Η έλευση των θεσμών στην Αθήνα με το βλέμμα στραμμένο στις 18 Αυγούστου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα της νέας συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών, αλλά και το ζήτημα των συντάξεων, δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των πολιτικών και οικονομικών εφημερίδων σήμερα Δευτέρα.

Ads

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και στη πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έπειτα από 25 ημέρες αργίας, που επιβλήθηκε εξαιτίας των capital controls.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Τι θα συμβεί στις συντάξεις».

Η εφημερίδα γράφει ότι «με μια ρύθμιση-λαιμητόμο οι δανειστές της χώρας επιδιώκουν να βάλουν τέλος σε όλες τις περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και απαιτούν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όχι μόνο έξι μήνες ανά έτος, όπως είναι η ελληνική πρόταση, αλλά έως 18 μήνες, σε ετήσια βάση, προκειμένου να λάβει η χώρα μας νέα δανειακή βοήθεια».

Ads

image

image

ΕΘΝΟΣ: «Αποκλειστική συνέντευξη του Πιερ Μοσκοβισί στο ‘Έθνος: Οι δεσμεύσεις να τηρηθούν από όλους…».

image

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ποιοι γλιτώνουν τη σύνταξη στα 62».

Η εφημερίδα γράφει ότι «μικρή παράταση έως το φθινόπωρο παίρνουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δίδοντας την ευκαιρία στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ, καθώς και των ειδικών ταμείων (ΔΕΚΟ-τραπεζών) που συμπληρώνουν την ηλικία συνταξιοδότησης να αποφύγουν τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στα 62 για μειωμένη σύνταξη και στα 67 για πλήρη με λιγότερα από 37 χρόνια ασφάλισης».

image

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Συγγραφείς Μνημονίων».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «επιταχύνονται οι αποφάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ενόσω το κουαρτέτο αλωνίζει στα υπουργεία, η κυβέρνηση προχωρά χωρίς διαγωνισμό στην πρόσληψη συμβούλων για να συγγράψουν ως “διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες” το τρίτο Μνημόνιο».

image

ΤΑ ΝΕΑ: «Επιχείρηση Δεκαοκταύγουστος».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «τη δέσμευση ότι θα ψηφιστούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα στις 18 Αυγούστου δίνει η κυβέρνηση στους δανειστές, ώστε να αποφύγει την απαίτηση για ψήφιση προαπαιτουμένων πριν από τη συμφωνία για το νέο Μνημόνιο».

image

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Ψυχραιμία ή πανικός. Ανοίγει σήμερα το Χρηματιστήριο έπειτα από 25 ημέρες αργίας».

Η εφημερίδα τονίζει ότι «στην καταγραφή του μεγέθους των αναμενόμενων πιέσεων που θα ασκηθούν κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της αγοράς επικεντρώνεται σήμερα η χρηματιστηριακή κοινότητα, προκειμένου να καταστεί ρεαλιστική η εξαγωγή συμπερασμάτων για τις επόμενες εξίσου κρίσιμες συνεδριάσεις».