Με 27 κλίνες ΜΕΘ κενές έχει απομείνει η Αττική, με την κατάσταση στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου να έχει αρχίσει να θυμίζει τη Θεσσαλονίκη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ads

Έγγραφο που παρουσιάζει η «Αυγή» επιβεβαιώνει την αναστολή ή «περιορισμό» των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων, πρακτική που έχει δεχθεί πυρά από τους νοσοκομειακούς γιατρούς καθώς έχουν χαρακτηρίσει απαράδεκτη την κυβερνητική εντολή. Παράλληλα έχει επισημανθεί ότι η μετατροπή των νοσοκομείων σε κλινικές μίας νόσου, αυξάνουν τη θνητότητα και τη νοσηρότητα.

Στην επιβάρυνση του ΕΣΥ με το ελάχιστο προσωπικό έρχεται να προστεθεί και η καθημερινή αύξηση εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό, οι κλινικές γεμίζουν και οι ασθενείς μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για νοσηλεία σε κλινικές ή ΜΕΘ.

Το αρνητικό ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό που καταγράφεται κάθε μέρα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής, σε συνδυασμό με τις ΜΕΘ που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, σχολιάζεται με αυστηρό ύφος από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Ads

«Τα τρία νοσοκομεία στην Αττική που είναι αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού γεμίζουν. Το Αμαλία Φλέμινγκ νοσηλεύει 88 ασθενείς στις 125 κλίνες που μπορεί να αναπτύξει. Το Δυτικής Αττικής που κάποτε έκλεισε ως αχρείαστο παρά τις διαμαρτυρίες μας τώρα με ελάχιστο προσωπικό νοσηλεύει 26 ασθενείς με κορωνοϊό στις 34 κλίνες. Η Παμμακάριστος νοσηλεύει 35 ασθενείς στις 60 κλίνες που μπορεί να αναπτύξει. Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία γεμίζουν τις ανεπτυγμένες κλινικές κορωνοϊού και ανοίγουν νέες καταργώντας κλινικές άλλων παθήσεων» προσθέτει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην Αττική λειτουργούν 217 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού οι οποίες είναι «σχεδόν γεμάτες». «Είναι απαράδεκτο να έχουμε έτοιμες ΜΕΘ και να μην λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο ΚΑΤ είναι έτοιμες και εγκαινιάσθηκαν 30 κλίνες ΜΕΘ από δωρεά και λειτουργούν μόνο οι έξι κλίνες για γενικά περιστατικά. Υπάρχει προοπτική να λειτουργήσουν οι μισές κλίνες για γενικά περιστατικά. Θα μπορούσαν ήδη να λειτουργούν και οι 30 κλίνες εάν υπήρχε προσωπικό» συμπληρώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «θα πρέπει να γίνει επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ. Διαφορετικά οδηγούμαστε σε λειτουργία αυτοσχέδιων ΜΕΘ (χειρουργικές αίθουσες, καρδιοχειρουργικές μονάδες, αίθουσες ανάνηψης, ακόμη και αίθουσες κλινικών). Η ΜΑΦ του Ευαγγελισμού 12 κλινών που λειτουργούσε στη δεύτερη φάση ως ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού έκλεισε για εργασίες ανακατασκευής. Ξανάνοιξε λόγω των αναγκών αφού είχαν ξεκινήσει οι εργασίες. Οι κλινικές των νοσοκομείων γεμάτες».

Ακολουθούν τα σχετικά έγγραφα της 1Ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής) με θέμα «Περιορισμός Προγραμματισμένων Τακτικών Χειρουργείων Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και Απογευματινών Ιατρείων – Ανάπτυξη Κλινών covid 19».

image

image

image

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου θυμίζει τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής καταγράφουν κάθε ημέρα ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό.

Οι κλινικές covid γεμίζουν και οι ασθενείς μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για νοσηλεία σε κλινικές ή ΜΕΘ Τα τρία νοσοκομεία στην Αττική που είναι αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού γεμίζουν.

Το Αμαλία Φλέμινγκ νοσηλεύει 88 ασθενείς στις 125 κλίνες που μπορεί να αναπτύξει. Το Δυτικής Αττικής  που κάποτε έκλεισε  ως αχρείαστο παρά τις διαμαρτυρίες των υγειονομικών, τώρα με ελάχιστο προσωπικό νοσηλεύει 26 ασθενείς  με κορωνοϊό στις 34 κλίνες. Τα   εφημερεύοντα  νοσοκομεία γεμίζουν τις ανεπτυγμένες κλινικές covid και ανοίγουν νέες καταργώντας κλινικές άλλων παθήσεων.

Στην Αττική λειτουργούν 217 κλίνες MΕΘ κορωνοϊού και είναι γεμάτες οι 190, δηλαδή το 88%. Στο ΚΑΤ είναι έτοιμες και  εγκαινιάσθηκαν  από τον πρωθυπουργό 30 κλίνες ΜΕΘ από δωρεά  και λειτουργούν μόνο οι 6 κλίνες  για γενικά περιστατικά. Υπάρχει  προοπτική να λειτουργήσουν  οι   μισές  κλίνες  για γενικά περιστατικά, αλλά θα μπορούσαν ήδη  να λειτουργούν  και οι 30  κλίνες εάν υπήρχε προσωπικό.

Η ΜΑΦ του Ευαγγελισμού 12 κλινών που λειτουργούσε στη δεύτερη φάση ως ΜΕΘ για περιστατικά covid, έκλεισε για εργασίες ανακατασκευής και άνοιξε ξανά, λόγω των αυξημένων αναγκών, αφού είχαν ξεκινήσει οι εργασίες.

Αναλυτικά η κατάσταση των ΜΕΘ στην Αττική, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

  • ΣΩΤΗΡΙΑ. 80 ασθενείς στις 84 κλίνες.
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. 36 ασθενείς στις 44 κλίνες.
  • ΚΑΤ. 5 ασθενείς στις 7 κλίνες.
  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 11 ασθενείς στις 11 κλίνες.
  • ΕΛΠΙΣ. 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • ΝΙΜΙΤΣ. 3 ασθενείς στις 4 κλίνες.
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. 12 ασθενείς στις 12 κλίνες.
  • ΑΤΤΙΚΟ. 12 ασθενείς στις 23 κλίνες.
  • ΘΡΙΑΣΙΟ. 11 ασθενείς στις 12 κλίνες.
  • ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 217.
  • ΚΑΤΗΛΛΕΙΜΕΝΕΣ. 190
  • ΚΕΝΕΣ.  27
  • ΠΟΣΟΣΤΟ 88%.