Εν μέσω ιδιαίτερων συγκυριών ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η 38η επέτειος βρίσκει τη χώρα με μια κυβέρνηση συνεργασίας – στην οποία μάλιστα συμμετέχει και το ακροδεξιό ΛΑΟΣ – και τους πολίτες να πλήττονται από σκληρά οικονομικά μέτρα. Ο εορτασμός της επετείου γίνεται χωρίς το θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου. Την ευθύνη περιφρούρησης του ιδρύματος ανέλαβε η πολυτεχνειακή κοινότητα. Υπό το φόβο επεισοδίων η  υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις και δεν θα καταθέσει στεφάνι. Την ίδια ώρα, οι φορείς χαρακτηρίζουν επίκαιρα όσο ποτέ τα μηνύματα του Πολυτεχνείου.

Ads

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα. Οι πύλες του Πολυτεχνείου εκλεισαν στις 13:00 και ακολούθησε η ομιλία του Πρύτανη. Σε λίγο αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη γίνει προληπτικές προσαγωγές σε περιοχές γύρω από το Πολυτεχνείο.

Πολυτεχνείο: Περιφρούρηση από την κοινότητα

Η πολυτεχνειακή κοινότητα θα περιφρουρήσει και φέτος τους χώρους του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Περίπου 700 άτομα, φοιτητές, καθηγητές, διοικητικοί έχουν αναλάβει να περιφρουρήσουν τους χώρους του Πολυτεχνείου μέχρι και την ώρα που θα κλείσουν οι πύλες. Η περιφρούρηση του Ιδρύματος από την ίδια την κοινότητά του, υποστήριξε η αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου, κ. Μοροπούλου, θα γίνει έτσι ώστε «τα μηνύματα του Πολυτεχνείου να βρουν την έκφραση, που τους ταιριάζει». Σημείωσε, δε, ότι «η προάσπιση του ασύλου είναι υπόθεση όχι των νόμων, αλλά πολιτική βούληση»
 
Δεν θα καταθέσει στεφάνι η υπουργός Παιδείας

Ads

Αίσθηση έχει προκαλέσει η χθεσινή ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου ότι δεν θα καταθέσει στεφάνι στην επέτειο του πολυτεχνείου.

«Δεν έχει κανένα νόημα η κατάθεση στεφάνων με τη συνοδεία της αστυνομίας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κάνοντας λόγο για περιφρούρηση του πραγματικού νοήματος της επετείου του Πολυτεχνείου.
 
«Το Πολυτεχνείο και η εξέγερση των νέων και του λαού εναντίον της χούντας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα, ένα σύμβολο, μια μνήμη που μας ενώνει και μας εμπνέει. Σεβασμός στο Πολυτεχνείο σημαίνει πάνω από όλα σεβασμός στην αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι – με τις συνθήκες που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι εκτός δημοκρατικών ορίων ενέργειες δυναμικών μειοψηφιών- δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να γίνονται καταθέσεις στεφάνων με τη συνοδεία είτε της αστυνομίας είτε των κομματικών υποστηρικτών. Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία που συνιστά βαθιά προσβολή της ιστορικής μνήμης και μετατρέπει την ουσία και το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου σε θέαμα βίας και εντυπώσεων. Αντί στεφάνων οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε αυτή την αλήθεια. Έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε το πραγματικό νόημα και το συμβολισμό του Πολυτεχνείου και να απομονώσουμε πολιτικά και ηθικά τις μειοψηφίες, που με τις πράξεις τους υπονομεύουν την έννοια της δημοκρατικής έκφρασης όλων των πολιτών» αναφέρει στη δήλωσή της για την επέτειο η Άννα Διαμαντοπούλου.

Δηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου έκαναν οι πολιτικοί και πολιτειακοί φορείς. Με διαφορετικό προσανατολισμό, τα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων συνδέουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου με το σήμερα.

«Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»

«Η θυσία των αγωνιστών του Πολυτεχνείου δεν πρέπει να πάει χαμένη και να μείνει μια στεγνή ανάμνηση επετειακού χαρακτήρα. Πάντα υπάρχει η ανάγκη για Πολυτεχνεία. Ειδικά στις μέρες μας. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου ζητάει δικαίωση ιδίως σήμερα: που το ψωμί λείπει από χιλιάδες οικογένειες, που η ανεργία χτυπάει την πόρτα κάθε σπιτιού, που η δημόσια παιδεία εκτελείται από τα «τανκς» των μνημονίων και τα συμφέροντα των τραπεζιτών,
που οι ελευθερίες μας περιστέλλονται, η δημοκρατία τσεκουρώνεται και τα δικαιώματα μας καταργούνται στο όνομα της κυριαρχίας των αγορών, που πέρα από κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας και λαϊκής συγκατάθεσης προκύπτουν κυβερνήσεις ετερόκλητης σύνθεσης με μια αποστολή: να παραδώσουν τη χώρα για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια ―και όχι μόνο― στους διεθνείς και ντόπιους τραπεζίτες και μεγαλοκεφαλαιούχους τύπου Σόρος κ.λπ.,
που φτάσαμε στο σημείο να ορίζουν καθοριστικά, ανοιχτά και χωρίς μάσκες, την εσωτερική και εξωτερική μας πολιτική η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και η Τρόικα»
αναφέρει στη διακήρυξή  της η ΟΛΜΕ.

«Ο αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να συνεχιστεί και να δικαιωθεί. Είναι η υπόσχεσή μας στην ηρωική νεολαία του Πολυτεχνείου του ’73. Είναι η υπόσχεσή μας στις γενιές που έρχονται» καταλήγει.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την 38η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών, που ξεκινούν σήμερα. «Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, προσθέτει, όχι απλά παραμένουν επίκαιρα, αλλά αποτελούν και σύγχρονα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας που δοκιμάζεται από τα απίστευτα άδικα οικονομικά μέτρα που έχουν εξοντώσει τον κόσμο της εργασίας».

ΓΣΕΕ: Επίκαιρα τα αιτήματα του Πολυτεχνείου
 
Κάλεσμα στους εργαζομένους να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του αγώνα του Πολυτεχνείου απευθύνει η ΓΣΕΕ τονίζοντας πως «τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν και σήμερα επίκαιρα διεκδικούμενα και αιτούμενα για τους εργαζόμενους και τη κοινωνία».
 
«Η ανεργία, τα μέτρα λιτότητας, οι περικοπές οι ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι εντολές και απαιτήσεις των Βρυξελλών και των οικονομικά ισχυρών, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη γι΄αυτό και το αίτημα για “ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” καθίσταται διαχρονικό», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.
 
ΑΔΕΔΥ: Έναυσμα για νέους αγώνες

 
Ως αφετηρία για νέους αγώνες των εργαζομένων θεωρεί το κεντρικό σύνθημα του Πολυτεχνείου «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» η ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το σύνθημα αυτό αποτελεί έναυσμα για «την αποτροπή παγίωσης της λιτότητας και της ύφεσης που οδηγούν στην ανεργία και στην οικονομική εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα μας».
 
Με αφορμή την επέτειο, το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συνεχίσουν να αγωνίζονται «ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Πολυνομοσχεδίου, που οδηγούν στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και στο Δημόσιο μέσω της εφεδρείας και στη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών».
 

Ακινητοποιημένα για ένα λεπτό μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ

Με ενός λεπτού σιγή οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς θα τιμήσουν την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου. Στις 12:30 το μεσημέρι, οι συρμοί του μετρό, του ΗΣΑΠ και του τραμ θα ακινητοποιηθούν στους σταθμούς και θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή. Οι διοικήσεις των Σωματείων καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις και στην πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, καθώς όπως τονίζουν μετά από 38 χρόνια τα αιτήματα της εποχής εκείνης είναι επίκαιρα, αφού τα σκληρά και άδικα μέτρα λιτότητας, η ανεργία, οι περικοπές μισθών & συντάξεων, μαστίζουν την ελληνική κοινωνία με τρόπο βάρβαρο, αυταρχικό και ανεξέλεγκτο.

Δρακόντεια μέτρα αστυνόμευσης
 
Δρακόντεια αναμένονται γι’ ακόμη μια φορά τα μέτρα αστυνόμευσης. Περίπου 7.000 αστυνομικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιπολούν στους δρόμους. Εκτός από τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα έντονη αναμένεται να είναι η παρουσία αστυνομικών κοντά σε υπουργεία, γύρω από τη Βουλή, κοντά σε πρεσβείες και σε πανεπιστήμια, ενώ για άλλη μία χρονιά αναμένεται να εφαρμοστεί η τακτική των προληπτικών προσαγωγών.
 
Επί ποδός θα βρίσκεται και η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Τρεις εισαγγελείς θα βρίσκονται σήμερα στη ΓΑΔΑ και άλλοι 12 σε επιφυλακή, ενώ άλλοι τέσσερις εισαγγελικοί λειτουργοί θα είναι στην ποινική δίωξη, πρωί και απόγευμα.
 
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
 
Από την Τρίτη οι δρόμοι από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος είναι κλειστοί, ενώ απαγορεύεται η στάση και στάθμευση σε όλους τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Σήμερα, λόγω της πορείας, θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου και Βασ. Σοφίας καθώς και σε παράλληλους και κάθετους δρόμους.
 
Τροποποιήσεις θα υπάρξουν, επίσης,στα δρομολόγια και τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς. Με εντολή της αστυνομίας στις 12:00 το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο», στη 13:00 ο σταθμός «Σύνταγμα» και στις 15:00 το μεσημέρι οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».

Επετειακές εκδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση πραγματοποιείται στις 17.00 στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων. Πρόσκληση συμμετοχής απηύθυναν στους εργαζόμενους οι συνδικαλιστικοί φορείς.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία «το αίτημα για Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ». «Το “Πολυτεχνείο ζει” μόνο αν παραμείνουμε μαχόμενοι πολίτες. Οι αγώνες των εργαζομένων δεν δίνονται μόνο για το παρόν, στόχο έχουν το μέλλον» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

«Η αγωνιστική, ηρωϊκή παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου δείχνει ότι όταν ο λαός είναι αποφασισμένος μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και την ιστορία, μπορεί να ανατρέψει κάθε αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της. Είναι ανίκητος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.