«Η Αθήνα επιδιώκει περισσότερο μια πολιτική παρά μια νομική επίλυση του ζητήματος», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε γερμανική εφημερίδα. Στο μεταξύ συνάντηση είχαν σήμερα οι Νίκος Κοτζιάς με τον Γερμανό ομόλογο του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για εποικοδομητικό διάλογο.

Ads

Σε προδημοσίευση συνέντευξης που θα δημοσιευθεί αύριο στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων αποδυναμώνει τα περί κατάσχεσης ακινήτων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «η Αθήνα επιδιώκει περισσότερο μια πολιτική παρά μια νομική επίλυση του ζητήματος. Νομίζω, είπε, ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να συζητήσουμε λογικά τα υπάρχοντα προβλήματα», και τάσσεται υπέρ τη σύστασης επιτροπής Γερμανών και Ελλήνων ειδικών, η οποία, όπως τόνισε θα «αναζητήσει ένα κοινό παρανομαστή».

«Υπάρχει μια μακροχρόνια φιλία και κοινά συμφέροντα των δύο χωρών», δήλωσε στο μεταξύ ο Νίκος Κοτζιάς σε αποκλειστική συνέντευξη στην τηλεόραση της Deutsche Welle. «Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι η βελτίωση της αλληλοκατανόησης, η αποδόμηση των στερεότυπων που υπάρχουν και στις δύο πλευρές και να συζητηθεί περισσότερο η πραγματικότητα και το μέλλον της Ευρώπης αντί να δίνεται τροφή στην αντιπαράθεση», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς
Στη συνάντηση με τον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων και εξέτασαν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της δικαιοσύνης, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και της νεολαίας.

Ο κ. Κοτζιάς προσκάλεσε, τέλος, τον κ. Στάινμαϊερ να επισκεφθεί την Αθήνα, πρόσκληση την οποία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε αμέσως.

Ads