρώσει ότι «βάζουμε λάσπη στον ανεμιστήρα, τη ρίχνουμε ο ένας στον άλλο και στο τέλος ο κόσμος μένει με την εντύπωση ότι όλοι περίπου είναι ίδιοι και στην πραγματικότητα χάνουμε τον κόσμο που υποφέρει. Τον χάνουμε από την πολιτική, τον χάνουμε από τα κόμματα, τον χάνουμε από τα ΜΜΕ, τον χάνουμε από την ηθική και τον στέλνουμε ή σπίτι του ή στην Χρυσή Αυγή στη χειρότερη περίπτωση».

Σύμφωνα επίσης με τον Έλληνα ευρωβουλευτή, «η κυβέρνηση θα πρέπει να παίξει το χαρτί, όχι των ιδιωτικών καναλιών, αλλά να δημιουργήσει αξιόπιστους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτό έγινε πλημμελώς».

Ads

Ερωτηθείς ποια είναι η εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη για την Ελλάδα, απάντησε ότι «υπάρχουν δύο διαφορετικές εικόνες: η μια είναι η εικόνα του ευρωκοινοβουλίου όπου το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα είναι θετικό και υπάρχει και το κλίμα του Eurogroup όπου κυριαρχεί ο Σόιμπλε και οι δορυφόροι του, που είναι αρνητικό».

«Την προηγούμενη εβδομάδα» συνέχισε ο Στέλιος Κούλογλου «έγινε μια συζήτηση για την Ελλάδα στο Στρασβούργο όπου οι περισσότερες πολιτικές παρατάξεις έπλεξαν το εγκώμιο της χώρας και των προσπαθειών που κάνει. Ακόμα και οι συντηρητικοί ήταν πολύ πιο συγκαταβατικοί και μετριοπαθείς σε σχέση με πέρυσι και άλλα κόμματα, όπως οι σοσιαλδημοκράτες, είπαν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολύ έργο, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η μια πλευρά, αλλά δεν είναι αυτή που αποφασίζει για τις δόσεις, η άλλη πλευρά που δυστυχώς αποφασίζει για τις δόσεις, είναι το Eurogroup όπου κυριαρχεί ο Σόιμπλε και το αποτέλεσμα το είδαμε χθες. Είδαμε δηλαδή μια προσπάθεια πιέσεων και εκβιασμών που έχουν δύο στόχους: ο ένας είναι το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή πιέζουνε για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, αυτό είναι πλέον σαφές και ο άλλος είναι ότι δημιουργώντας συνεχώς προβλήματα “πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα” κλπ, η Γερμανία για τους δικούς της εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και ο Σόιμπλε καθυστερούνε την απόφαση για το χρέος και θέλουν να την πάνε για μετά τις γερμανικές εκλογές».

Για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο Στέλιος Κούλογλου σημείωσε ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση το μεγάλο πρόβλημα είναι το ΔΝΤ. Αφενός, η γερμανική ηγεσία δεν θέλει να μιλήσει στους ψηφοφόρους της για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αφετέρου έχει πει στους βουλευτές της και στους ψηφοφόρους της ότι το ΔΝΤ θα είναι οπωσδήποτε μέσα στο πρόγραμμα και θα βάλει τους άτακτους Έλληνες σε τάξη. Αν το ΔΝΤ πιέσει πάρα πολύ για να υπάρξουν τώρα αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους για να το θεωρεί βιώσιμο, η ΕΚΤ έχει την ίδια στάση, μια στάση ευμενούς ουδετερότητας απέναντι στην Ελλάδα, δηλαδή θέλει και αυτή να υπάρξει μια απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να βάλει την Ελλάδα μέσα στο πρόγραμμα δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής χαλάρωσης που θα βοηθήσει πάρα πολύ τη χώρα. Έτσι έχουμε δύο αντίθετα στρατόπεδα, είναι όπως στο ποδόσφαιρο που παίζουν 22 παίκτες και στο τέλος κερδίζει η Γερμανία. Απομένει να αποδειχθεί αν θα επαναληφτεί…»

Για το θέμα της αναφοράς του Grexit στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε ότι «η Die Welt που είναι μια συντηρητική εφημερίδα επαναφέρει το θέμα του Grexit λέγοντας “πιέζετε για ελάφρυνση; Εντάξει θα το ελαφρύνουμε αλλά να γίνει το Grexit”. Αυτό ακούγεται καλά στα αυτιά των γερμανών ψηφοφόρων δηλαδή μπορεί να τους βοηθήσει στα σχέδιά τους, να δουν πάλι τους Έλληνες ως αποδιοπομπαίους τράγους για τα δικά τους δεινά αλλά από την άλλη πλευρά βάζει ξανά όλη την Ευρωζώνη σε δοκιμασία και ενδεχομένως αυτό να μην μπορέσει να το αντέξει η Ευρωζώνη. Είναι πολύ επικίνδυνα παιχνίδια αυτά που θέλουν να παίξουν τουλάχιστον ορισμένοι γερμανικοί οίκοι».

Ο ευρωβουλευτής συμπλήρωσε επίσης ότι «όπως είπε και ο Μοσκοβισί την προηγούμενη εβδομάδα στην ολομέλεια, η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα και το βλέπουν αυτό. Από την άλλη, παίζεται ενδεχομένως και ένα πολιτικό παιχνίδι, το παιχνίδι που τουλάχιστον πάει να παίξει ο κ. Μητσοτάκης».

«Θεωρώ» συνέχισε ο Στέλιος Κούλογλου, «ότι οι Γερμανοί θα κοιτάξουν μήπως είναι καλύτερο για αυτούς να αναγκάσουν την τωρινή κυβέρνηση να πέσει, για να έχουν να παρουσιάσουν την ερχόμενη χρονιά μια πιο φιλική κυβέρνηση και αν εμποδίσουν τα πάντα, αν ματαιώσουν όλες τις αποφάσεις για το χρέος, αν βάζουν συνεχώς προσκόμματα ακόμα και για την εκταμίευση της δόσης, ενδεχομένως να θέλουν να οδηγήσουν την ελληνική κυβέρνηση σε αδιέξοδο για να έχουν μια πιο φιλική κυβέρνηση στην Αθήνα με τον κ. Μητσοτάκη».

«Κάπως έτσι έγινε το παιχνίδι και το 2014» τόνισε, «όχι ότι ξαφνικά έγινε αριστερή η Μέρκελ αλλά βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε, δεν βοήθησε την κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου όσο είχε υποσχεθεί και όσο θα έπρεπε να είχε βοηθήσει μιας και ανήκανε στο ίδιο στρατόπεδο. Τώρα για διαφορετικούς λόγους ενδεχομένως να μη θέλει να βοηθήσει την κυβέρνηση, βέβαια μια πολιτική αποσταθεροποίηση στην Αθήνα είναι πολύ επικίνδυνο παιχνίδι δεδομένου ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ διαφορετική, πολύ καθοδική πορεία, αποσύνθεσης, φυγόκεντρων τάσεων, πλήρους αδυναμίας συμφωνίας ακόμα και για στοιχειώδη θέματα όπως είναι το προσφυγικό».

«Η Ευρώπη πάσχει από ηγεσία που να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και αυτό είναι το μεγάλο της πρόβλημα» είπε καταληκτικά ο ευρωβουλευτής.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη: