Εκλεισαν σήμερα το μεσημέρι οι κάλπες για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Δύο διαφορετικές λίστες διεκδικούν την ψήφο των Συνέδρων: της τάσης που υποστηρίζει την θέση Κουβέλη για αυτόνομη πορεία και εκείνης που προτείνει την συμμετοχή του κόμματος στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς(Σ.Λυκούδης, Α. Παπαδόπουλος, Γ.Ψαριανός) με προοπτική την εκλογική συνεργασία με την κίνηση των 58 και εμμέσως με το ΠΑΣΟΚ.. Η πρόταση Κουβέλη αναμένεται να επικρατήσει,με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στους ψήφους που θα συγκεντρώσει η κάθε πλευρά. Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ψηφοφορία για την θέση του προέδρου. Ο Φώτης Κουβέλης είναι ο μοναδικός υποψήφιος αλλά την προηγούμενη φορά η εκλογή του ήταν ομόφωνη, με ελάχιστα λευκά. Στην δευτερολογία του χθες Σάββατο,τρίτη ημέρα του 2ου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ  θα κατέβει αυτόνομα στις ευρωεκλογές, απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε για την απόφασή του το κόμμα να μην συμμετάσχει στις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς που ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία  των «58». Παράλληλα απέρριψε εκ νέου οποιαδήποτε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. 

Ads

Διαφοροποιήσεις ωστόσο από τη θέση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ υπήρξαν και το Σάββατο. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο Σπύρος Λυκούδης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την θέση του γραμματέα του κόμματος, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του με τη θέση του Φώτη Κουβέλη και προτείνοντας να μπει η ΔΗΜΑΡ «επιθετικά στον διάλογο με όλους και με την κίνηση των 58». Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του κόμματος Ανδρέα Παπαδόπουλου, ο οποίος επίσης τάχθηκε υπέρ της κίνησης των «58» ενώ άσκησε και κριτική για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για το συνέδριο σημειώνοντας πως θύμισαν τις «πράξεις νομοθετικού περιεχομένου». Την αντίθεση του με τη θέση του Φώτη Κουβέλη εξέφρασε και ο Γρηγόρης Ψαριανός

Ο Φώτης Κουβέλης επέκρινε από την πλευρά του κυρίως τα δύο μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, Γεράσιμο Γεωργάτο και Σταύρο Λειβαδά, τα οποία όχι μόνο υπέγραψαν το κείμενο αλλά συμμετέχουν και στο πενταμελές συντονιστικό όργανο της κίνησης των «58». «Σεβαστή η δημοκρατική λειτουργία αλλά προϋποθέτει τον σεβασμό της συλλογικότητας σε όσα αποφασίζει το κόμμα», σημείωσε.
 
Σχετικά με τις επαφές του με την ηγεσία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι δεν συναντήθηκε με τον Μάρτιν Σούλτς, γιατί δεν του ζητήθηκε, αλλά συναντήθηκε με τον Χάνες Σβόμποντα και συζήτησαν τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είπε ότι θέλουμε τη ΔΗΜΑΡ στην Ομάδα και έχουμε δύο σοσιαλιστικά κόμματα που έχουν προέλθει από διάσπαση σε άλλη χώρα και δεν υπάρχει πρόβλημα». Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο σύμπραξης με το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευση ο Φώτης Κουβέλης δήλώσε πως «Δεν φύγαμε από προσωπικό καπρίτσιο. Φύγαμε γιατί είχαμε μεγάλη διαφωνία και γιατί αυτό που φτιάξαμε, η ΔΗΜΑΡ, ανταποκρίνεται στο συμφέρον της χώρας. Ισχύει και δεν θα πάμε ξανά στο ΣΥΡΙΖΑ».
 


 

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του Φώτη Κουβέλη άρχισαν οι ψηφοφορίες επί των θέσεων, οι οποίες εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία ενώ σε ψηφοφορία τέθηκαν και οι δύο άλλες τροπολογίες, η μια να προσέλθει η ΔΗΜΑΡ στο διάλογο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και η τροπολογία να μείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν συγκέντρωσαν την πλειοψηφία των συνέδρων.

Το ρεύμα για συμπόρευση με την πρωτοβουλία των «58» φαίνεται πως δεν είναι τόσο ισχυρό ώστε να αμφισβητήσει κεντρικά τη θέση Κουβέλη. Οι αντιπαραθέσεις έδειξαν να  παραμένουν στο πλαίσιο του κόμματος, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το επόμενο διάστημα και το ενδεχόμενο μιας ρήξης που θα οδηγούσε και  σε κάποιες αποχωρήσεις. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τους συσχετισμούς δυνάμεων, όπως θα εκφραστούν από τις ψηφοφορίες για την ΚΕ και τον πρόεδρο του κόμματος. 

Ads