Με 153 ναι, 142 όχι και 1 παρών εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2014 από τη Βουλή. Απών από την ψηφοφορία ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος. Στην επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρωτογενές πλεόνασμα επικεντρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ρεαλιστική λύση είναι η διαγραφή του χρέους και στη συνέχεια μορατόριουμ για το υπόλοιπο, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης Αλέξης Τσίπρας. Δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που έκανε λόγο για δημαγωγία και τυμβωρυχία. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, πρότεινε την αντικατάσταση του μνημονίου με σύμφωνο ανάπτυξης ενώ ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ, Πάνος Καμένος, υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ και επιτέθηκε στην κυβέρνηση.

Ads

Υπέρ ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Κατά ψήφισαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και η ανεξάρτητη Βουλευτής Θ. Τζάκρη.

Παρών δήλωσε ο Ανεξάρτητος Δημοκρατικός Βουλευτής Γ. Κασαπίδης.

Ads

Απουσίασαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππάς, Γ. Λαγός.

Σαμαράς: Έτος ανάκαμψης το 2014 -Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η χώρα μας δεν θα χρειαστεί δανεικά”, ανέφερε. Επιπλέον κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της χώρα με το κατοχικό δάνειο. “Εσείς κύριε Τσίπρα πάτε να λύσετε το πρόβλημα της χώρας με το κατοχικό δάνειο, για το οποίο οι σύντοφοί σας του Die Linke δεν θέλουν να ακούσουν ούτε λέξη”, είπε. “Τα πιστεύετε αυτά που λέτε κ. Τσίπρα;” ανέφερε. “Γιατί αν τα πιστεύετε είναι χειρότερο το πρόβλημα”, τότε πρόκειται για “πολιτικές παραισθήσεις”. 

Υποστήριξε ότι “εμείς πιστεύουμε στον κοινωνικό φιλελευθερισμό” τονίζοντας ότι χρεωκόπησε ο υπαρκτός σοσιαλισμός, “που εσείς ακόμα νοσταλγείτε”, απευθυνόμενος εκ νέου στον κ. Τσίπρα. Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για “τύφλωση από ιδεοληψία” . Ανέφερε ότι “παραμένετε ασυνάρτηροι” καθώς και ότι “είστε μισαλλόδοξοι” και “χαιρέκακοι” με τις επιτυχίες της χώρας.

“Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, χωρίς δανεικά. Αυτό είναι επιτυχία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Σε ό, τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, σημείωσε πως “για πρώτη φορά φέτος δεν θα χρειαστούμε δανεικά” και πως και πως πρόκειται για το πρώτο βήμα για να αποδεσμευθούμε από το μνημόνιο και έτσι εξασφαλίζεται η εθνική μας ανεξαρτησία.

“Αυτά είναι η πραγματική επανάσταση και όχι η επανάσταση του ψέματος που είπε απόψε ο κ. Τσίπρας”, ανέφερε. “Όπως συμβαίνει με όλες τις επαναστάσεις, έγιναν πολλές θυσίες για να πετύχουν αυτές τις επαναστάσεις. Αντίθετα όμως με άλλες ψευδεπίγραφες επαναστάσεις, οι δικές μας πιάνουν τόπο και βάζουν τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης”, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.“Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και αυτό είναι επιτυχία. Και ενώ καταρρέαμε από πλευράς ανταγωνιστικότητας, τώρα βελτιωνόμαστε σε όλους τους δείκτες και αυτό είναι μια πραγματικότητα που μόνο οι λαϊκιστές δεν βλέπουν”, τόνισε.

“Ορόσημο της χρεοκοπίας του λαϊκισμού σας θα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού”, είπε ο πρωθυπουργός προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Οι τρεις πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την Ελλάδα του προχθές

“Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα. Ο λαός μας έχει κάνει πολύ μεγάλες θυσίες. Έχει δικαίωμα στην ελπίδα και την αισιοδοξία. Αυτό κ. Τσίπρα δεν θα του το στερήσει κανείς, προτίστως εσείς”, ανέφερε στην ομιλία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτευσης.

“Και η αντιπολίτευση και κ. Τσίπρας με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ“, υπονόμευσαν την Ελλάδα με τα σενάρια περί Grexit, υποστήριξε. “Πόσο κόστισε η αντιμνημονιακή αντιπολιτευση σε χρήμα”, αναρωτήθηκε με νόημα.  “Αν εμείς που αγωνιζόμαστε για τη χώρα εκφράζουμε την Ελλάδα του χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το προχθές”, τόνισε, μεταξύ άλλων, εξαπολύοντας επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του: “Ο κ. Τσίπρας βάσισε μία πολιτική πρόταση 45 λεπτών σε ένα σοφισμα και μία τυμβωρυχία. Η τυμβωρυχία αφορά την αγωνία του ελληνικού λαού, αυτών που προσπαθούν να επιβιώσουν, όλα τα αλέθει ο μύλος της κομματικής δημαγωγίας γατί βλέπει ότι δεν έχει άλλο υλικό να κάψει, δεν υπάρχουν ιδέες. Το σόφισμα είναι ότι κάναμε επιλογές δυσάρεστες ως αν να υπήρχε άλλη δυνατότητα, σαν να μπορούσαμε να διαχειριστούμε την κρίση και να βγούμε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Μας εκλαμβάνουν ως ηλίθιους; Θα αναλαμβάνεαμε αυτό το πολιτικό κόστος εάν υπήρχε εναλλακτική λύση;”

Τσίπρας: Διαγραφή χρέους και μορατόριουμ για το υπόλοιπο

“Θα καταργήσουμε τα Μνημόνια στην Ελλάδα”, ανέφερε στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ιδιαιτέρως εν μέσω μέτρων λιτότητας. Επιπλέον, σημείωσε ότι ρεαλιστική λυση είναι η διαγραφή χρέους και εν συνεχεία μορατόριουμ για το υπόλοιπο. Επίσης, έκανε αναφορά στο κατοχικό δάνειο, τονίζοντας ότι “μας χρωστάνε κιόλας”. Ως “τραγωδία” χαρακτήρισε το μνημόνιο, που “κατέστρεψε την Ελλάδα”, και σημείωσε ότι όποιος το αρνείται αυτό, “είτε είναι ανόητος, είτε εξυπηρετεί σκοπιμότητες, είτε θέλει να γλιτώσει από τις Ερινύες”.

“Αντί να κάνετε ένα απολογισμό”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, “έρχεστε εδώ ως επιτυχημένοι και σωτήρες”. “Το success story είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες” συμπλήρωσε. Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “δούρειο ίππο για να αλλάξει χέρια η χώρα” τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι “θα καταστρέψουν τράπεζες και λαό”.

Με τους πλειστηριασμούς, έχουμε μπροστά μας “την τελευταία πράξη του δράματος της εσωτερικής υποτίμησης”, είπε και προειδοποίησε ότι όταν οι τράπεζες “χρειαστούν και πάλι χρήματα, τότε θα ξυπνήσει ο εφιάλτης τύπου Κύπρου”, δηλαδή το κούρεμα των καταθέσεων. “Προσπαθώντας να μείνετε μέσα στο ευρώ κατασχέσατε τα ευρώ και την περιουσία των Ελλήνων”, ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι“εξαφανίσατε το ευρώ από την Ελλάδα”. “Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση”, είχε επισημάνει στην αρχή της ομιλία του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέπτυξε το “κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ” που βασίζεται σε 3 πυλώνες, ξεκαθαρίζοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται εύκολη και άκοπη επιστροφή στις παλιές καλές εποχές”. Ανάμεσα στα μέτρα για τα οποία δεσμεύθηκε είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις, αλλά και η φορολόγηση των επιχειρήσεων με βάση τα κέρδη και όχι τον τζίρο.

Στουρνάρας: Έχει διανυθεί το 80% της απόστασης για βιώσιμο χρέος

“Φέτος η πρώτη χρονια που ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται καλύτερος από τον στόχο που τέθηκε στην αρχή του χρόνου”, σημείωσε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.“Έχει ήδη διανυθεί το 80% της απόστασης για να γίνει βιώσιμο το χρέος”, σημείωσε. “Ο προϋπολογισμός εξάλειψε τα δίδυμα ελλείμματα, πρωτογενές και έλλειμμα ισοζυγίου συναλλαγών”, σημείωσε. Αυτό ωστόσο δεν “σημαίνει ότι φτάσαμε στην κορυφή του βουνού”, πρόσθεσε.

“Η Ελλάδα εξέπληξε θετικά στο πρωτογενές πλεόνασμα, που προβλέπεται να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,4% επί του ΑΕΠ. Και δεν υπάρχει ‘μαϊμούδισμα’, ο υπολογισμός γίνεται με βάση τα διεθνή πρότυπα”, ανέφερε αναφερόμενος στις αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ. “Το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνεται παρά τη μείωση 15% στο έκτακτο τέλος ακινήτων και μείωση ΦΠΑ στην εστίαση”, πρόσθεσε. Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός “δεν περιέχει μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα”, ενώ“απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας” και ενισχύει τη “βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους”.

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό σύστημα, είπε, πως στηρίζεται θεσμικά στους κώδικες εισοδήματος “που έχουμε ψηφίσει”, έχει “διευρυμένη φορολογική βάση με ένταξη ομάδων”“περιορίζει την επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων” και αξιοποιεί “πλαίσιο ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών”“Ήδη έχουμε αποτελέσματα, στο 11μηνο είμαστε στον στόχο των φορολογικών εσόδων”, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως “φέτος η πρώτη χρονιά που ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται καλύτερος από τον στόχο που τέθηκε στην αρχή του χρόνου”.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Τσιπρας είναι “μάντης κακών” εάν εφαρμοστεί το σχέδιό του.

Καμένος: Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ 

Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, χρησιμοποιώντας τους φυσικούς μας πορους, ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ Πάνος Καμένος, ο οποίος υποστηριξε, μεταξύ άλλων, ότι η Γερμανία θέλει να ελέγξει την Ευρώπη “όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, ενώ εκτίμησε πώς αυτό ειναι το παιχνίδι της “νέας τάξης” και “των τραπεζιτών”. Είπε επίσης ότι οι ΑΝΕΛ είναι υπέρ της Ευρωζώνης, όμως το κοστος αυτής πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες. 

Παπαρήγα: Διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ εν όψει της κάλπης

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν μετατρέψει τον λαό σε κομπάρσο εν όψει της κάλπης, ανέφερε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ οι αποφάσεις θα παίρνονται από τα μονοπώλια και την ΕΕ, είπε η κυρία Παπαρήγα, προσθέτοντας: “Ακόμη και να σχιστεί το μνημόνιο, οι ίδιες πολιτικές θα εφαρμόζονται μέσω της ΕΕ”. Υπογράμμισε επίσης ότι η πολιτική διαμάχη δεν είναι μόνο για την κάλπη, αλλά ανάγεται και σε σε διαμάχη τμημάτων της αστικής τάξης και του επιχειρηματικού κόσμου. Τμήμα της αστικής τάξης, “θεωρεί ότι η πολιτική της ΝΔ την εξυπηρετεί περισσότερο, ενώ ένα άλλο τμήμα στηρίζει ή ελπίζει στον ΣΥΡΙΖΑ”, σημείωσε. Αναφερόμενη στο πρωτογενές πλεόνασμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όχι μόνο έχει αδειάσει την τσέπη του λαού, αλλά του έχει πάρει και τη μπουκιά από το στόμα. “Σας το χαρίζουμε αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, το έχετε για να πληρώνετε τόκους”, συμπλήρωσε η κυρία Παπαρήγα.

Βρούστης: Θα ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός από το 2017

Διαψεύστηκαν όλοι. Κρατήθηκε το Ασφαλιστικό σύστημα, ο κατώτατος μισθός μέχρι το 2016 διατηρείται και από το 2017 θα ανέβει. Με το κλείσιμο του 2013 και πιο νωρίς καταβάλλονται οι συντάξεις και για πρώτη φορά δίχως να απορροφώνται προκαταβολές από το 2014″, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο κ. Βρούτσης είπε επίσης ότι έχει αναλάβει, μετά τον υπουργό Οικονομικών, το πιο βαρύ φορτίο, για να συμπληρώσει ότι με τον Γιάννη Στουρνάρα έχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και τον εμπιστεύεται απόλυτα.

Τοποθετήσεις Χατζηδάκη – Δένδια και Βούτση – Δραγασάκη

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει το “πανευρωπαϊκό ρεκόρ λαϊκισμού”. “Δεν δεχόμαστε άλλα μαθήματα ευαισθησίας” από τον ΣΥΡΙΖΑ και “τον κ. Τσίπρα”, ανέφερε μεταξύ άλλων. Για τους πλειστηριασμούς είπε ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι “πρώτον, συνέχιση της προστασίας που παρέχουν οι νόμοι 3869/10 και 4161/13 για τους φτωχούς και τους κοινωνικά αδύναμους. Η φιλοσοφία αυτών των ρυθμίσεων έχουμε πετύχει να μην αμφισβητείται από την τρόικα. Δεύτερον, εξωδικαστική προστασία για τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος μέχρι να αντιμετωπιστεί οριστικά και σφαιρικά το ζήτημα κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών”.
“Εκεί είναι που κάνουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα, διότι από την πλευρά μας επιδιώκουμε τη μέγιστη προστασία γι’ αυτούς που τη χρειάζονται με βάση τις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, χωρίς βεβαίως να μπορούν να εκμεταλλεύονται αυτές τις ρυθμίσεις επιτήδειοι ή «μεγάλα ψάρια”
, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτου, Νίκος Δένδιας κατηγόρησε για υποσχεσιολογία του ΣΥΡΙΖΑ. “Έχει υποσχεθεί αποκατάσταση όλων των μισθών, όλων των συντάξεων”, “ακύρωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων, κρατικοποίηση σχεδόν των πάντων, δωρεάν ρεύμα νερό…”, ανέφερε μεταξύ άλλων. Εν συνεχεία, αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό είπε:“Πιστεύετε ότι με αυτές τις ακροαριστερές απόψεις συνιστωσών σας μπορεί να σταθεί η Ελλάδα στην Ε.Ε;”. Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ο οποίος αναφέρθηκε σε λάθος ενέργειες του κ. Δένδια στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. “”Θα περίμενα με ενδιαφέρον τον υπουργό, μετά από όλα όσα έχουν γίνει στη χώρα μας σε αυτό τον τομέα και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε και τους τελευταίους μήνες και με τα θέματα της Χρυσής Αυγής, να έρθει από αυτό το βήμα και με πολύ σοβαρότητα να μιλήσει και για τη δική του θητεία, για το δικό του απολογισμό και τον προγραμματισμό”, τόνισε

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, πρότεινε “βαθύ κούρεμα του χρέους”. “Δεν έχουμε απλώς σχέδιο”αλλά και πολλές ιδέες του κ. Τσίπρα “δικαιώνονται”, ανέφερε. “Είτε πιστεύεις σε αξίες αλληλεγγύης” είτε σε αυτές “του άκρατου κέρδους”, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. Με πνεύμα “αλληλεγγύης θα νικήσουμε τον φασισμο, και ντόπιο και ξένο”, τόνισε, αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή.

Γεωργιάδης: Σάκος του μποξ ο Στουρνάρας

Νωρίτερα, το μεσημέρι, επικρίσεις δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο πρωθυπουργός από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος αμφισβήτησε το πρωτογενές πλεόνασμα, τονίζοντας ότι προκύπτει επειδή δεν υλοποιείται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεν δίνεται η επιστροφή του ΦΠΑ. Ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης υπερασπίστηκε τον υπουργό Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή, ενώ κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Κατά τον κ. Γεωργιάδη ο κ. Στουρνάρας χρησιμοποιείται ως «σύγχρονος σάκος του μποξ». Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε επίσης ότι «σημασία δεν έχει το αν θα κάνεις λάθη», αλλά «αν μπορείς να κρατάς το καράβι στην πορεία και να έχεις αποτέλεσμα». «Και το αποτέλεσμα λέει ότι το οικονομικό επιτελείο, Γ. Στουρνάρας, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Μαυραγάνης, παρέλαβε μία χώρα που ήταν έξω από την Ε.Ε. και δεν ξέραμε αν θα ξημερώσει μέσα στην ενωμένη Ευρώπη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ενάμιση χρόνο μετά δεν υπάρχει ούτε ένας παράγοντας που να μην καταλαβαίνει ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο», ανέφερε.

Μιχελάκης: Ο προϋπολογισμός δεν είναι ευχάριστος αλλα ο μόνος εφικτός

«Ο προϋπολογισμός του 2014, δεν είναι ευχάριστος, αλλά είναι ο μόνος εφικτός προϋπολογισμός της χρονιάς που θα σημάνει τη λύση του προβλήματος του χρέους» ανέφερε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. «Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει, ότι το 70% απ’ αυτό θα διατεθεί για την αποκατάσταση αδικιών του χθες – και ότι απ’ την ερχόμενη άνοιξη, η χώρα θ’ ανοίξει την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για την οριστική λύση του πλέον κρίσιμου θέματος, του δημοσίου χρέους. Είναι μνημονιακή δέσμευση και όταν εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, το ίδιο οφείλουν να κάνουν και εταίροι», ανέφερε. Σημείωσε επίσης πως το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει την εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους» και επεξεργάζεται τη θεμελίωση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων (μελετάται η χορήγηση του δικαιώματος είσπραξης του φόρου ακινήτων).

Βολές από Λυκουρέντζο

«Η μεσαία τάξη προλεταριοποιείται», τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2014 στη Βουλή. Ο βουλευτής επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «την ώρα που δοκιμάζεται η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, το κράτος δεν πρέπει να στέκεται ανάλγητο απέναντί τους» αρνούμενο να τους δώσει κοινοτικές επιχορηγήσεις που δικαιούνται.

Μηταράκης: Μπαίνουμε στη μετά Μνημόνιο εποχή

Ο προϋπολογισμός του 2014 αποτελεί ορόσημο στην μεγάλη προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα πετύχει το 2014 τον στόχο για ανάπτυξη της οικονομίας και τη σταδιακή αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «μπαίνουμε στη μετά Μνημόνιο εποχή».

Διαβάστε επίσης: Παναγούλης: Σε λίγους μήνες θα καθίσετε στα έδρανα της αντιπολίτευσης