Με αφορμή την επιτυχημένη έκδοση 5ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου που σήμανε την έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά και άλλα θέματα της επικαιρότητας, ο Στέλιος Κούλογλου ήταν καλεσμένος στην τηλεοπτική εκπομπή Tonight του Αντώνη Λιάρου στο κανάλι Action 24.

Ads

«Είναι αναμφισβήτητα ένα θετικό βήμα και συμβολικά έχει μεγάλη αξία», σχολίασε ο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Φυσικά, σε καμιά περίπτωση δεν τελείωσε ούτε η κρίση, ούτε σταματά η προσπάθεια. Πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι συμφωνίες για να μη δοθεί πρόσχημα και να ξεκινήσουμε ξανά τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις και τους εκβιασμούς.».

Για την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα Guardian, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχτηκε λάθη που έχει κάνει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Στέλιος Κούλογλου υπογράμμισε ότι, «Το ότι βγαίνει ένας πρωθυπουργός επιτέλους και λέει, “έκανα και λάθη”, μην το αξιολογείτε αρνητικά γιατί κανένας πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν έχει παραδεχτεί ποτέ το παραμικρό λάθος. Αυτό είναι και μια διαφορετική κουλτούρα.

Ο κ. Σαμαράς είχε πει στο Ζάππειο ότι θα σκίσει τα μνημόνια και δεν έκανε ποτέ αυτά που είπε. Ζήτησε ποτέ συγγνώμη ή είπε ότι έκανε λάθος; Ο κ. Παπανδρέου για τα λεφτά υπάρχουν; Ο κ. Σημίτης έχει γράψει δεκάδες βιβλία και δεν έχει ποτέ παραδεχθεί το παραμικρό λάθος.».

Ads

Αναφορικά στο tweet του κ. Βαρουφάκη με το οποίο ο τελευταίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Σαμαρά για τα όσα έλεγε το 2014 για την έξοδο στις αγορές ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε τα ακόλουθα:

«Καταρχήν ο κ. Βαρουφάκης θέλει να είναι στη δημοσιότητα. Ήταν στη δημοσιότητα ως υπουργός Οικονομικών, θέλει να είναι τώρα στη δημοσιότητα και αν θέλει να περάσει η υπόθεση από εξεταστική επιτροπή και ο ίδιος από ειδικό δικαστήριο πάλι θα το ήθελε, γιατί έτσι θα είναι στη δημοσιότητα. Αυτό είναι το πρόβλημά του. Ήταν λάθος η υπουργοποίηση Βαρουφάκη; Αναμφισβήτητα. Πιστεύω όμως, πως αυτό που γίνεται τώρα είναι εξαιρετικά ανήθικο. Πάντα οι πολιτικοί συνηθίζουν να γράφουν μετά από χρόνια τα απομνημονεύματα τους ή τις αναμνήσεις τους από κρίσιμες περιόδους, αλλά αφού αυτές οι περίοδοι έχουν λήξει, όχι ενώ ακόμη συνεχίζονται. Και πολύ περισσότερο, όταν αποδεικνύεται ότι μαγνητοφωνούσαν μυστικά συναντήσεις.  Θεωρώ ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν ένας “σπιούνος στο δωμάτιο” και όχι αυτό που λέει στο βιβλίο του, “ενήλικοι στο δωμάτιο”. Και δυστυχώς, ούτε η αντιπολίτευση ούτε τα ΜΜΕ κατακρίνουν αυτή την ανήθικη συμπεριφορά, αλλά απλώς την αξιοποιούν πολιτικά.

Η εξεταστική επιτροπή, καθώς και το να κινηθεί ο εισαγγελέας για τα λεγόμενα Βαρουφάκη, όπως ζητάει η ΔΗΣΥ, είναι αστεία πράγματα. Η Δικαιοσύνη κινείται και κρίνει πράξεις, όχι κάτι που ειπώθηκε μέσα σ’ ένα δωμάτιο, ανεξάρτητα αν αυτό είναι αλήθεια, ψέματα ή υπερβολή. Ο Τσίπρας, ενώ του δόθηκε η ευκαιρία, αποφάσισε να μη φύγει η χώρα από την ευρωζώνη. Οπότε τι συζητάμε τώρα για εξεταστικές επιτροπές; Τότε θα έπρεπε να πάνε σε εξεταστική επιτροπή όλοι οι πρωθυπουργοί οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν συντελέσει στην κρίση. Θα έπρεπε να πάει ο κ. Καραμανλής γιατί αυξήθηκε το δημόσιο χρέος την περίοδο 2004-2009, ο κ. Παπανδρέου επειδή μπήκαμε στα μνημόνια. Ο κ. Σημίτης για το χρηματιστήριο και τα σκάνδαλα. Θα μιλήσουμε πολιτικά ή θα τρέχουμε στα δικαστήρια;».

Απαντώντας άλλωστε σε ερωτήσεις για το διαβόητο plan B Βαρουφάκη, είπε χαρακτηριστικά: «Η χώρα δεν έχει plan Β από το 2009 μέχρι τώρα. Αυτό είναι το ουσιαστικό πολιτικό θέμα..Το “plan B” του κ. Βαρουφάκη ήταν αστείο. Ήταν κάτι ασκήσεις επί χάρτου. Και γιατί ήταν αστείο: αν θέλει κανείς να προετοιμάσει τον κόσμο για ένα plan Β, θα έπρεπε να το κάνει δημοσίως. Αυτό δε γίνεται από μια συνωμοτική ομάδα. Στην πραγματικότητα plan B δεν υπήρξε ποτέ και αν έπρεπε να γίνει μια ουσιαστική κριτική στην κυβέρνηση και στον κ. Τσίπρα είναι για το γεγονός ότι πήγε σε διαπραγμάτευση χωρίς να έχει plan B, ενώ θα έπρεπε να έχει».

Με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Σακελλαρίου και την αντιπαράθεση για τη Δικαιοσύνη, ο Στ. Κούλογλου υποστήριξε  ότι, «θα πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος ο οποίος δεν οδηγεί πουθενά, δε συμφέρει κανέναν, αποδυναμώνει και τη Δικαιοσύνη και την κυβέρνηση. Οι δικαστές εκτελούν το  έργο τους σε δύσκολες συνθήκες. Απο την άλλη, ασφαλώς επιτρέπεται να γίνεται κριτική στις αποφάσεις αλλά δε χρειάζεται να το τραβάμε στα άκρα.

Σας θυμίζω επίσης ότι το 2013-14 υπήρξε έντονη κριτική προς τη Δικαιοσύνη από τον κ. Δένδια και από τον κ. Κεδίκογλου. Επομένως, θεωρώ υποκριτικές τις δηλώσεις (της αντιπολίτευσης), ότι κινδυνεύουν οι θεσμοί και όλα αυτά.».

Για το ζήτημα του τοπίου των μέσων ενημέρωσης που αλλάζει στη χώρα με πλειστηριασμούς παραδοσιακά μεγάλων συγκροτήματων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα εξής:

«Δε θεωρώ ότι είναι θετικές εξελίξεις αυτές, καθώς θέτουν σε κίνδυνο και τον πλουραλισμό, αλλά και τη δουλειά πολλών συναδέλφων δημοσιογράφων. Δυστυχώς υπήρχε μια γενικότερη οικονομική φούσκα, υπήρχε και μια φούσκα στα μέσα ενημέρωσης – σκάσανε και οι δύο μαζί από το 2009 και μετά, το γεγονός δε μπόρεσε να αποφευχθεί. Καλό θα είναι τώρα να μπουν κάποιοι κανόνες στο παιχνίδι. Κι όταν λέω κανόνες, εννοώ και στο τηλεοπτικό παιχνίδι και στο υπόλοιπο παιχνίδι των μέσων ενημέρωσης. Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης, ότι οι καναλάρχες θα πρέπει να πληρώσουν επιτέλους γιατί τώρα έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για να μην πληρώσουν τίποτα».

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης, οι δημοσιογράφοι, Σοφία Δήμτσα, Γιάννης Αντύπας, Σπύρος Μουρελάτος και Κατερίνα Δούκα.