Για τα πρώτα θετικά σημάδια συρρίκνωσης της πανδημίας στη χώρα μας έκαναν λόγο σήμερα κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, οι καθηγητές Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης.  Τόνισαν ωστόσο ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει και πως πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων.

Ads

Όπως ανέφεραν, ο ρυθμός αναπαραγωγής (Rt)  έπεσε κάτω από το 1. Ειδικά στην Αττική (σήμερα καταγράφηκαν 255 κρούσματα) σημειώθηκε πτώση του αριθμού νέων κρουσμάτων κατά 30%  και στη Θεσσαλονίκη (213 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο) καταγράφεται πτώση 20%.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για «σαφείς ενδείξεις μείωσης», αλλά προειδοποίησε ότι «παραμένουν εξαιρετικά υψηλά τα ενεργά κρούσματα» και ότι απαιτείται «εξαιρετική προσοχή ώστε να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων».

Όπως εξήγησε η ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας πως οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου είναι αυτές των 40-65 και των 65 άνω όπου εμφανίζεται υψηλότερη επίπτωση της πανδημίας.

Ads

Στην Αττική το ποσοστό θετικότητας είναι λίγο κάτω από το 7,5% είπε ο Π. Αρκουμανέας, ενώ πανελλαδικά είναι κοντά στο 9,18%.

Από την πλευρά της η κ. Παπαευαγγέλου είπε επίσης ότι αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε, αλλά σχολίασε ότι «τα μέτρα δεν τηρήθηκαν από όλους και αυτό το βλέπουμε στην κίνηση». «Είναι κομβικής σημασίας η συμπεριφορά όλων μας. Δυστυχώς, η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας».

Και πρόσθεσε: «Η μεγάλη διασπορά και η πίεση των ΜΕΘ είναι τα σημαντικότερα κριτήρια για τις αποφάσεις μας. Θα ήταν ιδεατό αν η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδευόταν από αλλαγή στη συμπεριφορά μας».