Τα μέτρα λιτότητας στις ανεπτυγμένα οικονομικά χώρες δεν αποτελούν τον κύριο παράγοντα για την προώθηση της ανάπτυξης, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την οποία υπογράφουν ο Ολιβιέρ Μπλανσάρ και ο συνεργάτης του Ντάνιελ Λι. Οι δύο οικονομολόγοι τονίζουν πως οι πολλαπλασιαστές που χρησιμοποιήθηκαν στις προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν υποτιμημένοι με αποτέλεσμα να προβλέφθεί σωστά το μέγεθος του προβλήματος που προκαλείται στην οικονομική δραστηριότητα από τις δραστικές περικοπές κρατικών δαπανών και τις φρολογικές αυξήσεις. 

Ads

 
Στην έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται πως το να εξαναγκαστούν οι χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, να μειώσουν απότομα τα ελλείμματά τους είναι στην ουσία αντιπαραγωγικό. Όπως τονίζεται, η έκθεση  αντιπροσωπεύει τις απόψεις του ερευνητή και όχι το ίδιο το ΔΝΤ, ωστόσο ο Ολιβιέρ Μπλανσάρ είναι ένας εκ των σημαντικότερων οικονομολόγων του ΔΝΤ και ασκεί μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση της «οικονομικής αντίληψης» του Ταμείου.
 
Ο Ολιβιέρ Μπλανσάρ τονίζει πως στις προηγμένες οικονομίες η ισχυρή δημοσιονομική εξυγίανση συσχετίζεται με χαμηλότερη ανάπτυξη και αυτό όπως λέει ερμηνεύεται μέσω των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, οι οποίοι υποτιμήθηκαν από τους αναλυτές και ήταν πολύ υψηλότεροι από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
 
Όπως τονίζει η Washington Post, πρόκειται για ένα «mea culpa» καθώς ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ αναγνωρίζει πως το ταμείο έκανε λάθος στις προβλέψεις του για την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και δεν κατάλαβε πως τα μέτρα λιτότητας υπονόμευαν την οικονομική ανάπτυξη.
 
«Οι προβλέψεις υποτίμησαν σημαντικά την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση της εγχώριας ζήτησης που συνδέεται με το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης», αναφέρει στην έκθεση ο Ολιβιέρ Μπλανσάρ και ο συνεργάτης του Ντάνιελ Λι.
 
Στην έκθεση παρουσιάζονται τα λάθη που προκύπτουν από τους πολλαπλασιαστές που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα από το ΔΝΤ, και όπως αναφέρει η Washington Post αν και δεν πρόκειται για επίσημη θέση του Ταμείου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός πραγματοποιεί τις προβλέψεις του.
 
Ωστόσο όπως καταλήγουν οι δύο συντάκτες οικονομολόγοι της έκθεσης οι πολλαπλασιαστές δεν παράγουν από μόνοι τους οριστικά συμπεράσματα. «Πολλές χώρες πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματά τους, άλλες πιο γρήγορα, άλλες πιο αργά, και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες» αναφέρουν. «Τα αποτελέσματα δεν υποδηλώνουν πως η δημοσιονομική εξυγίανση είναι ανεπιθύμητη. Σχεδόν όλες οι προηγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν την πρόκληση της δημοσιονομικής προσαρμογής για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χρέους. Οι βραχυπρόθεσμες επιδράσεις της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του κατάλληλου ρυθμού εξυγίανσης για κάθε χώρα», τονίζουν.