Για τις ενέργειες με στόχο τον άμεσο επαναπατρισμό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μίλησε στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Ads

«Πιστεύω ότι οι τουρκικές αρχές θα δουν το περιστατικό στον Έβρο στις πραγματικές του διαστάσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε «Η Ελλάδα είναι μια ειρηνική χώρα και δεν θέλει κλιμάκωση των εντάσεων […] Η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων ούτε αρχίζει και ούτε τελειώνει ποτέ στην κούρσα των εξοπλισμών» ωστόσο πρέπει να έχουμε εξασφαλισμένη την άμυνά μας.

«Μπορούμε να υπερασπιστούμε εξαιρετικά την ακεραιότητα της χώρας μας» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης τονίζοντας παράλληλα ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πάντα υπέρ του διαλόγου και της διευθέτησης των ζητημάτων που αναδεικνύονται».

«Αν ήταν άλλες οι συνθήκες με την Τουρκία θα έμενε ως ένα απλό περιστατικό» τόνισε ο κ. Κουβέλης και υπογράμμισε ότι «θέλω να πιστεύω ότι θα αποφευχθεί οποισδήποτε συμψηφισμός από την πλευρά της Τουρκίας».

Ads

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός δεν επιχειρεί κανείς με οπλισμό, στολή  και διακριτικά να εισέλθει παράνομα σε ξένη χώρα. Παράλληλα όπως εξήγησε υπήρχε χαμηλή νέφωση και χιονόπτωση οπότε ήταν δύσκολο να αναγνωρισθούν τα όρια. 

Είναι προφανές ότι έχουμε τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς αλλά εργαζόμαστε να μην υπάρξει δεύτερο σενάριο στο θέμα αυτό.

Σημειώνεται ότι, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι καλά στην υγεία τους, όπως δήλωσε η πρόξενος της Ελλάδας η οποία και τους επισκέφθηκε στις φυλακές της Ανδριανούπολης.