Με τα κρούσματα και τους σκληρούς δείκτες του κορονοϊού να ανεβαίνουν σημαντικά στην Ελλάδα, αλλά και το ιικό φορτίο στα λήμματα στις συζητήσεις των Ειδικών αρχίζει να ξαναμπαίνει η εφαρμογή κάποιων μέτρων.

Ads

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία από το covid19.gov.gr, τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα Τρίτη, δηλαδή 30.588, είναι τα περισσότερα από τον Μάρτιο και μετά. Πιο συγκεκριμένα, στις 29 Μαρτίου είχαν ανακοινωθεί 28.933 κρούσματα.

Αύξηση του ιικού φορτίου

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2022, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 20 έως 26 Ιουνίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε εννέα από τις έντεκα (9/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, σταθεροποίηση σε μία από τις έντεκα (1/11) περιοχές και οριακή μείωση σε μία από τις έντεκα (1/11) περιοχές του ΕΔΕΛ.

Ads

Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο (+42%), στο Βόλο (+54%), στην Κέρκυρα (+62%), στη Θεσσαλονίκη (+68%), στα Ιωάννινα (+79%), στη Λάρισα (+91%), στην Αττική (+91%), στην Ξάνθη (+99%) και στην Αλεξανδρούπολη (+148%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Χανιά (-5%), ενώ οριακή μείωση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (-26%).

Προσεχώς μέτρα;

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, αναφέρθηκε στη νέα έξαρση της πανδημίας, λέγοντας ότι είναι πιθανό να παρθούν νέα μέτρα.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δεν θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών (…) και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παυλάκης: «Μέχρι και 10.000 οι νεκροί τους επόμενους μήνες»

O γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης με ανάρτησή του στο Facebook τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι κυβερνήσεις ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων και προχώρησε σε μία δυσοίωνη πρόβλεψη ότι τα κύματα του καλοκαιριού και του χειμώνα μπορεί να κοστίσουν επιπλέον 10.000 θανάτους

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Οι κυβερνήσεις μάς στερούν ολοένα και περισσότερο το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα να μην μολυνθούμε πηγαίνοντας στη δουλειά μας, ή το σχολείο μας, ή τις διακοπές μας» και προσθέτει ότι «δυστυχώς, η πλειοψηφία των κυβερνήσεων έχει παρασυρθεί σε λάθος επιλογές».

Ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι προειδοποιούσε ήδη από τις αρχές Ιουνίου για το κύμα της πανδημίας το οποίο βρίσκεται ήδη σε έξαρση, τονίζει πως «με αρκετή βεβαιότητα ο χειμώνας θα είναι δύσκολος αυτό μπορούμε πια να το προβλέψουμε».

Τέλος, ο κ. Παυλάκης αναφερόμενος στην Ελλάδα σημειώνει ότι τα κύματα του καλοκαιριού και του χειμώνα μπόρει να κοστίσουν επιπλέον 10.000 θανάτους.

Αναλυτικά όσα έγραψε στην ανάρτηση του:

«Εν τω μεταξύ, περιμένοντας τους ταλαντισμους, τα (μετρημένα στο περίπου) κρούσματα τριπλασιάστηκαν σε 3 εβδομάδες (καμπύλη στα σχόλια). Σε λίγο θα αρχίσω να υποψιάζομαι καλοκαιρινό κύμα, όπως δυστυχώς τα λέγαμε, γιατί αυτά τα πράγματα τώρα πια είναι προβλέψιμα και από μικρά παιδιά.

Οι κυβερνήσεις μάς στερούν ολοένα και περισσότερο το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα να μην μολυνθούμε πηγαίνοντας στη δουλειά μας, ή το σχολείο μας, ή τις διακοπές μας.

Θα ήταν δικαιολογημένο να διαμαρτυρηθούμε. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των κυβερνήσεων έχει παρασυρθεί σε λάθος επιλογές. Έτσι είναι δύσκολο σε κράτη με διαφορετικές αντιλήψεις να κάνουν κάτι καλύτερο.

Θα έχουμε άλλο ένα βαρύ χειμώνα, αυτό μπορούμε πια να το προβλέψουμε με αρκετή βεβαιότητα.

Στις ΗΠΑ τα μοντέλα δίνουν 100.000 με 220.000 θανάτους, και ανάλογους αριθμούς από χρόνια προβλήματα, που δεν ξέρουμε ακόμα τη χρονική τους διάρκεια και βαρύτητα.

Στην Ελλάδα τα κύματα του καλοκαιριού και του χειμώνα μπορεί να κοστίσουν άλλους 10 χιλιάδες θανάτους, οι περισσότεροι αποφευκταιοι, αν γίνουν οι σωστές δράσεις.

Ελπίζω (παρ ελπίδα) ότι αυτός είναι ένας εξωπραγματικός υπολογισμός και να αποδειχτεί λάθος. Είναι ένας αδρός υπολογισμός κατ αναλογία, παίρνοντας υπ όψιν το επίπεδο εμβολιασμού, την δομή του πληθυσμού και την κατάσταση του συστήματος υγείας, και κυρίως την πείρα των προηγούμενων ετών και την απροθυμία επιβολής-συμμόρφωσης σε οποιοδήποτε λογικό μέτρο.

Ας ελπίσουμε ότι θα είναι ο τελευταίος βαρύς χειμώνας της επιδημίας».