«Λέμε ναι στην αλλαγή κυβέρνησης για την αλλαγή πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του 3ου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ. «Δεν θα συμβάλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται», τόνισε αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ads

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση στη διαδικασία της Προεδρικής εκλογής να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις και συμπτώσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα», είπε. «Οι εκλογές δεν αποτελούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια. Δεν είναι η πιθανότητα εκλογών που προκαλεί τριγμούς και αποσταθεροποίηση. Είναι το εντεινόμενο και διογκούμενο ρεύμα δυσφορίας των πολιτών που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και φέρνει την πιθανότητα εκλογών εγγύτερα», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Η Δημοκρατική Αριστερά σέβεται τους θεσμούς, αλλά η πολιτική σταθερότητα δεν ταυτίζεται με την συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Είναι η πολιτική αυτή που προκαλεί την κοινωνική αποσταθεροποίηση, είναι η πολιτική αυτή που ωθεί τα πράγματα σε πολιτική αλλαγή», δήλωσε κατά την ομιλία του και πρόσθεσε: «Η εξάντληση της τετραετίας από τη σημερινή κυβέρνηση δεν εγγυάται την αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών. Λέμε ναι στην αλλαγή κυβέρνησης για την αλλαγή πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση, με σταθερή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ρεαλιστική προσέγγιση των δυνατοτήτων».

Διαβάστε επίσης: Άνοιγμα από ΣΥΡΙΖΑ σε ΔΗΜΑΡ για προοδευτική, αριστερή κυβέρνηση

Ads

Όπως σημείωσε η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας «δεν μπορεί να κυριαρχηθεί από κομματικά παιχνίδια. Τίποτα δεν κατισχύει των θεσμών και η εκλογή πρέπει να γίνει στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα επιφέρει μια προεκλογική διελκυστίνδα με αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα που έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατα ζητήματα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. «Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε διαδικασία συναλλαγής με την κυβέρνηση για την απόσπαση κομματικού οφέλους. Δεν θα συμβάλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται», είπε.

Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε πως είναι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και «όλα τα άλλα δεν τον αφορούν». Όπως σημείωσε στόχος του είναι η ολική επαναφορά του κόμματος στην πολιτική σκηνή και η δημιουργία προϋποθέσεων για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Εκτίμησε μάλιστα πως η ΔΗΜΑΡ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία συμμετέχοντας σε ένα διάλογο με τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια προοδευτική πλειοψηφία. «Βασικός άξονας είναι η αποσαφήνιση της εναλλακτικής πρότασης εξουσίας, η δρομολόγηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής συμμαχιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, κατέληξε.