Αύξηση κρουσμάτων, επαναλοιμώξεων και νοσηλειών έχει φέρει μαζί του το νέο κύμα της πανδημία του κορονοϊού, όπως ανέφεραν σε έκτακτη ενημέρωση το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν για κορύφωση του νέου κύματος στα μέσα Ιουλίου.

Ads

Σύμφωνα με τους ίδιους, όλλα τα κράτη στην Ευρώπη έχουν αύξηση κρουσμάτων, με βάση τον αριθμό των τεστ που κάνει κάθε χώρα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Κύπρο στον αριθμό των τεστ ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, τονίστηκε.

Τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών παρουσιάζουν αύξηση. Τα περισσότερα κράτη που έχουν δώσει στοιχεία νοσηλείας δεν βρίσκονται στο «κόκκινο» αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους καθηγητές.

Η πλειοψηφία των κρατών αντιμετωπίζει αύξηση κρουσμάτων εξαιτίας των στελεχών ΒΑ4 και ΒΑ5.

Ads

Ο Δημήτρης Παρασκευής παρουσίασε τις περιοχές της Ελλάδας που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων:

  • Ιόνιο
  • Νότιο Αιγαίο,
  • Κρήτη
  • Αττική

Οι περιοχές με ενεργή τουριστική δραστηριότητα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση, σημείωσαν οι καθηγητές.

Αύξηση των επαναλοιμώξεων

Αυτό που παρατηρείται, επίσης, είναι η αύξηση των επαναλοιμώξεων. Μάλιστα, υπάρχει αύξηση των νοσηλειών ωστόσο το θετικό είναι ότι αυτό δεν έχει μεταφραστεί σε αύξηση των διασωληνωμένων.

Αναλυτικότερα, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 18-25 ετών. Το διάστημα από την αύξηση των κρουσμάτων μέχρι την αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ είναι 12 με 15 ημέρες.

Στο κύμα της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπως τονίστηκε, έχουν περάσει 28 ημέρες και δεν έχει φανεί ακόμη σημαντική αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους καθηγητές, ότι πρόκειται για ένα ήπιο κύμα.

Ενδεχομένως η έξαρση με την παραλλαγή Όμικρον να είναι ακόμη πιο ήπια σε σχέση με άλλες εξάρσεις, σημειώθηκε.

Εμβόλια

Η τέταρτη δόση παραμένει αποτελεσματική και σημαντική ακόμη και την πρόσφατη περίοδο ειδικά στις ομάδες άνω των 60 ετών, τονίστηκε στην ενημέρωση.

Τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι 150.000 με 200.000. Σχετικά με την αύξηση θανάτων τις τελευταίες ημέρες, οι καθηγητές επισήμαναν ότι πρέπει να αξιολογηθεί σε επίπεδο εβδομάδας, «θεωρούμε πως πρόκειται για μια συγκυρία», υπογράμμισαν.

Προς το παρόν, τόνισαν οι καθηγητές, είμαστε σε αυξητική πορεία. Το πότε θα φτάσουμε στην κορύφωση αυτού του πανδημικού κύματος δεν είναι δεδομένο. Εκτιμάται ότι η πίεση θα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Υπάρχει διαφορετική αλληλεπίδραση του ιού και των ασθενών με αυτή την παραλλαγή. Ο ιός δεν είναι τόσο παθογόνος, όπως με τις προηγούμενες παραλλαγές. Αυτό που μας απασχολεί ως ΕΟΔΥ είναι οι σκληροί δείκτες, σημείωσαν οι καθηγητές.

Επανέρχεται η μάσκα;

Η Επιτροπή θα εξετάσει ξανά το μέτρο της χρήσης μάσκας, σημείωσαν οι καθηγητές, «παραμένουμε από τις πιο φειδωλές χώρες ως προς το συγκεκριμένο μέτρο. Είμαστε πάντα σε εγρήγορση και αξιολογούμε την κατάσταση».

Ολοταχώς προς τα 24.000 κρούσματα

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον Σκάι, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε πως η κορύφωση υπολογίζεται στις 16 – 17 Ιουλίου με 24.000 κρούσματα, με αύξηση και στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας.

«Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνωμένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά, γύρω στις αρχές Αυγούστου», σημείωσε.

Όπως είπε, θα υπάρξει μια φάση αποκλιμάκωσης τονίζοντας ότι αν καταστεί δυνατό να «δαμαστεί» μέσα στον Αύγουστο η πανδημία, τότε ο Σεπτέμβριος θα είναι καλύτερος ενώ πρότεινε λήψη ορισμένων μέτρων όπως επιβολή υποχρεωτικού τεστ για τους εργαζομένους. «Να μην φοβηθεί η πολιτεία να βάλει υποχρεωτικότητα σε τεστ των εργαζομένων και βεβαίως μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός», πρόσθεσε.

Η Ματίνα Παγώνη σημείωσε επίσης: «Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια non-covid αρχίσαμε να τα κάνουμε covid. Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών covid. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι».

Τα κρούσματα είναι υπερπολλαπλάσια από αυτά που ανακοινώνονται

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, άφησε  ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν στοχευμένα μέτρα σχετικά με τη χρήση μάσκας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα κρούσματα είναι διπλάσια ή τριπλάσια από αυτά που δηλώνονται στον ΕΟΔΥ,  επισημαίνοντας ότι τα μέτρα περιορισμού και επιτήρησης της πανδημίας δεν τηρούνται από την πλειονότητα του κόσμου.

«Έχουμε μια κατάσταση σχετικής πίεσης στις απλές κλίνες, αλλά δεν έχουμε καθόλου πίεση στις ΜΕΘ» είπε ο κ. Τζανάκης στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι ασθενείς που νοσούν πάνε στο νοσοκομείο για άλλες παθήσεις και εκεί ανακαλύπτουν ότι έχουν κοροναϊό.

Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για μην κολλήσουμε αποκάλυψε ότι «ίσως στα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουμε νέα μετάλλαξη του ιού» εκφράζοντας την ελπίδα να μην είναι επικίνδυνη.

«Δεν αποκλείω στοχευμένα μέτρα ατομικής ευθύνης στα σούπερ μάρκετ και χώρους συγχρωτισμού», συμπλήρωσε αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για την 4η δόση

Αναφορικά με την τέταρτη αναμνηστική δόση των mRNA εμβολίων κάλεσε τους ηλικιωμένους, να κάνουν την τέταρτη δόση.

Μιλώντας για την ηλικιακή κατηγορία άνω των τριάντα ετών ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι δεν είναι απαραίτητο: «Δεν συστήνω την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε άτομα έως 59 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, και ιδίως σε όσους έχουν νοσήσει».

Για το επικαιροποιημένο εμβόλιο που σχεδιάζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες εξέφρασε την άποψη ότι βρίσκεται δύο βήματα πίσω από τον ιό. «Χρειάζεται ένα εμβόλιο ριζικά επικαιροποιημένο, το οποίο σε ένα βαθμό θα υπερκαλύπτει τις μεταλλάξεις», δήλωσε σχετικά ο κ. Τζανάκης.