Θετικός σε ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Προσδιορίζοντας το πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας, κάνει λόγο για «πολιτικές που θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα δημιουργήσουν βάσιμες ελπίδες ανάκαμψης».

Ads

 
Στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ημερησία την Μεγάλη Πέμπτη, ο Φώτης Κουβέλης καλεί τους πολίτες να υποστηρίξουν «τον προοδευτικό πόλο που συγκροτήσαμε για να ισχυροποιηθεί μια πρόταση που υπερβαίνει τη συντηρητική πολιτική και τον αριστερό λαϊκισμό. Στόχος μας είναι να συμμετέχουμε σε κυβερνητικές λύσεις με ξεκάθαρους όρους και διακριτές πολιτικές».
 
Αναλύοντας το πολιτικό περίγραμμα μιας τέτοιας κυβερνητικής συνεργασίας σημειώνει: «Για μας, απόλυτη προτεραιότητα παραμένει η μείωση της ανεργίας. Κανένα success story δεν υπάρχει με ποσοστό ανεργίας 30%». Μιλά δε για «δεσμευτική συμφωνία για νέο επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο τη μείωση της ανεργίας κατά 10% σε τρία χρόνια, […] σταδιακή αύξηση μισθών και όχι μόνο κέρδη για τους λίγους. Με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αύξηση της παραγωγικότητας, με μείωση του κόστους δανεισμού και της ενέργειας των επιχειρήσεων και υποστήριξη της εξωστρέφειάς τους».
 
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται αισιόδοξος για την εκλογική πορεία της ΔΗΜΑΡ, αναφέροντας ότι, όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα έχει υψηλή δημοφιλία στο χώρο των αναποφάσιστων, κάτι που – όπως λέει – του επιτρέπει να εκτιμά ότι η εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος θα είναι τελείως διαφορετική από τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων.

Επιπλέον επέκρινε τον «κραυγαλέο τρόπο» με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Σημείωσε ωστόσο, ότι η εξέλιξη αυτή είναι θετική και αναρωτήθηκε αν οι επικριτές της εξόδου στις αγορές «θέλουν κι άλλα μνημόνια». Υπογράμμισε επίσης, πως άλλο έξοδος στις αγορές και άλλο έξοδος από την κρίση.
 
«Tο σάλπισμα για επιστροφή στη δραχμή ήταν το καλύτερο προεκλογικό δώρο στον κ. Σαμαρά» ανέφερε σχετικά με τις διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ περί εναλλακτικού σχεδίου για έξοδο από το ευρώ. Κατηγόρησε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ πως επιχειρεί επικίνδυνη ακροβασία για «να ισορροπήσει αφηγήσεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού με «ανεδαφικούς δογματισμούς, που αναζητούν τους  παραδείσους του απομονωτισμού».
 
Ο Φώτης Κουβέλης, κατηγόρησε επιπλέον το εγχείρημα της Ελιάς, πως αποδέχεται το συντηρητισμό του παρόντος και τις αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές. Για το Ποτάμι σχολίασε πως το πιο προωθημένο που έχει πει, είναι ότι διαθέτει «συγγενείς» και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι διεκδικεί κυβερνητικό ρόλο.