Κυπριακό, μεταναστευτικό και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Νίκου Κοτζιά στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μπουν και τον Ειδικό Απεσταλμένο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς.

Ads

«Εμείς, ως εγγυήτρια δύναμη, επιθυμούμε για τον εαυτό μας, αλλά και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. «Είναι ένα ζήτημα που οι θεμελιακές τοποθετήσεις όσον αφορά την εσωτερική λύση του προβλήματος είναι θέμα της ίδιας της Λευκωσίας», τόνισε.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση που να μην αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα πρόκειται για λύση, θα είναι μια εικονική λύση ή για μια ψευδαίσθηση λύσης που θα κοροϊδευόμαστε.  Άρα, για μας ως εγγυήτρια δύναμη είναι ότι η συμβολή μας είναι ότι επιθυμούμε να σταματήσουν και τα δικά μας δικαιώματα και των άλλων που απορρέουν από παλαιότερες συνθήκες. Και νομίζω ότι το σκέφτηκε καλά, το κατέγραψε. Και το μήνυμα νομίζω είναι σε όλους γνωστό, μέχρι και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επιθυμία για επίλυση του κυπριακού εντός του 2015 που εξέφρασε ο Τούρκος ομόλογός του κ. Τσαβούσογλου πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Κέρι, αλλά και τη πρόταση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στον Γ.Γ. να ετοιμάσει ένα σχέδιο «Μπαν Κι Μουν», κατά το πρότυπο του σχεδίου Ανάν, είπε: «Νομίζω ότι οι Τούρκοι αν θέλουνε λύση πολύ γρήγορα δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί».

Ads

Παράλληλα εξήγησε ότι στις 11 Μαΐου πρόκειται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και την επομένη, θα έχει διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία, καθώς στις 13 και 14 Μαΐου, στην Αττάλεια, διεξάγεται η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Μπαν Κι Μουν συζήτησαν εκτεταμένα και για τα προβλήματα των μεταναστευτικών κυμάτων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή.
«Διαπιστώσαμε», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «ότι είναι ένα ζήτημα που η δική μας κυβέρνηση το έθεσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, και τότε παρεξηγήθηκε το γεγονός ότι επεσήμανα σε όλη την Ευρώπη τους κινδύνους από τα κύματα μετανάστευσης και μάλιστα κάποιοι προσπάθησαν να πουν ότι εγώ έλεγα ότι θα τα στείλω στην Ευρώπη. Εγώ έκανα μια πολιτική ανάλυση που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε».

Ο κ. Κοτζιάς διατύπωσε, όπως είπε, την πρόταση στον Γ.Γ. να στηρίξει ο ΟΗΕ με τους δικούς του θεσμικούς μηχανισμούς την Ε.Ε. περισσότερο με την πείρα και τα μέσα που διαθέτει στην καταπολέμηση αυτών των φαινομένων των τελευταίων ημερών. Επίσης του ανέφερε και του εξήγησε την πρωτοβουλία της Ελλάδας «για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων αλλά και γενικότερα της πολυεθνικότητας και της πολυθρησκευτικότητας στη Μ. Ανατολή ως ένα στοιχείο όχι μόνο προστασίας ανθρώπινων ζωών αλλά και των αξιών που έχουνε εμφυτευτεί εδώ και 2000 χρόνια στην περιοχή».
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε και «ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση ικανών Ελλήνων και πανεπιστημιακών» η οποία έγινε ευμενώς αποδεκτή.

Συνάντηση Κοτζιά – Νίμιτς
Σχετικά με τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Ειδικό Απεσταλμένο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα πάντα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι τον ενημέρωσε για την πρόταση που απηύθυνε στον ομόλογό του για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) κατά τη συνάντηση που είχε στη Ρίγα πριν από ένα μήνα .

«Δεν υπήρξε άμεση απάντηση» είπε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι «τελικά η γειτονική χώρα συμφώνησε σε μία τέτοια συζήτηση και στη Βουδαπέστη που βρέθηκα πριν από δύο εβδομάδες συζητήσαμε την ανταλλαγή καταλόγου ΜΟΕ. «Υπάρχει όπως μελετήσαμε τις τελευταίες μέρες μία σύμπτωση σε ορισμένα σημεία, που μπορεί να είναι η αφετηρία για ένα τέτοιο διάλογο», συμπλήρωσε.

Ο Έλληνας υπουργός είπε επίσης στον κ. Νίμιτς ότι «εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το διάλογο» και του ανέφερε το γεγονός ότι «ουσιαστικά πίσω από το όνομα κρύβεται ένα συγκεκριμένο είδος αλυτρωτισμού, ο οποίος δυσκολεύει στην αποκατάσταση εκείνων των σχέσεων που θέλουμε, που είναι σχέσεις εμπιστοσύνης».