Στα επίπεδα της εποχής της καραντίνας για τον κοροναϊό, τον περασμένο Απρίλιο, καταγράφεται πλέον η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από επιστήμονες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Ads

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ, έπειτα από περίπου τρεις εβδομάδες εντός του Μαΐου μη ανιχνεύσιμης παρουσίας του ιού στα λύματα, η συγκέντρωση του ιού είναι και πάλι ανιχνεύσιμη από τις αρχές Ιουνίου και μετά. Οι πρόσφατες τιμές συγκέντρωσης του ιού που καταγράφηκαν είναι αντίστοιχες των τιμών στα τέλη Απριλίου, όταν ήταν σε εφαρμογή η καραντίνα.

Η ομάδα του ΑΠΘ προχώρησε επαναληπτικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα του Ιουνίου με τα ίδια αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως -με βάση την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ- τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ads

Σύμφωνα όμως και με τους επιστήμονες, η χρονική εξέλιξη της παρουσίας του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, όπως αποτυπώνεται στις μετρήσεις του ΑΠΘ, δεν συνάδει με την ήρεμη κλινική εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης. Όπως εκτιμούν, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασυμπτωματικών ή μετρίως συμπτωματικών κρουσμάτων στον πληθυσμό της πόλης που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα.

Η ομάδα του ΑΠΘ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές για τα ευρήματα από τις 18 Ιουνίου.