Την εκτίμηση ότι η Τουρκία με την εισβολή στη Συρία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην ευρύτερη περιοχή, κάνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ζητώντας παράλληλα από την ελληνική κυβέρνηση να σοβαρευτεί για να αντιμετωπίσει τυχόν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για την χώρα από τις τουρκικές ενέργειες. Παράλληλα κατηγορεί την Ευρώπη για έλλειψη στρατηγικής στο θέμα των Κούρδων. 

Ads

«Όποιος γνωρίζει ιστορία έχει καταγράψει ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και κάθε κανόνα συμβίωσης των εθνών όταν βρει ‘παράθυρο αδυναμίας’. Σήμερα οι Κούρδοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Ο βασικός σύμμαχός τους στην περιοχή, το Ισραήλ, δυσκολεύεται να αντιδράσει λόγο της εσωτερικής του πολιτικής κρίσης. Οι ΗΠΑ δείχνουν να έχουν χάσει κάθε συνοχή και σοβαρότητα στην εξωτερική τους πολιτική. Η ΕΕ παρέλυσε από το προκλητικό βέτο της Ουγγαρίας», σημειώνει σε δηλώσεις του στο Documento και προσθέτει: 

«Επί δύο χρόνια και οκτώ συνεδριάσεις προσπαθούσα να πείσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να συζητήσουμε το Κουρδικό και ποια οφείλει να είναι η στάση μιας δημοκρατικής ΕΕ. Τώρα η ΕΕ βρίσκεται ανέτοιμη και χωρίς στρατηγική πυξίδα. Η Τουρκία άνοιξε, πλέον, τον ασκό του Αιόλου. Σε συμμαχία με ακραίους ισλαμιστές βρίσκεται σε πόλεμο στη Συρία. Κατέχει εδάφη στο Ιράκ. Κατέχει, παρανόμως, εδάφη της Δημοκρατίας της Κύπρου. Η πολιτική της δημιουργεί αστάθεια και κινδύνους για την ειρήνη σε όλη την περιοχή, ενώ ενισχύονται οι αιτίες για καινούργια κύματα προσφύγων». 

Τέλος ο Νίκος Κοτζιάς ζητά σοβαρότητα από την ελληνική κυβέρνηση. «Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και μετρημένοι. Σταθεροί και αποφασιστικοί. Με θάρρος και υπευθυνότητα. Η Κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί. Να αξιολογήσει με νηφαλιότητα τα προβλήματα που έρχονται, τυχόν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις από τις ενέργειες της Τουρκίας. Δεν επιτρέπεται να αφήσει απροστάτευτο οποιοδήποτε σημείο παρουσίας του ελληνισμού και πριν απ’ όλα την Κύπρο. Τα πράγματα δεν αντιμετωπίζονται, πλέον, με επικοινωνιακά παιχνίδια και κούφιες επανεκκινήσεις».  

Ads