Υπέρ μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης, που θα βασίζεται στην προγραμματική συνεργασία Κεντροαριστεράς-Αριστεράς, «για να βγει η χώρα από το συντηρητικό τούνελ», τάσσεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, διαπιστώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά συμπτώσεις με άλλους πολιτικούς χώρους. Την ίδια ώρα, ο Σπύρος Λυκούδης, σημειώνει ότι αν η ΔΗΜΑΡ προσέλθει «γυμνή πολιτικά ως συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφει και τυπικά το θάνατό της».

Ads

Όπως αναφέρει ο Φ. Κουβέλης, σε συνέντευξή του στη Εφημερίδα των Συντακτών, ο ΣΥΡΙΖΑ «περνά στη λογική της αναζήτησης κοινών τόπων με άλλους χώρους», ενώ «το μοναδικό εργαλείο για τις όποιες συμπτώσεις είναι οι συμφωνίες επί συγκεκριμένων θεμάτων και πολιτικών». «Εδώ μας χωρίζουν ακόμα πολλά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό, τι αφορά τα εσωκομματικά της ΔΗΜΑΡ υπεραμύνεται της διεξαγωγής του συνεδρίου και επισημαίνει την ανάγκη ενότητας. Μάλιστα, απευθυνόμενος στη μειοψηφία προειδοποιεί ότι «όποιος επενδύει στις τυφλές ρήξεις θα έχει και την ευθύνη των επιλογών του…».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο Φ. Κουβέλης σημειώνει ότι αυτή έχει αναλάβει δεσμεύσεις για νέα μνημονιακά μέτρα, φέρνοντας ως παράδειγμα την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

Ads

Παράλληλα, δεν αποκλείει τις πρόωρες εκλογές, ενώ προβλέπει ότι χωρίς ορατή αλλαγή των κυβερνητικών πολιτικών «ο σχηματισμός προεδρικής πλειοψηφίας θα είναι εξαιρετικά δυσχερής».

Λυκούδης: Εγώ ξέρω γιατί έφυγα το 2010 από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στην Ημερισία, σημειώνει ότι «η γενική στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταφανέστατη στη σημερινή πλειοψηφία της σημερινής ΔΗΜΑΡ, εκτιμώντας ότι αν  προσέλθει «γυμνή πολιτικά ως συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφει και τυπικά το θάνατό της».

«Εγώ επανειλημμένως έχω δηλώσει ότι ο σεβασμός μου προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένος. Η διαφορά μου από τους άλλους συντρόφους μου στη ΔΗΜΑΡ είναι ότι απλώς εγώ ξέρω γιατί έφυγα το 2010 από τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει μεταξύ άλλων.