«Είμαι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και με ενδιαφέρει να είμαι παρών στην ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού σοσιαλισμού», ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Καλαμάτα, ενόψει του τρίτου συνεδρίου του κόμματος. Επίσης σημείωσε ότι μέρος της «προοδευτικής διακυβέρνησης» μπορεί να γίνει και το ΠΑΣΟΚ, αν μεταβάλλει τη στάση του, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό του που υπογραμμίζουν αυτή ακριβώς την ανάγκη.

Ads

Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε ότι δεν τον αφορά η προεδρολογία σημειώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ θα εκδηλώσει στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο και σε συνάρτηση με τις ασκούμενες πολιτικές τη θέση της.

Ανέφερε επίσης ότι στη βάση προγραμματικών συμφωνιών μπορεί να επιτευχθεί συνάντηση των δυνάμεων που συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει μία εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχολιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εξακολουθεί να είναι προσκολλημένος σε ανεδαφικές και δογματικές απόψεις, μετακινείται σε ρεαλιστικότερες και μετριοπαθέστερες θέσεις σε σχέση με το παρελθόν».

Ads

Για το θέμα της φορολογίας, χαρακτήρισε άδικα τα μέτρα που επιβάλλονται και επισήμανε τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στους φορολογικούς ελέγχους, με κορυφαίο παράδειγμα, όπως σημείωσε, τη λίστα Λαγκάρντ.

Χαρακτήρισε επίσης θηλιά στο λαιμό των πολιτών τον ΕΝΦΙΑ και την υπερφορολόγιση, η οποία έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων.

Εκτίμησε, τέλος, ότι το «βατερλό» του ΕΝΦΙΑ και η έκρηξη της ανεργίας δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προωθήσει προσφυγή στις κάλπες, σημειώνοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν μόνο στην περίπτωση που δεν θα καταστεί δυνατό να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας.