Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει το Άγιον Όρος μετά τον εντοπισμό δεκατριών κρουσμάτων κοροναϊού στις μονές Αγίου Παύλου και Χιλανδαρίου και σε σκήτη της Πρόβατας.

Ads

Ωστόσο, η Ιερά Κοινότητα της Αθωνικής Πολιτείας, απέρριψε τις προτάσεις του Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπου του υπουργείου υγείας και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, για 15ημερο lockdown, επικαλούμενη το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο, το Αγιον Ορος διέπεται από ειδικό καθεστώς που ορίζει το Αυτοδιοίκητο της Αθωνικής Πολιτείας.

Οι εκπρόσωποι του Αγίου Όρους επικαλέστηκαν ότι έθεσαν οι ίδιοι κάποια «περιοριστικά μέτρα» αλλά αρνήθηκαν οποιαδήποτε συζήτηση για lockdown σε όλες τις μονές.

Σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα που η ίδια η κοινότητα αποφάσισε, επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή, πέντε ανά κοινοβιακή σκήτη, δύο ανά Κυριακόν εκάστης ιδιορρύθμου Σκήτης και ένα ανά έκαστο ιερό κελί ή Καλύβη ή ησυχαστήριο. Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση.

Ads