«Έχουμε μπει σε μια πολύ ταραγμένη και ασταθή περίοδο και καλό θα είναι τα εκκρεμή ελληνικά ζητήματα να κλείσουν, γιατί όλο και χειροτερεύει ο διεθνής περίγυρος» εκτίμησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό Σταθμό Στο Κόκκινο και στον Νίκο Σβέρκο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Ads

«Θα μπει σε μια μεγάλη κρίση η ΕΕ» είπε ο ευρωβουλευτής «με μια σειρά γεγονότα που αναμένονται, όπως το ενδεχόμενο να χάσει ο Ρέντσι το δημοψήφισμα στην Ιταλία ή να εκλεγεί στην Αυστρία για πρώτη φορά ακροδεξιός πρόεδρος -κάτι που θα σηματοδοτήσει και μια επίσημη συνέχεια του Τραμπισμού στην Ευρώπη- ενώ εκκρεμούν οι εκλογές στη Γαλλία και υπάρχει αβεβαιότητα στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Τράμπ, του οποίου οι πρώτες κινήσεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές.»

Σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Στέλιος Κούλογλου είπε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν έχει βγάλει από το μυαλό του ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι το πρώτο θύμα της αντίληψης του και ότι η ιδεολογική εμμονή του «φταίνε οι νότιοι» θα υπερισχύσει και θα επηρεάσει το θέμα της ελάφρυνσης, γιατί συνδυάζεται και με πολιτικούς και προεκλογικούς υπολογισμούς. Η γερμανική ηγεσία δε θα κάνει πίσω στο θέμα του χρέους για να μην κατηγορηθεί από την ακροδεξιά ότι χαρίζει στους Έλληνες τα λεφτά των Γερμανών φορολογουμένων ενώ στην πραγματικότητα η Γερμανία έχει κερδίσει δισεκατομμύρια από την οικονομική κρίση.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι παίκτες στο παιχνίδι εκτός από τη Γερμανία, όπως το ΔΝΤ όπου ο Ομπάμα έχει μεγαλύτερη επιρροοή, η Κομισιόν που βλέπει ότι η κατάσταση βαδίζει προς μια μεγάλη κρίση και η ΕΚΤ που επίσης ξέρει περισσότερα οικονομικά από τον κ. Σόιμπλε, επεσήμανε ο Στ. Κούλογλου.

Ads

Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε τέλος και στην εκδήλωση που οργάνωσε στο ευρωκοινοβούλιο ύστερα από δική του πρόταση η ευρωπαϊκή αριστερά για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος whistleblowers. Η συμβολή τους στην αποκάλυψη σημαντικών οικονομικών σκανδάλων όπως  τα Luxleaks και τα Panama Papers είναι τόσο μεγάλη και αποφέρει έσοδα και στο δημόσιο, που η Ευρώπη θα έπρεπε να τους κάνει αγάλματα, σημείωσε.