Στις κλειστές δομές πρόνοιας έχει στραφεί η προσοχή από τους επιστήμονες, καθώς οι έλεγχοι των τελευταίων ημερών έχουν αναδείξει εστίες του νέου κορονοϊού σε χώρους όπως τα γηροκομεία, όπου ο πληθυσμός είναι ευάλωτος στη Covid-19.

Ads

Καραντίνα για δύο γηροκομεία στην Αττική

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα μόλις, στις 30 Αυγούστου, οίκος ευγηρίας στο Μοσχάτο, που φιλοξενεί 67 ηλικιωμένους, τέθηκε σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό μιας νοσηλεύτριας θετικής στον νέο ιό.

Τρεις ημέρες αργότερα σε καραντίνα τέθηκε το γηροκομείο στο Μαρούσι, όπου επιβεβαιώθηκαν 19 κρούσματα κορονοϊού, μέχρι στιγμής. Τα 18 εξ αυτών αφορούν σε φιλοξενούμενους.

Ads

Σε «περιορισμό και επιτήρηση» έχει τεθεί από χθες και ο Ξενώνας Τοξικοεξαρτημένων Αστέγων του δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του. Τα ξημερώματα της Πέμπτης ωφελούμενος του Ξενώνα παρουσίασε πυρετό και διακομίστηκε με ασθενοφόρο ως ύποπτο κρούσμα Covid-19 στον Ευαγγελισμό για περαιτέρω διερεύνηση.  Όταν το τεστ που του έγινε βγήκε θετικό για κορονοϊό, ο Ξενώνας τέθηκε σε καραντίνα. Τις επόμενες ώρες αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ στους υπόλοιπους 80 φιλοξενούμενους, όπως και στο πρσωπικό.

Σε καραντίνα τρεις προσφυγικές δομές

Ακόμη, θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε αιτούμενος άσυλο 45 ετών, ο οποίος διέμενε στη δομή φιλοξενίας Οινοφύτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο 45χρονος με καταγωγή από το Ιράκ, είναι πατέρας μονογονεϊκής οικογένειας, η κόρη του οποίου δεν έχει νοσήσει. Το κρούσμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ήπια συμπτώματα, όπου και νοσηλεύεται.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ιχνηλάτηση των επαφών του και ελήφθη δειγματοληπτικό τεστ από 18 άτομα, εκ των οποίων μια γυναίκα 27 ετών από τη Συρία ανιχνεύθηκε θετική στον ιό. Η 27χρονη, επίσης αιτούσα ασύλου, θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό με την οικογένεια της. Η εκ νέου διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στα «ανοιχτά μέτωπα» του ΕΟΔΥ περιλαμβάνονται και η δομή φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων και μεταναστών στον Βύρωνα, όπου εντοπίστηκαν 28 κρούσματα κορονοϊου, και το ΚΥΤ της Μόριας όπου κατεγράφη ένα περιστατικό του ιού. Και στις δομές αυτές ελήφθησαν έκτακτα υγειονομικά μέτρα.

Επιτακτική ανάγκη η τήρηση των μέτρων

Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτίμησε πως η Ελλάδα διανύει το δεύτερο κύμα της πανδημίας λέγοντας, συγκεκριμένα: «Νομίζω ότι έχουμε πλέον μία αύξηση των κρουσμάτων. Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στο δεύτερο κύμα, υπό την έννοια ότι είχαμε την πρώτη επιδημία μέχρι το Πάσχα, μετά είχαμε μείωση των κρουσμάτων και τώρα έχουμε ξανά αύξηση».

Όπως πρόσθεσε σε χθεσινή του παρέμβαση στο star.gr, μπαίνοντας στο Φθινόπωρο έντονη ανησυχία του προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί σε δομές όπως είναι τα γηροκομεία, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο ιός «χτυπάει» και τους κλειστούς πληθυσμούς. «Είναι κάτι που δυστυχώς το είχαμε προβλέψει ως κίνδυνο. Πολλές φορές είναι ασυμπτωματικοί οι φορείς του ιού, άρα εύκολα μπορούν να μπούνε κάπου σε μία δομή και να δημιουργήσουν πρόβλημα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας, για την ανάσχεση του κύματος κρουσμάτων στα γηροκομεία απαραίτητη είναι η ευλαβική τήρηση των μέτρων υγιεινής. «Πρέπει όποιος μπαίνει στις δομές αυτές να φορά μάσκα, να προσέχει την υγιεινή των χεριών και του περιβάλλοντος και να τηρεί τις αποστάσεις», είπε.

Την ίδια ώρα, χρήσιμη χαρακτήρισε ο κ. Βατόπουλος στο βαθμό που αυτή είναι εφικτή, τη διενέργεια τεστ σε όσους εργαζόμενους επιστρέφουν από τη θερινή τους άδεια, σε τέτοιες δομές. Όπως αναγνώρισε όμως, η διενέργεια των εξετάσεων είναι δύσκολη ως προς την εκτέλεση. «Θα απαιτούνταν να γίνουν πολλά τεστ συγχρόνως, ενώ ταυτόχρονα το τεστ προσφέρει μία ασφάλεια μόνο για εκείνη τη στιγμή. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι δεν μπορεί κάποιος να κολλήσει λίγο αργότερα», είπε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα επισκεπτήρια στα γηροκομεία ο κ. Βατόπουλος τάχθηκε υπέρ της μείωσής τους, όσο αυτό είναι δυνατό. «Είναι κατανοητό ότι κάποιος θέλει να πάει να δει τον πατέρα του, τη μητέρα του και ότι ο πατέρας και η μάνα θέλουν την επίσκεψη των παιδιών τους, αλλά δυστυχώς είναι και αυτό κάτι που πρέπει να γίνει», είπε.