Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Tvxs.gr, προχώρησε σε διάψευση, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησής του.

Ads

«Σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα δεν θα κάνω τη χάρη κανενός να παραιτηθώ», ανέφερε και έκανε λόγο για «γελοιότητες» και για «σχεδιασμένη σκοτεινή επίθεση εναντίον του».

Σημειώνεται πάντως πως νωρίτερα συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών με τους οποίους επικοινώνησε το Tvxs.gr για το θέμα, όταν ρωτήθηκαν για την απειλή παραίτησης του κ. Κοτζιά, δεν διέψευσαν αλλά αρκέστηκαν να δηλώσουν πως «δεν το γνωρίζουμε». 

«Λύση για τον κυπριακό λαό, όχι για γεωστρατηγικά συμφέροντα»

Ads

«Εμείς δουλεύουμε σταθερά για την ενότητα της Κύπρου, για τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς προσερχόμενος σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Πράξης «Πράττω», της οποίας είναι πρόεδρος, στη Θεσσαλονίκη.

Ερωτηθείς για τις αναφορές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Συνθήκη της Λωζάνης, ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για νευρικότητα από την πλευρά της Τουρκίας και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν, διερωτήθηκε μήπως επιθυμεί να επιστρέψουμε στη Συνθήκη των Σεβρών. Παράλληλα, κατά την ομιλία του, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι πολλές πλευρές της Συνθήκης της Λωζάνης δεν έχουν εφαρμοστεί από την Τουρκία.
Μίλησε για «εθνικισμό της αλβανικής ελίτ» και σημείωσε ότι η Αθήνα έχει διαμηνύσει στα Τίρανα να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ενώ κάλεσε την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει τον αλυτρωτισμό.

Σχετικά με το προσφυγικό, είπε ότι θα λυθεί με την ειρήνευση στη Συρία. Προειδοποίησε επίσης πως πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν εκατομμύρια προσφύγων από τη συγκεκριμένη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ δεν είναι «ατύχημα». «Ο Τραμπ είναι προϊόν του γεγονότος ότι στην αμερικανική κοινωνία υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που πιστεύουν και θεωρούν ότι δεν τους λαμβάνουν υπόψη, υπάρχουν εκατομμύρια λευκοί εργάτες που νιώθουν να βρίσκονται στο περιθώριο και υπάρχουν-και αυτό είναι καινούργιο φαινόμενο-τα μεγάλα αμερικάνικα μεσαία στρώματα που συμπιέζεται το εισόδημα τους και ο τρόπος ζωής τους», τόνισε.

Κριτική για την κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ

Ο Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι «δεν βλέπει πέρα από τη μύτη της», είναι υποταγμένη στα νεοφιλελεύθερα διδάγματα και δεν έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται κρίσεις. «Δεν έχει ούτε όραμα, ούτε προσανατολισμό», σημείωσε.

«Η νέα Ρώμη, που πάει να διαμορφωθεί το Βερολίνο, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και όλης της Ευρώπης, διότι έχει να αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πέσει μέσα σε μια βαθιά παγίδα. Η ανικανότητα της Ε.Ε. να διαχειριστεί τις κρίσεις στηρίζεται στην αντίληψη του κ. Σόιμπλε ότι αν βοηθάς κάποιον, τότε του κάνεις κακό. Πρέπει να τον αφήνεις και να τον πιέζεις, να πιέζεται, να καταστρέφεται να μάθει μέσα από αυτό. Ο τρόπος που αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή Ενωση τη χώρα μας είναι μια από τις βασικές αιτίες που εμφανίστηκε εθνικισμός και ρατσισμός σε όλη την Ευρώπη», είπε.