Ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην 17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας, απέστειλε, μετά τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, επιστολή με αφορμή την επανεμφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού. Στην επιστολή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, και έχει χθεσινή ημερομηνία, ο Κουφοντίνας αναφέρει ότι «ο ιστορικός κύκλος της 17Ν έχει κλείσει» και αφήνοντας αιχμές προς τον Ξηρό προσθέτει ότι «κανείς δεν μπορεί να εμφανίζεται ως συνεχιστής της». 

Ads

Διαβάστε επίσης: Το ιστορικό της ρήξης στο εσωτερικό της 17 Νοέμβρη

Ολόκληρη η επιστολή:

«Όπως έχω πει ξανά, ο ιστορικός κύκλος της 17Ν έχει κλείσει. Το έχω δηλώσει από το 2002, όταν υπεράσπιζα την τιμή της οργάνωσης και τις επαναστατικές αξίες που ευτελίζονταν από τις ομολογίες και τραυματίζονταν από το κενό της σιωπής.

Ads

Η 17Ν έκλεισε τον κύκλο της. Τα τελευταία χρόνια όμως στη χώρα μας στα πλαίσια του πολύμορφου κινήματος αντίστασης, αναπτύσσεται ένα άλλο αντάρτικο. Νέου τύπου, πιο μητροπολιτικό, με χαρακτηριστικά διαφορετικά από το δικό μας. Το οποίο αναπόφευκτα θα πρέπει να λάβει υπόψη τη δική μας εμπειρία, όπως δοκιμάστηκε στην ιστορική της διαδρομή.

Η κάθε προσωπική επιλογή σε αυτό το νέο αντάρτικο κρίνεται και θα κριθεί από αυτήν που ήταν πάντα ο πραγματικός αποδέκτης του λόγου μας, από την αγωνιζόμενη κοινωνία. Και το κίνημα, στην ώρα του, θα αξιολογήσει τις διαφορετικές εκφάνσεις του και θα μετρήσει τις δυναμικές, τις προεκτάσεις και τις επιπτώσεις.

Εγώ, όμως, σήμερα, από τη δική μου μεριά, οφείλω να προειδοποιήσω προς κάθε κατεύθυνση και προς οποιονδήποτε επίδοξο διεκδικητή, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί και να καπηλεύεται το όνομα και την ιστορία της 17Ν, πολύ περισσότερο να δηλώνει συνεχιστής της.

Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να ξανακουστεί βάσιμα η γνωστή ρήση του Μαρξ για την φάρσα της ιστορίας!»

Επικήρυξη

Υπενθυμίζεται πως χθες με το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ επικηρύχθηκαν οι τρομοκράτες που καταζητούνται από την Αστυνομία. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο Νίκος Μαζιώτης, η Πόλα Ρούπα αλλά και οι εκτελεστές του Ηρακλείου. «Η επικήρυξη είναι ένας μηχανισμός για να δημιουργείται καμένη γη γύρω από τον εγκληματία», σημειώνει στο tvxs.gr η εγκληματολόγος και καθηγήτρια Σοφία Βιδάλη από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. 

Εκτός Κορυδαλλού η διευθύντρια

Απομακρύνθηκε από την θέση της λόγω της εξαφάνισης Ξηρού, η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρία Στέφη. Μέχρι να ολοκληρωθεί η πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα που έχει διαταχθεί σε βάρος της, θα μετακινηθεί σε άλλο κατάστημα κράτησης. Σημειώνεται ότι από τις θέσεις τους έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής και άλλοι δέκα φύλακες. 

Την ίδια στιγμή, η Αστυνομία χωρίς να έχει σαφή ίχνη του εξαφανισμένου τρομοκράτη πραγματοποιεί μπαράζ ελέγχων στην Αττική, κυρίως σε σπίτια ατόμων που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.