Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Μίνα Κωστοπούλου της εφημερίδας «Αυγή». 

Ads

ΕΡ: Δηλώσατε πρόσφατα ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, το θέμα είναι η σοβαρότητα στη διακυβέρνηση. Ποιες αδυναμίες θα επισημαίνατε στην ελληνική πλευρά;

Οι πολίτες έχουν πλέον καταλάβει ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με ισχυρότερους αντίπαλους και επομένως οι συμβιβασμοί είναι αναπόφευκτοι. Δεν καταλαβαίνουν όμως γιατί εξακολουθούν οι ουρές στην εφορία και στο ΙΚΑ ή  η λίστα για τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία,για να αναφέρω μόνο δύο παραδείγματα. Το συνεχιζόμενο, καθημερινό βασανιστήριο από την γραφειοκρατία δεν αποτελεί μνημονιακή δέσμευση αλλά έχει βασικά να κάνει με την έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας και αποφασιστικότητας. Και είναι μάλιστα τα ασθενέστερα στρώματα και οι μικροί επιχειρηματίες που πλήττονται περισσότερο, οι ισχυροί έχουν πολλούς τρόπους να ξεπερνούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια..

Είναι παραδείγματος χάριν πολύ θετική η πρωτοβουλία για τη  νέα ιστοσελίδα kathimerinotita.gov.gr στην οποία οι πολίτες αναφέρουν τα προβλήματα τους. Αλλά γιατί έπρεπε να περάσουν 2 χρόνια όταν μια ιστοσελίδα φτιάχνεται σε 2 εβδομάδες; Έστω πάντως και τώρα, υπάρχει χρόνος:  η κυβέρνηση θα έπρεπε να βάλει συγκεκριμένους στόχους και να κοιτάξει να τους πετύχει. “Kαμιά ουρά σε 1 χρόνο από τώρα”. “Κανένα δημόσιο έγγραφο να μην παίρνει πάνω από Χ μέρες για να εκδοθεί”. Γιατί να μην εξετάσουμε την δημιουργία ενός “συνήγορου του πολίτη” ανά εφορία, ο οποίος να καταπιάνεται με τις συχνά σουρεαλιστικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι;  

Ads

Η υπόθεση με τα μπλοκάκια κάνει περισσότερο κακό από την καθυστέρηση της αξιολόγησης. Η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου τελείωσε πριν το καλοκαίρι. Υπήρχαν 6 ολόκληροι μήνες για να εκδοθούν οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι, να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και να ενημερωθούν πλήρως οι πολίτες. Τίποτα δεν έγινε με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες μπλοκάκια να κλείνουν, τα δημόσια ταμεία να υφίστανται ζημιά και να αυξάνεται η μαύρη εργασία, ο κόσμος να βρίσκεται σε διαρκή ανασφάλεια, να παρασύρεται από την προπαγάνδα των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ και να αγανακτεί. Και πως να μην αγανακτεί, αφού τελειώνει ο Φλεβάρης και ακόμη δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για μια σειρά από τις νέες ρυθμίσεις; 

ΕΡ: Ως δημοσιογράφος πως νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η προπαγάνδα των εχθρικών ΜΜΕ; 

Με αντι-προπαγάνδα. Πολύ σωστά επισημαίνετε ότι δεν πρόκειται για ενημέρωση αλλά για συχνά χοντροκομμένη προπαγάνδα. Το κακό όμως είναι ότι γίνεται πιστευτή γιατί δεν υπάρχει μια συνεχής και οργανωμένη προσπάθεια απόκρουσης των εξωφρενικών κατηγοριών που κυκλοφορούν σε βάρος της κυβέρνησης. Υπάρχει κόσμος που έχει πιστέψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φιμώσει τα ΜΜΕ, να εγκαθιδρύσει αντιδημοκρατικό καθεστώς και άλλα τερατώδη! Λες και είμαστε στη χώρα των fakenews!  Έχουμε υποστεί τη δηλητηριώδη τους επίδραση πριν διευκολύνουν την άνοδο του Ντόναλτ Τραμπ στην εξουσία. Ενώ γίνεται δουλειά σε διάφορα υπουργεία πολύ καλύτερη από παλιά, δεν γίνεται γνωστή .Πρόκειται για επικοινωνιακή πανωλεθρία.

Μεγάλο ρόλο παίζουν εδώ τα social media και για αυτό είναι λάθος ότι η ισχυρή ομάδα που διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ αδρανοποιήθηκε μετεκλογικά. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται από το διαδίκτυο ενώ οι νέοι δεν παρακολουθούν τηλεοπτικές ειδήσεις. Δεν μπορείς να δίνεις τη μάχη μόνο για τις τηλεοπτικές άδειες, την ίδια στιγμή που-με δεδομένη τη προβληματική κατάσταση των ιδιωτικών καναλιών – η ΕΡΤ θα έπρεπε να δίνει το τόνο στο τηλεοπτικό τοπίο. 

ΕΡ: Πολλοί κρίνουν ότι η συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα, αν και σημαντική, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν την απουσία Νταισελμπλουμ. Ποια είναι η γνώμη σας; Μπορεί το ευρωκοινοβούλιο, του οποίου μάλιστα ηγείται η δεξιά, να λειτουργήσει θετικά υπέρ της Ελλάδας;

Η συζήτηση ήταν χρήσιμη. Αποκάλυψε στους ξένους το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ, της οποίας οι βουλευτές ήταν οι μόνοι που κατήγγειλαν τη κυβέρνηση ενώ οι άλλοι, δεξιοί και αριστεροί την εκθείαζαν. Επειδή οι ευρωβουλευτές της ΝΔ είναι σοβαροί άνθρωποι και καταλαβαίνουν πόσο τα περί εκλογών ακούγονταν εξωφρενικά στην Ευρώπη- εν μέσω αξιολόγησης, κρίσης στην ΕΕ, σχεδίων του Σόιμπλε- είναι φανερό ότι επρόκειτο για γραμμή από την Αθήνα και τον κ. Μητσοτάκη που έπρεπε να ακολουθήσουν.

Ο Νταίσελμπλουμ έλειψε προφανώς για να μην δεσμευθεί ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις αλλά το Κοινοβούλιο εξακολουθεί να παραμένει ένας χώρος στον οποίο οι ελληνικές θέσεις αντιμετωπίζονται ευμενώς. Δεν αρκεί όμως αυτό, καθώς η κοινή γνώμη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι επηρεασμένη από τα στερεότυπα των τεμπέληδων και σπάταλων Ελλήνων. 

Εδώ η επικοινωνιακή μας έλλειψη έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως το κακό παράδειγμα στην προεκλογική εκστρατεία της Ολλανδίας, ίσως και της Γερμανίας. Πως θα καταφέρουμε την όποια γερμανική κυβέρνηση να συναινέσει στην αναδιάρθρωση του χρέους, όταν η κοινή γνώμη πιστεύει ότι ρίχνει τα λεφτά της σε μια μαύρη τρύπα; Θα πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως μια ενημερωτική εκστρατεία που να αναδεικνύει ότι οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο, ότι η κυβέρνηση εκπλήρωσε και με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της, ότι τα δάνεια ξεπληρώνεται και με το παραπάνω, ότι η γερμανική οικονομία έχει επωφεληθεί από την ελληνική κρίση.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι μία ενδεχόμενη εκλογή Σουλτς στη Γερμανία θα συμπαρασύρει αλλαγές στην πολιτική της ΕΕ προς την Ελλάδα και γενικότερα;

Eργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου έχουμε ιδρύσει μια ξεχωριστή ομάδα με βουλευτές από την αριστερά, τους αριστερούς Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Δεν ξέρω αν η στροφή των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι ριζική, αλλά πάντως με τον Σουλτς σίγουρα καλύτερα θα είναι τα πράγματα.

ΕΡ: Στην συζήτηση που έχει ανοίξει για μία πολλών ταχυτήτων ζώνη του ευρώ, τι θέση πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα;

Η συζήτηση δεν αφορά την ευρωζώνη, αλλά την ΕΕ στο σύνολο της. Με δεδομένη την αντιευρωπαϊκή  στάση που κρατούν χώρες όπως η Πολωνία ή η Ουγγαρία, οι διαφορετικές ταχύτητες μοιάζουν αναπόφευκτες. Θα πρέπει να μείνουμε στη πρώτη ταχύτητα, άλλωστε η Ελλάδα είναι πλέον από τις “παλιές” χώρες της Ένωσης. Χρειάζεται για αυτό να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας και να ξεκινήσουμε τη παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας.