Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε για την αποχή της Ελλάδας από το κρίσιμο ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπερέβη κατά πολύ τις αρμοδιότητές της. 

Ads

«H υπηρεσιακή κυβέρνηση» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς «οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης». Τόνισε ακόμη ότι «βάση οδηγιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο Εξωτερικών, μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας, έδωσε σαφείς οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ, όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα».

Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει την ύπαρξη πληθώρας οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες του ΥΠΕΞ για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος, και τονίζει ότι «η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους».

Παράλληλα, ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει αιχμές κατά του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη. «Η αλλαγή της πολιτικής σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προτροπή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλ.Τσίπρα».

Ads

Το ψήφισμα του ΟΗΕ, που προβλέπει τις παγκόσμιες βασικές αρχές σχετικά με τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 136 ψήφους υπέρ, έξι κατά και 14 αποχές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το ψήφισμα, που δεν είναι δεσμευτικό, αλλά έχει πολιτικό βάρος, συμπεριλάμβανε εννέα βασικές αρχές για την αναδιάρθρωση χρέους, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα του εκάστοτε κράτους να σχεδιάζει τη μακροοικονομική πολιτική του, περιλαμβάνοντας την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, χωρίς να παρεμποδίζεται από καταχρηστικά μέτρα.

ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ενστάσεις ως προς το κείμενο, με την ΕΕ να πιστεύει ότι το ΔΝΤ είναι το κατάλληλο όργανο για να φιλοξενήσει μια παγκόσμια συζήτηση σχετικά με το θέμα.